Müzik

Arguvan kültürüne önemli bir katkı : Albüm Arguvan 1…

Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı tarafından gelenekselleşen ve bu sene 18’incisi düzenlenen Geleneksel Arguvan Türküleri Ses Yarışması, hem Arguvan kültürünü yaşatmak için sağlam bir adım, hem de bu bağlamda çalışmalar gösterecek yorumculara imkan verilmesi konusunda da önemli bir yarışma olarak halen var olmaya devam ediyor.

Şimdi ise, bu yarışmada çeşitli zamanlarda yarışan ve birincilik alan 9 sanatçı, Arda Müzik & Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı işbirliğinde, yarışmada olduğu gibi, yarışmalarda seslendirdikleri birer uzun hava ve kırık havaları yeniden seslendirerek, bu yarışmanın anısını yaşatacak yeni bir albümü oluşturdu : ‘Albüm Arguvan 1…’

Yapımcılığını Baki Gövtepe’nin, müzik direktörlüğünü ise Savaş Gövtepe’nin üstlendiği albümün müzik yönetmenliğini Coşkun Karademir ve Burak Aykaç üstleniyor.

Coşkun Karademir; Nilüfer Sarıtaş, Sercan Direk Erkeker, Metin Erbek, Fadime Erbek, Ahmet Gelirli ve Özge Özdolanbay’ın yönetmenliğini üstlenirken, mix-mastering çalışması da bu alanın duayenlerinden Affan Tarlan tarafından üstlenilmiş.

Burak Aykaç ise Ebru Yaman, Hakan Çakmak ve Uğurcan Sekendur’un yönetmenliğini üstleniyor ve Aykaç’a mix-mastering çalışması ile bir başka duayen Kadir Şeker eşlik ediyor. Albümdeki tüm eserler canlı kaydedilmiş ve tüm yorumcu ve enstrüman sanatçıları canlı kayıttaki tecrübelerini başarılı bir şekilde gösteriyorlar.

İlk eser, anonim bir semah, yarışma sonrası katıldığı diğer yarışmalarla da başarısını perçinleyen ve sevilen bir halk müziği sanatçısı olan Nilüfer Sarıtaş’tan geliyor: ‘Ermişli Semahı’, Karademir’in bağlamasıyla akustik olarak başlıyor, ardından Emirhan Kartal da bağlamasıyla dahil olurken, perküsyon da altyapıyı başarılı bir şekilde tamamlıyor, eser Sarıtaş’ın yorumu ile devleşiyor. Orta kısımda Hakan Gürbüz’ün bası da dahil oluyor. Ardından 2013 yılının birincisi Ebru Yaman’dan ilk önce bir uzun hava ‘Bu Gelin Yaylayı Yaslı YaslamışAykaç’ın bağlaması ve Burhan Elmas’ın kabak kemanesinin dengeli birlikteliği ile başlayan esere Yaman’ın vokali ile birlikte Emre Sınanmış’ın meyi ekleniyor ve esere başka bir boyut katıyor, ve sözleri Vahap Kalkan’a, müziği Hasan Durak’a ait olan ‘Etek Sarı’ ile Onur Kamer’in bası ve Ersin Killik’in de perküsyonuyla dahil olduğu eserde orta kısımda sırasıyla Elmas’ın mey ve Elmas’ın kemane soloları başarılı ve Aykaç’ın bağlaması da eseri tamamlıyor.

