Müzik

2 yıllık aranın başarılı bir telafisi oluyor : Türkü – Yeniden / Vazgeçmedim Söylemekten…

Müzik kariyerinde uzun yılları geride bırakan Türkü’nün son albümü Özlemim 2014 yılında dinleyicilerle buluşmuştu. Bu albümden sonra 2016’da Aman O Yar teklisinden sonra Türkü’yü düet olarak yer aldığı albümlerde dinledik ve Türkü, 2 yıl aradan sonra yeni bir çalışmayı geçtiğimiz aylarda Seyhan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Yeniden / Vazgeçmedim Söylemekten…

Albümün yönetmenliğini başarılı müzisyen Cihan Orhan üstleniyor. Bununla birlikte 2. ve 9. eserdeki Sezgin Gezgin düzenlemeleri haricindeki tüm düzenlemeler de Orhan’a ait. Ayrıca Mehmethan Dişbudak da Orhan’ın düzenlemelerinde katkı sağlıyor. Maestro stüdyosunda kaydedilen eserlerin kayıt-mix-mastering çalışması Candar Köker (ve 2.ve 9. eserlerde Dişbudak) imzası taşıyor.

Albüm, Önder Eren eseri ‘Sana Nasıl Yar Olayım’ ile açılıyor. Selahattin Güzelel’in gitarı ve Cihan Orhan’ın bağlamasının uyumuyla başlayan eserde Gürkan Çakmak’ın kavalı ön plana çıkıyor ve eserin duygusunu destekliyor. Orhan aynı zamanda perküsyonuyla da eseri güçlendiriyor. Murat Çorak da basıyla altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Çakmak’ın duduk solosu başarılı. Farklı isimlerden de dinlediğimiz eser, Türkü’nün yorumuyla da güzel bir hale gelmiş.

Sırada, art arda iki Cem Malkoç eseri var; ilk olarak ‘Nefesin Nefesime’ piyano ile akustik bir şekilde düzenlenen eserde orta kısımda Orhan da bağlamasıyla dahil oluyor, Türkü aynı zamanda vokaliyle de eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Bu bağlamda albümden dikkat çeken bir eser oluyor. Ardından Malkoç’un Kenan Çallı ile seslendirdiği haliyle bildiğimiz ‘Geldi Geçti’ Orhan’ın bağlamalarının uyumuyla başlayan eserde Güzelel de gitarıyla eseri güçlendiriyor. Çorak’ın bası da yer yer öne çıkıyor. Bir önceki eserdeki akustik yapı bu eserde de devam ediyor. Türkü de içten yorumuyla esere farklı bir duygu katıyor.

Sıradaki eser, Ali Rıza Aslandoğan eseri ‘Helkeler Kolunda Suya Gidiyor’ Orhan’ın bağlamasıyla bir plak kaydıymışçasına efekt ile başlayan eserde Orhan aynı zamanda perküsyonuyla da eserin hareketli yapısını canlı kılıyor. Çorak da elektrik gitarı ve basıyla eseri güçlendiriyor. Ardından Ekrem Yıldırım sözlerine Halis Aslan bestesi ‘Oy Anam’ var. Orhan’ın bağlaması ve Güzelel’in gitarının dengelendiği eserde Orhan’ın perküsyonu akustik yapıyı bozmadan ilerliyor. Orta kısımda Çorak’ın gitar solosu başarılı ve Çorak bası ile de altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda Türkü’nün duygulu vokali başarılı. 

Albüm, rahmetli Seyfi Doğanay’ın uzun havalarından ‘Ay Buluta Girmiş’ ile devam ediyor. Orhan’ın bağlama solosu ve klavye fon ile akustik bir şekilde kaydedilen eserde Türkü’nün içten vokaliyle albümden öne çıkan bir yorum oluyor. Ardından Gülizar Ergin sözlerine Güler Duman bestesi ‘Ağlamaya Doymayan Gözüm’ var. Orhan’ın bağlamalarının ve perküsyonunun birlikteliğiyle başlayan eserde Çorak da basıyla yer yer öne çıkıyor.

Son iki eser de anonim türkü ‘Yaylalar’ iki versiyon ile yer alıyor; ilk olarak Cihan Orhan düzenlemeli versiyon; klavye ve elektronik ritmlerin Orhan’ın bağlamasıyla uyumuyla başlayan eserde Mustafa Sorgun mey ve zurnasıyla öne çıkıyor. Vokaller de eserin hareketli yapısını destekliyor. Çorak da elektrik gitarıyla ve basıyla eseri tamamlıyor ve son kısımda Çorak’ın elektro solosu başarılı. Son olarak Sezgin Gezgin düzenlemeli remix versiyonu yer alıyor. Gezgin’in klavyesi ve elektronik ritmleriyle başlayan, Türkü’nün vokali ve vokal grubunun eşliğinin korunduğu eserde klavye sololar başarılı ve güncel bir anlayış benimsenmiş; mey-zurna-gitar-bağlama uyumu da eseri tamamlıyor. Her iki versiyon da sevilecektir.

Türkü, yeni albümüyle hem albümsüz geçen dört ve solo bir çalışmasız geçen iki yılı telafi ediyor hem de sevilecek bir albüme imza atıyor.