Bağımsız Sahne köşesinin kırk birinci konuğu, 2015’ten beri bir arada olan, 2018’de ilk teklisi “Yürüyüş” ile dinleyicilerle merhaba diyen ve 2020’de ise Peyk öncülüğünde yapılmaya devam eden dayanışma albüm serisi Olta 2’de Metin Eloğlu şiirinden grup üyesi E. Harun Karaduman’ın bestelediği “Alaca” ile yer alan ve bu şarkılarını Büşra Bozdemir yönetiminde bir klip ile de taçlandıran Ankaralı folk rock grubu Boyalı Kuş… Boyalı Kuş ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, Alaca’yı, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Grubu tanıyalım;
Murat Akpınar: Grupta gitarist, vokal ve besteci olarak bulunuyor. Takım kaptanı.
E. Harun Karaduman: Ney üflüyor, şarkı söylüyor, beste yapıyor.
Samet Karadeniz: Perdeli ve perdesiz gitar çalıyor.
İsmet Karadeniz: Bas gitar, yaylı tanbur, refîk-i rebâb çalıyor.
Okan Ata Küçük: Bas gitar çalıyor.
Canberk Hacıbaloğlu: Davul çalıyor.
Kerem Sivel: Davul çalıyor.
Öncelikle yollarınız nasıl kesişti? Boyalı Kuş grubunun oluşum süreci ve bu ismi almanız nasıl gelişti?
Murat: Boyalı Kuş’tan önce, Samet’in ağabeyi İsmet’le birlikte müzik yapıyorduk. Samet’le de öyle tanıştık. 2015’te bizim bir kafemiz vardı. İsmi de Boyalı Kuş’tu. Orada ve Su’dem’de Samet’le ikili olarak çalmaya başladık.
Samet: Harun’la da, yine o kafede karşılaştık. Biz çalıyorduk, o dinliyordu. Sonra bir baktık Harun da bizimle çalıyor. Derken, aklımızdaki tınıya yaklaşmak için baslı davullu bir konser grubu olmayı tercih ettik.
Harun: İsmet’i tekrar gruba transfer ettik. Sonra Canberk’le tanıştık. Sonra bazen İsmet’in yerine Okan, Canberk’in yerine Kerem geldi. Güzel karşılaşmalar yaşandı.
Samet: Ankara’da insanlar birbirini bulabiliyor.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Yürüyüş”ün oluşum süreci nasıl gelişti? İlk teklinizle ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
Samet: Biz kendi müziğimizi yapmaya, kendi tınımızı bulmaya karar verdiğimizde, Murat’ın besteleri üzerinde çalışmaya başladık. Yürüyüş de çalıştığımız, düzenlediğimiz ve kaydettiğimiz ilk şarkı oldu.
Murat: Ankara’da yaşamaya çalışan ve olan biteni şaşkınlıkla izleyen herkesin şarkısı. Tam da bu açıdan yolu Ankara’dan geçen insanlara hitap eden bir şarkı. Güzel yorumlar almaya devam ediyoruz.
Samet: Oluşum sürecine dair şunu da eklemek isterim. Genelde bir şarkının prova ve kayıt süreci oldukça uzun, yorucu ve bunaltıcı geçiyor zamansal ve maddi sebeplerden dolayı. Bu şarkının oluşum hikâyesi de zorluklarla doluydu.
Harun: Kayda başladıktan neredeyse bir sene sonra bitirebilmiştik.
Olta Dayanışma albümü için “Alaca”yı hazırladınız. Şarkının oluşum süreci nasıl gelişti, Olta projesiyle yolunuz nasıl kesişti ve şarkınız ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? Bu bağlamda şair Metin Eloğlu’nun ailesinden aldığınız özel bir geri dönüş oldu mu?
Samet: Alaca da Harun’un, bir Metin Eloğlu şiirine yaptığı bir beste. Bir gece, melodiyi ses kaydı olarak attı bana.
Harun: Sonra Samet bazı yerleri değiştirdi, ritmik bir hale getirdi. Sahnede ve provalarda çalarak şarkı iyice pişti.
Samet: Bu şarkının da kaydına pandemiden çok önce başlamıştık. Hatta Ezgi Sevgi Can’ı Ankara’da yakaladığımız kısa sürede klarinet kaydını bile yapmıştık. Ancak şarkıyı tamamlayamadan araya pandemi girmişti. O dönemde İrfan Alış bir dayanışma albümü çağrısı yapmıştı. Sonradan adı Olta olacak bu albüm serisi için hızlanarak, şarkıyı yetiştirdik. İçimize sinen bir beste oldu. Şiirin verdiği dalgalı, şakacı ama hüzünlü tavrı yansıtmaya çalıştık.
