Profesyonel müzik kariyerinde uzun yılları geride bırakan isimlerden Nev, kendi çalışmalarının olduğu albümlerden sonra 2010 yılında ‘Bir Nev-i Alaturka’ albümünü çıkardığında, oluşturduğu repertuvarın zenginliği ve yorumuyla da beğenilmişti. Albüm sonrası 2014 yapımı Kıyısız Deniz ile kendi çalışmalarına geri dönen Nev, 2016 yılında ‘Vardar Ovası’nı tekli olarak dinleyicilerle buluşturmuştu. Bir Nev-i Alaturka albümünün tınılarını taşıyan eser, aslında belki de 3 yıl sonra dinleyicilerle buluşacak yeni bir devam albümünün habercisiydi : Bir Nev-i Alaturka II…
Albümün prodüktörlüğü ve düzenlemeler Nev’e ait. Kayıt, mix ve mastering çalışmalarını Timuçin Aksuer’in üstlendiği albümde, kayıt asistanlığını ise Volkan Cebeci üstleniyor.
Nev’in ikinci albümünden beri çalışmaya devam ettiği Pasaj Müzik etiketiyle çıkan albümde, geçen albümde de olduğu gibi, bilinen eserlerin yanı sıra, yeni bir esere de (ilk albümde Sensiz Olamam’dı) yer vererek başlıyor : ‘Sevdalarım’… Türk Sanat Müziği beste yarışmalarında da ismini duyduğumuz Meral Güney’in eseri olan (ve Hakan Günay’ın vesilesi ile albüme dahil olan), Bekir Sakaryalı’nın akordeonunun ön planda başladığı eserde, Nev’in udu da yer yer öne çıkıyor ve Cengiz Ercümer’in perküsyonu ile Emre Yıldız’ın davulu dengelenerek ilerliyor. Nev, piyano ve klavyesiyle de eserin duygusunu güçlendiriyor. Orta kısımda Nev, buzuki ve cümbüşüyle de esere Akdeniz tınıları katıyor. Bununla birlikte Erdem Sökmen de klasik gitarıyla öne çıkarken, Nev’in gitarları da altyapıyı tamamlıyor. Albümden öne çıkan ve sevilecek bir eser olarak güzel bir açılış oluyor. Ardından Ümit Yaşar Oğuzcan dizelerine Avni Anıl bestesi ‘Çal Gitar’ Nev’in elektro ve klavyesiyle Rock tınılarıyla başlayan eserde Onur Şengül’ün kanunu da yer yer öne çıkarak, Yıldız’ın davulu ile dengeleniyor. Nev’in udu da vokal kısmında altyapıyı tamamlıyor; Bununla birlikte bazı kısımlarda Nev’in akustik gitarı da esere güzel bir tını katıyor. Orta kısımda Nev’in cümbüş solosu başarılı.
Sıradaki eser, yaşayan bestecilerimizden Gündoğdu Duran’ın klasikleşmiş eseri ‘Gözleri Aşka Gülen’ Nev’in klavye ve elektrosu esere 1970’lerin deneysel çalışmalarının tınısını katıyor. Şengül’ün kanunu Yaşar Kadir Baş’ın davuluyla dengeleniyor. Nev’in akustik gitarı ve bası da da altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Nev’in elektro solosu başarılı. Ardından Mustafa İlhan Geçer sözlerine, pek çok unutulmaz şarkıda imzası bulunan Selahattin Sarıkaya bestesi ‘Kahverengi Gözlerin’ Nev’in gitarlarının yanı sıra saz ve curasının da elektro bağlamasıyla birlikte ön plana çıkarak başladığı eserde Baş’ın davulu yer yer öne çıkıyor ve Şengül’ün kanunu da eserin hareketli yapısını destekliyor. Nev’in geri vokali de başarılı. Nev’in lavta, ud, cümbüş ve klavyesi da altyapıyı tamamlıyor; enstrüman zenginliği bağlamında da albümden sevilen eserlerden biri olacaktır.
Albüm, Mehmet Sadi Bey dizelerine Şevki Bey bestesi ‘Hicran Oku Sinem Deler’ ile devam ediyor. Özer Argun’un Viyolonsel Taksimi ile başlayan eserde Argun’un viyolonsel açışı başarılı. Hakan Dedeler’in tamburunun Şengül’ün kanunuyla dengelenerek başladığı eserde Nev de gitarı ve klavyesiyle eseri güçlendiriyor. Cengiz Ercümer’in perküsyonu da eseri tamamlıyor. Nev özellikle tiz tınılarıyla eserin duygulu yapısını destekliyor. Sırada, Atatürk’ün de sevdiği şarkılar arasında olan ve Nev’in 2016’da tekli olarak dinleyicilerle buluşturduğu (albümde de tekli versiyonu ile yer alan) ’Vardar Ovası’ var. Nev’in elektro solosuyla Rock tınılarla başlayan eserde Şengül’ün kanunu ve Turay Dinleyen’in kemanı öne çıkıyor. Nev’in perdesiz elektro gitarıyla da güçlendirdiği eserde çift ses vokal de başarılı. Nev’in bası ve klavyesi de eseri tamamlıyor. Son kısımda Dinleyen’in kemanı ve Şengül’ün kanununun art arda atışma halinde ilerleyen soloları başarılı.
Ardından bir Nev klasiği ‘Mühürlü Kaderim’ Alaturka versiyonu ile geliyor. Onur Şengül’ün Kanun Taksimi ile başlayan eserde Şengül’ün kanununa Nev klavyesiyle ve Murat Mustafa Gökdere klarnetiyle destek oluyor. Nev’in tamburuyla başlayan eserde kanun ve klarnet uyumuna Nev de uduyla dahil oluyor ve Baş’ın davulu da eserin duygulu yapısını destekliyor. Nev’in fretless bası ve gitarları da yer yerine çıkarak eseri tamamlıyor. Eserin yeni versiyonu da sevilecek ve Nev dinleyicisini gülümsetecektir.
Son eser ise, Kahverengi Gözlerin’in, Nev’in yazdığı ‘Gazelli’ versiyonu. Nev’in enstrümanlarıyla zenginleştirdiği versiyonunda eserin iki kıtası yer alıyor ve Şengül’ün kanun solosu eşliğinde Nev, kendi yazdığı gazeli seslendiriyor ve tüm enstrümanlar aynı uyumu devam ettirerek altyapıyı tamamlıyor. Eserin ruhunu başarılı bir şekilde yansıtan gazel kısmı, Nev’in müziğinin yanında söz yazarlığında da başarısını gösteriyor.
Albüm, ilk albümde olduğu gibi kendi yorumuyla kendinden bir şeyler katabildiği başarılı bir repertuvara sahip. Bununla birlikte Nev, albümde birbirinden farklı enstrümanları da icra ederek, enstrümanist olarak da yeteneğini bir kez daha kanıtlarken, 9 yıl aradan sonra müziksel anlamda daha da başarıya ulaşan bir devam albümüne imza atıyor.
Yorum Ekle