Sırada, yarışma sonrası televizyonlarda da izlediğimiz Sercan Direk Erkeker var; Erkeker ilk önce Derdiyok Ali eseri bir uzun havayı seslendiriyor ’Çayın Ortasında Yılgın Adısı’ Eser, Karademir’in bağlama solosu ve Kenan Elmas’ın zurnasıyla başlıyor ve bağlama ile zurnanın ön planda olduğu bir yorum oluyor ve Zeki Selman’ın ‘Kapının Önünde Önlük Dikiyi’ ile perküsyon ve Gürbüz’ün bası da Kartal‘ın bağlamasıyla birlikte ekleniyor. Her iki eserde de Yaman, duygulu yorumu ile eserlerin altından başarılı bir şekilde kalkıyor. Ardından, Metin Erbek önce anonim uzun hava ‘Ben Giderim Ayrılık Var Ölüm Var’ı ve Şah Hatayi’nin dizelerine Cemal Erbek bestesi ‘Benim Pirim Şahı Merdan Ali’dir’i seslendiriyor. Her iki eser de bağlama eşliğinde akustik bir şekilde yer alıyor ve Erbek’in yorumuyla anlamlanıyor.

Albüm, 2003 birincisi Fadime Erbek ile devam ediyor, anonim uzun hava ‘Dolanı Dolanı Dağlardan Aşam AmanKarademir ve Kartal’ın bağlama solosu ile başlıyor, ve Kaygusuz Abdal dizelerine Cemal Erbek bestesi ‘Hangi Dertten Ağlayım Ben’ de ilk eser gibi bağlamanın ön planda olduğu akustik bir yorum, özellikle orta kısımdaki bağlama solo başarılı. Ardından 2012 birincisi ve geçtiğimiz yıl ‘Pazar-ı Aşk’ albümü ile dinlediğimiz Hakan Çakmak, önce Hasan Durak bestesi uzun hava ‘Bir Bülbülüm Gül Dalında ÖterimElmas’ın kabak kemane solosu ve Sınanmış’ın meyiyle birlikte başlıyor ve Aykaç’ın bağlaması da altyapıyı tamamlıyor, ve anonim ‘Yüce Dağdan Bir Yol İner’ de ise Kamer’in bası ve Killik’in perküsyonu da ekleniyor ve bağlama-nefesli uyumu, Çakmak’ın yorumu ile bütünleşiyor. Orta kısımda Sınanmış’ın mey solosu başarılı.

Sırada, 2015 birincisi Ahmet Gelirli var; önce Aşık Mecnuni uzun havası ‘Arzuhalim Eyle Zülfü Cihana’ bağlama solo ile başlıyor; Gürbüz basıyla altyapıyı güçlendiriyor ve Dertli Kemter’in ‘Gelip Şen Eyledin Gönlüm Şehrini’ geliyor, diğer eserdeki gibi bağlama ve basın uyumu ile akustik bir çalışma oluyor. Ardından 2014 birincisi Uğurcan Sekendur, Ali Seyit Dede’den alınan Kul Nesimi eseri ‘Elif Allah Dost Eyleyen’ ile yer alıyor. Aykaç’ın bağlaması ve Kamer’in basının dengeli birlikteliği ile başlayan eser, bağlama ve basın yer aldığı akustik bir çalışma olarak Sekendur’un başarlı yorumuyla öne çıkıyor. Son kısımda Killik de perküsyonuyla akustik havayı destekliyor.

Son olarak, 2016 birincisi Özge Özdolanbay, Ali Doğan’dan Gani Pekşen’in derlediği uzun hava ‘Çıkıp Dört Köşeyi Seyran Eyliyen’ ve Mehriban Pekşen’den Gani Pekşen’in derlediği ‘Ya Hızır Semahı’ ile yer alıyor. Her iki eserde de bağlama ve Gürbüz’ün bası yer alıyor, akustik bir başka çalışma; özellikle Ya Hızır Semahı Özdolanbay’ın eseri başarılı bir şekilde taşıdığı yorumu ile albümün öne çıkan yorumlarından biri olarak albüme başarılı bir final oluyor.

Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı, yarışma ile Arguvan kültürüne hali hazırda yaptığı önemli katkıyı, Türk Halk Müziği alanında pek çok başarılı çalışmayı dinleyiciyle buluşturmaya devam eden Arda Müzik’in ve usta müzisyenlerin katkısıyla arşivlik bir albüm ile devam ettiriyor.