Harun: Metin Eloğlu şiirinin iznini Yapı Kredi Yayınları vasıtasıyla aldık. Ancak daha sonra kızı Şiir Eloğlu’ndan çok nazik ve sevindirici bir mail aldık. Şimdilik şunu söyleyebiliriz. Başka Metin Eloğlu şiirleri de besteledik ve iznimiz de şimdiden hazır.
Bununla birlikte Alaca’nın klibi de yayınlandı. Klibin oluşum süreci nasıl gelişti? Bu bağlamda klibinizi yöneten Büşra Bozdemir ile yollarınız nasıl kesişti? Klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
Samet: Yine pandemi döneminde oluşan klip fikri, pandemi, sınavlar gibi sebeplerden ağır aksak ilerlemek durumunda kaldı. Büşra, sevdiğimiz, sanatsal bakışına hayranlık duyduğumuz bir arkadaşımız. Klip fikri oluşunca “Büşra bizi ünlü et!” dedik.
Harun: İmkânlarımız eksikti, aksaklıklar yaşandı. Mesela, üç sandalyemizden biri kırıktı, Büşra’nın asistanı yoktu, tek kameramız vardı…
Murat: İlk kez o kadar uzun süre araba kullandım!
Harun: Tüm bunlara rağmen şarkının ruhuna uygun bir klip çekti. Buradan bir kez daha teşekkür edelim.
Samet: Ayrıca bu klip, Olta Dayanışma içinde, klibi yayınlanan ilk şarkı oldu. Kliple ilgili güzel yorumlar aldık. Klibin şarkının sadeliğini yansıttığını söyleyenler oldu. Seviniyoruz böyle yorumlar gördükçe.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
Samet: “Kelimeler albayım… Bazı anlamlara gelmiyor.” Ben çok genel olarak yaptığımız müziği tanımlamaktan kaçıyorum. Ama bir tür Türkçe sözlü rock müzik yaptığımızı söyleyebilirim. 70’lerin Anadolu rock tınısı ve 90’ların kent ozanlığı etkisinde, bu geleneğin devamı niteliğinde bir müzik gibi düşünebiliriz.
Harun: Aslında hepimiz farklı farklı şeyler de dinlemişiz hayatımız boyunca, bu tınıları da ortak bir noktada buluşturuyoruz.
Bununla birlikte bütün çalışmalarınızı bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturdunuz. Bu bağlamda bu durum size özgür bir alan sağlıyor mu? Müziğinizi bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturmanın sizce bir müzik firması aracılığıyla buluşturmak arasındaki fark nedir? Artıları, eksileri nelerdir?
Samet: Kendi göbek bağımızı kendimiz kesmek zorundaydık. Öyle yaptık. Bu, bizim müziğimize dışarıdan bir müdahale ihtimalini engelliyor. Bir müzik firması bize bazı imkânlar sunacak ve bizi özgür bırakacaksa böyle bir teklife de açık olurduk. Ufukta böyle bir teklif görünmüyor. Firmayla çalışmanın en büyük ve belki de tek artısı, firmaların sizin müziğinizi, potansiyel dinleyicinizle daha hızlı buluşturabilmesi. Bağımsız çalıştığınızda bu tanıtım biraz zorlaşıyor. Spotify gibi mecralar da bilindiği üzere çok yardımcı olmuyor böyle konularda. Dinleyicimizi aramaya devam ediyoruz.
Alaca’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
Samet: Henüz kaydetmediğimiz bestelerimiz var. Vakit ve imkân buldukça onları kaydetmeyi ve yayınlamayı düşünüyoruz.
Harun: Metin Eloğlu ve Metin Altıok şiirlerine yaptığımız besteler var.
Murat: Kimi kolektif projeler var, açıklamak için çok erken ama. Ayrıca, YouTube’da bazı konser kayıtlarımız vardı, onları yeni bir düzenlemeyle baştan kaydetmeyi planlıyoruz.
Samet: Patreon hesabı açtık. Oradan verilen desteklerle yeni şarkılarımız için fon oluşturuyoruz. Özetle, var hayallerimiz…
Boyalı Kuş grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. Alaca’yı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle