Turhan Alıcı… Sanatın pek çok alanında; halk müziği, halk oyunları ve tiyatro ile geçen ve haklı başarıların da geldiği bir ömrün sahibi… Bununla birlikte Mersin’de kurduğu kültür sanat merkeziyle de çeşitli sanatlarda kendisini geliştirmek isteyenlere ışık olan Kars’lı sanatçı Alıcı, şimdi ise müzik endüstrimize ilk albümünü Kalan Müzik etiketiyle sundu : Bahar Gelsin…
Sistem stüdyosunda kaydedilen albümün düzenlemeleri ve teknik aşamaları Önder Meral imzası taşıyor.
Albüm, albüme adını veren Erzurum’un bilinen aşıklarından Aşık Reyhani dizelerine Turhan Alıcı bestesi “Bahar Gelsin” ile açılıyor. Sezgin Yaman’ın bağlaması ve Önder Meral’in gitarının Emre Sınanmış’ın duduğuyla açtığı eserde piyano ve Bülent Bayrak’ın bası da eseri destekliyor. Yaşar Erdoğan’ın perküsyonu da öne çıkmadan klavye ile birlikte eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Orta kısımda Yaman’ın bağlamalarının uyumu başarılı. Ardından, Yunus Emre dizelerine Alıcı bestesi “Hey Dost Deyi Deyi” Serkan Yıldırım’ın kavalı ve gitar-perküsyon-bas uyumuyla başlayan eserde orta kısma doğru Yaman da bağlamalarıyla öne çıkıyor.
Sırada, Giresun / Şebinkarahisar yöresinden anonim türkü “Bülbülü Tuttum da Güle Bağladım” var. Bağlama-perküsyon-bas uyumuyla başlayan eserde perküsyonlar ve gitar öne çıkıyor. Enstrümanların uyumu eseri canlı tutuyor. Ardından, bir Âşık Mahzuni Şerif eseri “Divâne Ettin Aklımı” Bağlama-klavye-bas uyumuyla başlayan eserde gitar da öne çıkarak perküsyon ile dengeleniyor. Ender Balkır da geri vokaliyle eserin duygusunu güçlendiriyor. Orta kısımda Yaman’ın yaylı tambur solosu başarılı.
Albüm, Alıcı’nın Âşık Mevlüt İhsani dizelerine bestelediği “Döne Döne” ile devam ediyor. Gitar ve duduğun perküsyon ve bas ile açtığı eserde orta kısımda duduk solo başarılı. Ardından, Rumeli yöresinden bir Turhan Alıcı derlemesi “Bağ Ayrı Bostan Ayrı” Balkır, Metin Karataş ve kardeşi Ali Seçkiner Alıcı’nın çoksesli vokalleri ile başlayan eser, gitar-perküsyon-bas uyumuyla canlanıyor. Albümün öne çıkan canlı eserlerinden. Orta kısımda cura solo başarılı. Sıradaki eser, Malatyalı aşık Karacaoğlan dizelerine Alıcı bestesi “Altın Kafes” oluyor. Bağlama-gitar-bas-kaval uyumuyla başlayan eserde perküsyonlar da öne çıkıyor ve klavye de eseri destekliyor.
Sırada, Alıcı’nın Âşık Mevlüt İhsani dizelerine bestelediği iki eser var. Önce “Davam Yok” geliyor. Bağlama-gitar-perküsyon-bas uyumuyla başlayan eserde gitar öne çıkıyor. Orta kısımda kaval solo başarılı. Ardından “Gitti” bağlama-perküsyon-duduk-bas ile başlayan eserde duduk öne çıkıyor.
Son iki eserden ilki, Alıcı’nın Yunus Emre dizelerine bestelediği “Âşkın Odu Ciğerimi” bağlama ve perküsyonla çıkan eserde klavye ve bas da öne çıkıyor ve gitar da eseri canlı tutuyor, kaval da eseri destekliyor. Son eser ise, Alıcı’nın Erzurum’dan dörtlüklerdeki sözler için Nuran Alıcı kaynaklığında ve bağlam -kavuştak- bölümü sözleri ve ezgisini Ömer Polat kaynaklığında derlediği “Puşta Bel Bağlama” oluyor. Yıldırım’ın zurnasının gitar-perküsyon-bas ile öne çıktığı eserde bağlamalarla birlikte Balkır, Metin Karataş ve Ali Seçkiner Alıcı’nın geri vokalleri de eseri güçlendiriyor. Zurna da eseri tamamlıyor.
Turhan Alıcı’nın ilk albümü, hem eserler hem de vokal-düzenleme uyumunun başarısıyla, türküler ile bütünleşen umut dolu bir bahar gibi, dinlenilmeyi hak eden özel bir çalışma.
Yorum Ekle