Müzik

55 yıldır süren başarılı bir müzik kariyerinin anlamlı bir özeti: Alpay’a Saygı…

Müzik hayatında 55 yılı geride bırakan bir isim olan usta sanatçı Alpay, plaklardan albümlere her dönem eserleriyle var olmaya devam etti. Halen çalışmalarını sürdüren Alpay’ın sevilen şarkıları çeşitli sanatçıların yorumlarıyla Poll Production by Polat Yağcı etiketli bir albümde toplandı: Alpay’a Saygı…

Polat Yağcı yapımcılığı ve halen Alpay ile çalışmaya devam eden Medeni Uçar yürütücü yapımcılığında tamamlanan, Esen Elektronik etiketiyle CD formatında da müzik marketlerde yerini alan albümün müzik prodüktörlüğü ve yönetmenliği, usta müzisyen Cihan Sezer’e aitken Sezer aynı zamanda albümün mix’ini de (Ayrılık Rüzgarı’nda Fazlı Atuk mix’i haricinde) üstlendi. Albümün davul kayıtları Ege Semercioğlu tarafından yapılırken mastering çalışmasını ise Barış Büyük tamamladı.Albüm, Alpay’ın 1993’te seslendirip sözlerini yazdığı -sonradan üzerine yazılan Ağladıkça, Yıkma Ne Olur gibi sözleriyle de bilinen ve bu eserden önce Karlı Dağlar isimli bir versiyonu da olan- Ara G. Dinkjian eseri “Dağların Arkasında Yar”ın Kubat yorumuyla geliyor. Cihan Sezer’in klavye ve piyanosunun İstanbul Strings’in yaylılarıyla öne çıktığı eserde, Ufuk Kaan İçli’nin udu öne çıkıyor ve Sezer’in basıyla eserin duygusunu destekliyor. Gencay Kıymaz’ın davulu da esere piyano ile birleşerek esere yer yer caz ve rock tınıları katıyor. Son kısımda Alpay da esere şiiriyle katılarak ayrı bir duygu katıyor. Ardından, Alpay denilince akla gelen eserlerden biri haline gelen, Alpay’ın 1977’de seslendirdiği Fecri Ebcioğlu sözlerine Henri Markarian eseri “Eylül’de Gel” Gökhan Tepe yorumuyla geliyor. Sezer’in klavyesi-piyanosu ve Kıymaz’ın davulunun İlter Kurcala’nın gitarıyla birleşerek başladığı eserde İstanbul Strings’in yaylıları klavye fon ile birleşerek eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Caner Üstündağ’ın bası da eseri tamamlıyor.

Sırada, Alpay’ın 1987 yapımı albümüne ismini veren Fecri Ebcioğlu sözlerine Hristos Skaltsonakis bestesi “Hayalimdeki Resim” Emre Altuğ yorumuyla geliyor. Piyano-davul uyumuyla başlayan eserde İstanbul Strings’in yaylıları da öne çıkıyor. Sezer’in gitarı ve bası da eseri destekliyor. Altuğ’un geri vokalleri de eseri tamamlıyor. Albümden öne çıkan bir yorum. Ardından, Alpay’ın 1973 yılında seslendirdiği anonim türkü “Yekte” Mirkelam yorumuyla geliyor. Mirkelam’ın geri vokalleri ve Batu Şallıel’in saksafonuyla eğlenceli bir hale gelen şarkıda gitar ve Sezer’in bası davul ile birlikte dengeleniyor. 

Albüm, Alpay’ın 1975 yılında Saint Preux eserine yazdığı sözlerle seslendirdiği “Ayrılık Rüzgarı”nın Fuat Güner yorumuyla devam ediyor. Klavye ve Güner’in gitarının Caner Üstündağ’ın basıyla dengelenerek başladığı eserde davul da yer yer öne çıkıyor. İstanbul Strings’in yaylıları, Güner’in geri vokalleriyle eseri tamamlıyor. Eserdeki rock tını, eserin albümü öne çıkaran şarkılardan biri olmasını sağlıyor.

Sırada, Alpay’ın Giannis Parios eserlerine yazdığı sözlerle oluşan iki eser var. İlk önce 1990 yılında seslendirdiği “Yanımda Kal”ın Gripin yorumu var. Klavye-bas-gitar uyumuyla başlayan eserde davul da yer yer öne çıkarak esere rock tınıları katıyor.  Grup ile örtüşen bir şarkı seçimi oluyor. Ardından, 1993 yılında seslendirdiği “Sokul Bana” Demet Sağıroğlu yorumuyla geliyor. Sezer’in gitarı ve bası, Canan Sezgin Geylan’ın keman solosuyla başlarken Orhan Osman’ın buzukisi eserin duygusunu destekliyor. Alpay da vokaliyle Sağıroğlu ile güzel bir uyuma ulaşıyor.

Sıradaki eser, Alpay’ın anonim esere yazdığı sözlerle 1984 yılında seslendirdiği “Sen O Değilsin”in Hülya Yıldız yorumu oluyor. Ekrem Yıldırım’ın gitarı ve Sezer’in klavyesiyle dengelenen eserde pek çok çalışmasını dinlediğimiz Yıldız, başarılı bir yoruma imza atıyor. Ardından Alpay’ın 2004 yılındaki albümüne ismini veren ve Giannis Parios sözlerine yazdığı, aynı zamanda Işın Karaca ile düet yaparak seslendirdiği “Sessiz Kalma” Gözde Ural yorumuyla geliyor. Elektronik ritm ve klavyenin önde olduğu eser Alpay’ın vokaliyle kalıyor. Gitar da bas ile öne çıkıyor. Başarılı bir düet oluyor.

Son iki eserin ikisi de Alpay’ın uzun yıllar müzik yönetmenliğini üstlenen Müjdat Akgün’e ait. İlk önce Alpay’ın hem 1974 hem de 1990 yılında seslendirdiği, “Mutluluktan Ağlarken”in Cemil Sağyaşar yorumu geliyor. Ritm ve klavye fonun Sezer’in gitarıyla başlayarak dengelendiği eserde Sezer’in klavyesi yer yer öne çıkarak eseri destekliyor. Sağyaşar da güçlü yorumuyla eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda Ekrem Yıldırım’ın gitar solosu başarılı. Eserin değişken yapısı da gayet güzel bir şekilde korunmuş. Son eser ise, Alpay’ın 1990 yapımı albümüne isim olan “Gitme”nin Cemil Demirbakan yorumu oluyor. Sezer’in klavyesi-gitarı ve geri vokalin uyumuyla başlayan eserde davul ve Üstündağ’ın bası da eseri destekliyor.

Albüm, hem başarılı yorumcular hem de Alpay denince akla gelen şarkıların büyük kısmını (ki ikinci bir albümün de hazırlıkları devam ediyor) 55 yıldır süren başarılı bir müzik kariyerinin anlamlı bir özeti olarak arşivlerde yer almayı hak ediyor.