Karadeniz müziğinin zaman içinde önemli isimlerinden birisi haline gelen Selçuk Balcı, en son 2016 yılında “Felamur” albümünü çıkartmış, daha ziyade tekli, düet ve konsept albümlerde görür olmuştuk. Şimdi ise Selçuk’u dört yıl aradan sonra Kalan Müzik etiketli yeni albümüyle dinliyoruz : Vargit Zamanı…
Çınar Records, Stüdyo Tını Ankara ve Moda101 stüdyolarında kaydedilen albümdeki ilk 6 eserin düzenlemesi Zafer Karayazgan imzası taşıyor. Bununla birlikte Abdurrahman Tarikçi, Aycan Yeter ve Ömer Uçar da düzenlemeleriyle albümde yer alıyor.
Albüm, ismini “güz çiğdemi” olarak da anılan ve veda çiçeği anlamına gelen “Vargit” çiçeğinden geliyor ve albümün kayıtları da Vargit çiçeği zamanına gelmiş.
Albüm, Deniz Küçükakyüz eseri “Yüreğimde Bir Umut” ile başlıyor. Balcı’nın kemençesinin Güneysu’nun gitarlarıyla dengelendiği eserde orta kısma doğru Aydın Taştan’ın perküsyonu da ekleniyor ve Karayazgan’ın klavyesi ile Semih Burcu’nun bası da eserin duygusunu güçlendiriyor. Orta kısımda özellikle Furkan Demir’in çellosu öne çıkıyor ve son kısımda İstanbul Strings’in yaylıları eseri tamamlıyor. Ardından, Ceyhun Şişmanoğlu sözlerine Ayhan Alptekin bestesi “Tulumcu Lidu Lidu” geliyor. Bas-kemençe-klavye uyumuyla başlayan ve gitarın da hareketlendirdiği eserde Özgür Baltacı’nın tulumu da öne çıkıyor. Geri vokaller de (Leyla Bekirishi, Enes Yakup Avcı, Özgür Baltacı, Selim Topsakal ve Göksel Bektaş) Barış Turan’ın elektrosu ve İstanbul Strings’in yaylılarıyla dengeleniyor. Neco Engin’in davulu da eseri tamamlıyor. Son kısma doğru enstrümanların uyumu başarılı.
Sırada, Selim Tarım eseri “Alışırım Buna Da” gitar ile başlayan eserde klavye fon da gitarla uyumlu ilerliyor. Kemençe de öne çıkarak eserin duygulu yapısını destekliyor ve bas ile uyumlu ilerliyor. Ardından, 2008’de kaybettiğimiz usta Erkan Ocaklı’nın sevilen eserlerinden “Sevdalığın Yoluna” kemençe ve ritmlerin uyumuyla başlayan eserde vokaller de eseri canlı tutuyor, klavye fon-bas uyumu da eseri destekliyor. Gitarlar da yer yer öne çıkıyor ve İstanbul Strings’in yaylılarıyla dengeleniyor. Orta kısımda tulum da altyapıyı güçlendiriyor. Son kısımda tulum-kemençe-vokal uyumu eseri tamamlıyor.
Sıradaki eser, Selçuk Balcı’nın derlediği anonim esere Gökhan Birben ve Adem İmdat Kesici sözleriyle oluşan “Samistal Yaylası” oluyor. Gitar-klavye ve vokal ile akustik bir anlayışla başlayan eserde kemençe solo öne çıkıyor ve yaylılarla dengeleniyor. Orta kısma doğru tulum da öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor, perküsyonlarla birlikte esere ekleniyor, Göksel Bektaş’ın yan flütü de öne çıkarken, bas da eseri tamamlıyor. Sırada, Fatih Yaşar’ın derlediği, Yusuf Akın sözlerine Hasan Aydil bestesi “Verçenik” var. Gitar ve kemençe uyumuyla başlayan eserde yan flüt de eseri destekliyor ve klavye ile perküsyonlarla dengeleniyor. Tulum da orta kısma doğru ekleniyor.
Albüm, Sait Uçar ve Balcı ortak eseri-düeti, Ömer Uçar düzenlemesi “Dallarına Kondurmaz” ile devam ediyor. Ömer Uçar’ın elektronik ritmleriyle başlayan ve elektroniklerle dengelenen eserde Balcı’nın kemençesi eseri hareketli kılıyor. Güneysu’nun akustik gitarı da eserin hareketli yapısına uyum sağlıyor. Uçar ve Balcı’nın geri vokalleri de başarılı. İki başarılı isim, sevilecek bir düete imza atıyor. Sırada, yine bir başka usta Bahattin Çamurali eseri, Aycan Yeter düzenlemesi “Köprü Çeşmenin Suyu” Çağatay Kadı’nın akustik gitarı ve Emrah Doğrul’un basıyla açılan eserde Balcı’nın kemençesi öne çıkıyor. Velican Sağun’ın perküsyonunun da eklendiği eser, albümün öne çıkan başarılı yorumlarından biri oluyor.
Sıradaki eser, Kemal Sahir Gürel’in “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisi için bestelediği ve Ayla Çelik’in kendi yazdığı sözlerle seslendirdiği Karayazgan düzenlemesi “Dikensiz Gül” oluyor. İstanbul Strings’in yaylıları ve Uğur Varol’un perdesiz gitar ve ebowunun piyano ve kemençe ile dengelenerek başladığı eserde çift ses de eserin duygusunu güçlendiriyor. Balcı da yorumuyla eseri devleştiriyor. Ardından Balcı & İbrahim Birben sözlerine Balcı eseri, Yeter düzenlemesi “Açıldı Kale Başı” Aycan Yeter’in tulumu ve geri vokaliyle başlayan eserde Turan’ın elektrosu ve Sağun’un perküsyonlarıyla epik bir başlangıca sahip olan eserde Balcı’nın kemençesi öne çıkıyor. Kadı’nın akustik gitarı ve Doğrul’un basının da canlı tuttuğu eserde geri vokaller de (Merve Yavuz, Burcu Yeşilbaş, Ezgi Eyüboğlu) Yeter ve Balcı’nın geri vokalleriyle dengeleniyor. Son kısımda tulum-elektro başta olmak üzere enstrümanların ve vokallerin uyumu başarılı.
Son iki eserin düzenlemesi Abdurrahman Tarikçi imzası taşıyor. İlk olarak zaman içinde bir klasik haline gelen İlknur Yakupoğlu eseri “Ben Denizde Bir Gemi” Balcı’nın kemençesi ve Şeyhmus Fidan’ın klasik-akustik gitarlarıyla başlayan eserde Tarikçi’nin bası da Burak Çakır’ın vurmalılarıyla birlikte eseri dengelerken, Tarikçi’nin geri vokali de eserin duygusunu destekliyor. Son eser ise Osman Yazıcı “Açtı Dağlarda Çiçek” gitar-kemençe-perküsyon uyumuyla başlayan eserde bas da eseri desteklerken koro vokal de (Altan Civelek, Nurettin Gürdal, Erdem Akın) Özgür Baltacı’nın tulumu ile eseri canlı tutuyor.
Balcı, yeni albümüyle başarılı eser ve düzenlemelerin yer yer hüzünlü, yer yer hareketli yapısıyla yeniden örtüşerek, Vargit’in vedasını yüreğindeki umutla harmanlayarak başarılı bir albüme imza atıyor.
Yorum Ekle