Röportajlar

1996’da kaydedilip yayınlanmayan şarkılarını “20’li” albümüyle dinleyicilerle buluşturan başarılı müzisyen Emre Önbayraktar ile bir röportaj…

Uzun yıllardır müziğin içinde olan başarılı müzisyen Emre Önbayraktar, geçtiğimiz haftalarda Ada Müzik etiketiyle, 1996 yılında kaydedilip yayınlanmayan şarkılarından oluşan bir albümü dijital platformlardan dinleyicilerle buluşturdu :”20’li“… Aynı zamanda şu ara dijital platformlarda bulunamayan ilk albümü Onlar ve Diğerleri’ni de yıllar sonra Ada Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturan Önbayraktar ile Bi’Kuble için,”20’li” albümünün kayıtlarının oluuşm sürecini, Onlar ve Diğerleri‘nin yeniden piyasaya sunulmasını ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

20’li albümündeki kayıtların o dönem oluşum süreci nasıl gelişti? Bu bağlamda Melih Kibar ile yollarınız nasıl kesişti?

Melih Kibar ile 1988 yılında Yıldız Üniversitesi tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Müzik Festivali‘nde tanışmıştım. Kendisi, aralarında Fuat Güner, Attila Özdemiroğlu, Garo Mafyan ve şu an ismini hatırlamadığım bir kaç kişinin daha bulunduğu jüride bulunuyordu. Bu organizasyonda o zaman tanıştığım Yavuz Çetin 1. lik ödülünü alırken ben de Seninle adlı bestemin ingilizce versiyonu olan Loving You ile 2. lik ödülünü kazanmıştım. O zamanlar şarkı söylemeye cesaret edemiyordum. Aynı yarışmada en iyi sahne performansı alan Akbaba grubu, gurubumuzun solisti olan Emre Özgen‘e solistlik teklifinde bulunduktan sonra ben de kendi üretimime yöneldim ve aranjör olarak Raks firmasının prodüksüyonlarında çalışmaya başladım. 1996 yılına kadar yaptığım bestelerden oluşan bu 20’li albümünü hazırladım. Albüm kayıtları için Melki Stüdyoları‘na gittim ve ailemin desteği ile bu kayıtları ve mixleri bitirdim. 

O dönem bu kayıtları piyasaya sunmak için girişimleriniz oldu mu?
-Şarkılarım ticari bulunmayınca ilk başta kendini prodüktör zanneden kimi insanları bir süre ciddiye aldım ve uzun bir süre içimde bu hayal kırıklığını taşıdım. Zaman içerisinde, çok küçük yaşlarda başlayan konservatuar eğitiminin ardından edindiğim müzikal bilgi birikimini ve yaratıcı potansiyelimi karşılaştığım birtakım bahtsız durumlarla terazinin ayrı kollarında tartmaya başlayınca, kirlenmiş ve müzikten bihaber kimselerin yanlış kararları yüzünden batmaya yüz tutmuş bir piyasanın içinde o güne kadar yer alamamış olmamın aslında ne kadar büyük bir şans olduğunu anlmaya başlayıp, kendi değerimin farkına vardım. 2018 yılına kadar tekrar herhangi bir girişimde bulunmadım.
Yıllar sonra bu kayıtları piyasaya çıkarmaya nasıl karar verdiniz?
-Bu albümü yıllarca kendi arşivimde bekletirken yeni şarkılar ve projeler üretmeye devam ettim ve 2006’da Onlar ve Diğerleri, ardından 2016’da Varlığın Yokluğunda albümünü bana inanan sponsorum Ergun Tekarslan (Altek Yapım) ve sonrasında Ada Müzik ile piyasaya çıkarttım. 2018‘de 1996 yılında hazırladığım 20’li albümünü tozlu raflarımdan indirip, o zamanki sound ve okumaları ile, hiç bozmadan insanlara duyurma kararı aldım. Ada Müzik bu teklifimi kabul etti. O şarkılarım da nihayet dinleyenlere ait oldu.
20’li ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Herhangi bir geri dönüş için henüz çok yeni. Buna rağmen dinleyenlerin sempatik, dürüst ve samimi bulduğunu söyleyebilirim. Bu kısa süre içerisinde bile 20’li albümünün yıllar sonra yaptığım albümlerin çizgisini belirgin bir şekilde taşıdığını ifade eden yorumlar dahi aldım. Benim için bu yaptığım hareketin esprisi alacağı tepkilerden daha önemli. Bir duruş sergiledim yıllarca. Bu şekilde üretimlerimden vaz geçmedim. Belki de bu sebeple o zamanlar kızıp kırldığım kimselere teşekkür etmeliyim. 
Onlar ve Diğerleri albümünü yeniden dinleyicilerle buluşturma fikri nasıl gelişti?
-‘Onlar ve Diğerleri Altek Yapım‘dan çıkmıştı. Fakat süreç içerisinde firma kapandı ve albüm geçen 10 yıl içerisinde kaybolmaya yüz tuttu. Digital platformda yer alamamıştı. Yasaklı ‘Uyan‘ şarkısı yüzünden klibine yer verilmemişti. Tanıtımı yeterince yapılamamıştı. 20’li albümü için karar aldığımda Ada Müzik ve eski sponsorum Ergun Tekarslan‘a Onlar ve Diğerleri için de aynı teklifi yaptım. Herkes bu teklifime sıcak yaklaşıp desteklerini esirgemediler.
Onlar ve Diğerleri‘nde Kip Winger‘a ait Steam adındaki şarkı vardı. Şarkı, albüm ilk çıktığında rock camiasında dikkatleri nispeten üzerine çekmişti. O şarkıyı sonradan single olarak kullanmayı düşündüğüm için repertuarın dışında bıraktım.
20’li albümünün CD olarak yayınlanması düşünülüyor mu?
CD olarak çıkartmayı düşünmedim. Ancak yakın zamanda yeni şarkılardan oluşan yepyeni bir albüm hazırlığım var. Bu yeni albümden sonra bir LP basıp içinde 20’li‘den de kimi şarkıları belki yeni akustik versiyonları ile listelemeyi düşünüyorum.
20’li albümünden günümüze baktığımızda müziğinizde gözlemlediğiniz değişimler nelerdir?
-Değişim her zaman var ve uyum sağlamalıyız. Gelişen teknolojik imkanlar, değişen duygular, sosyal baskılar, toplumsal olaylar, edinilen yeni bilgiler ve dinlediğimiz yeni müzikler.. gibi birbirinden bağımsız ama bir o kadar da girift oluşan etkenlerin sanatın her dalındaki üretimleri değiştirmesi ve geliştirmesi çok doğal. Ben de bu değişim ve gelişimden nasibimi almaktayım ve bu durum geçmiş üretimlerime baktığımda, bana aslında özünde aynı fakat uygulamada bu günlerde çok daha iyi olmaya başladığımı ve her geçen gün daha da iyi olacağımı düşündürüyor. Eski yaptıklarımı sevmemezlik etmiyorum. Onları seviyorum fakat daha iyi olabilirmiş ve bugün bunun nasıl mümkün olabileceğini çok daha iyi bildiğimi düşünüyorum.
Üzerinde çalıştığınız yeni çalışmalar var mı?
-Bahsettiğim gibi yeni şarkılardan oluşan bir albüm ve ardından toplama şarkılarımdan oluşan akustik bir LP çıkartmak hayalim var. 
Bunun yanında piyanist kimliğimi ortaya koymak adına yakın zamanda hayata geçirmek istediğim bazı enstrümantal çalışmalarım var. Uzun zamandır ‘eksik şair‘ ve ‘pianonim‘ mahlası ile yazdığım şiirlerimi kitaplaştırıyorum.
Emre Önbayraktar‘a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. 20’li albümünü tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.