Müzik

Alternatif müziğe bilinçli ve özgün dokunuşlar : Bağzıları – Gece Lambası…

Çoğu dinleyici ‘Zaten Kırılmış Bir Kızsın’ ile tanıdı Bağzıları’nı. Önceleri YouTube üzerinden kendi şarkılarını yayınlayan grup, ilk albümleri ‘Bize Kalsın’ı geçen yılın başında Kınay Production etiketiyle dinleyiciyle buluşturmuştu ve bu albümde ‘Zaten Kırılmış Bir Kızsın’ dışında o dönemden eserleri yer almamıştı.

Şimdi ise Bağzıları, Garaj Müzik etiketiyle çıkardıkları ikinci (fiziki CD olarak dinleyiciyle buluşan ilk) albümlerinde hem o dönemden eserlere hem de yeni eserleriyle birlikte bir yeniden yorumlamaya yer verdiler : ‘Gece Lambası’…

Tüm düzenlemeler Hür Kır’a ait.

İlk eser Ömer Naldemir bestesi, ‘Sen Benden Çaldın Biraz’ Hür Kır’ın elektrosunun ön planda başladığı eserde İsmail Ozan’ın davulu eseri güçlendirirken, Alper Konukçu’nun piyanosu esere jazz tınılar katıyor. Emre Sargın’ın bası da altyapıyı tamamlıyor, orta kısımda Kır’ın solosu eserin canlı yapısını destekliyor. Ardından bir diğer Naldemir bestesi, ‘Akışına Bıraktım Akmadı’ geliyor, Sargın’ın basının ön planda başladığı esere Ozan’ın davulu ve Konukçu’nun klavyesi de ekleniyor; vokal ile birlikte Kır’ın gitarları da ön plana çıkarak, bir önceki eserdeki canlı yapıyı sürdürüyor ve orta kısımdaki solo dinleyicilerin aklında kalacaktır. Çift ses vokal başarılı. Orta kısımda Konukçu’nun klavyesi de dahil olarak eseri tamamlıyor.

Art arda iki Naldemir bestesi ile devam ediyor albüm; ‘Kışlık Rafı’; Kır’ın elektrosu ve Sargın’ın basının birlikteliğine Ozan’ın davulu da eklenirken Kır’ın akustik gitarı da çift ses vokal ile birlikte eseri güçlendiriyor. Kır’ın elektro solosu esere 1970’ler tınıları katıyor ve son kısımdaki alkış ve vokal kısmı da Konukçu’nun başarılı klavye solosu ile birlikte bu yapıyı destekliyor.  Ardından ‘Işığı Kapat’ Kır’ın sert elektro tınıları, bas ve davul ile aynı uyumlu birlikteliği devam ettiriyor ve albümün hızını bir tık düşüren slow bir eser oluyor; Konukçu’nun klavyesi de eseri güçlendiriyor.

Sırada, bu sefer Naldemir’in Sargın ile birlikte yaptığı bir eser ‘Ölüyoruz’ var; albümü biraz daha hızlandıran bir eser olarak Kır’ın elektrosunun önde olduğu eserde Sargın’ın bası da desteklerken, Ozan’ın davulu da eserin canlı yapısını tamamlıyor; çift ses vokal de yine esere güzel bir renk katıyor ve orta kısımda Kır’ın elektro solosuyla yine akılda kalıcı olan eserlerden biri olacaktır. Ardından, albümün çıkış şarkısı seçilen Naldemir bestesi ‘Evleniyormuşsun Bugün’ geliyor, Kır’ın gitarlarıyla başlayan eserde Ozan’ın davulu da eserin duygulu yapısını vokallerle birlikte destekliyor. Duygulu ve naif yapısıyla albümden öne çıkan bir eser; ilerleyen zamanlarda yeniden yorumlamalarını duyacağımız eserlerden olacaktır. Orta kısımda Kır’ın gitar solosu yine akılda kalıcı olarak dinleyicilerde yer edecektir. 

Sıradaki eser, Naldemir bestesi ‘Uyu Artık’ albümün slow yapısını devam ettiriyor, Kır’ın gitarları ve Ozan’ın davuluna Konukçu’nun klavyesi eklenerek ön plana çıkıyor, sözlerdeki lirik yapıyla da dikkat çekecek bir eser ve orta kısımdaki Kır’ın gitar solosu, bu lirikliği güçlendiriyor. Sargın’ın bası da eseri tamamlıyor. Ardından bir diğer Naldemir bestesi ‘Tesadüfi Dokunuşlar’ Konukçu’nun piyano solosuyla başlayan esere Kır da elektrosuyla eklenirken Sargın’ın bası ve Ozan’ın davulu da eseri tamamlıyor. Yine aynı lirik yapıyı devam ettiren sözler, müzik ile bütünleşiyor; albümden uzun vadede sevilecek eserlerden biri olacaktır. Son kısımda Burakcan Güneren’in saksafonu ön plana çıkarak eserin duygulu yapısına güzel bir ruh katıyor.

Son iki eserden biri, bir Naldemir bestesi ‘Leyla’ Konukçu’nun klavyesi ve Kır’ın gitarının birlikteliğiyle başlayan esere Ozan’ın davulu ve Sargın’ın bası da ekleniyor ve yine sözleriyle dikkat çeken bir eser olarak, baştaki şiir kısmıyla da dinleyiciyi eserin dünyasına hemen çekiyor. Konukçu’nun klavyesi de eseri tamamlıyor. Ardından bir yeniden yorumlama ‘Allı Turnam (Cover)’ Kır’ın gitarlarının önde başladığı ve eserin bilinen hızından daha düşük başlamasının eserin duygulu yapısının öne çıkardığı eserde Sargın’ın bası da öne çıkıyor ve Naldemir’in vokalleri de bu havayı destekliyor. Orta kısımda Güneren’in klarneti gitar-bas-davul birlikteliğine güzel bir uyumla katılıyor ve Bağzıları, eseri başarılı bir yeniden yorumlamayla günümüze yeniden taşıyor.

Albümdeki ‘Tesadüfi Dokunuşlar’ eserinden ilham alarak yazdığım başlıktaki gibi; Bağzıları, ikinci albümünde hem kendilerine özgü yarattıkları bestecilik ve icra tarzını devam ettirirken (ki burada Ömer Naldemir’in vokalin yanında söz ve bestedeki başarısını da göz ardı etmemek gerekir), bu albüm ile günümüzün Alternatif müziğine bilinçli ve özgün dokunuşlarla dolu bir albüme imza atıyor.