Müzik

Gönlündeki sonsuz türkü aşkının perdesini aralamaya devam ediyor : Ahmet İhvani – Perde…

Ahmet İhvani, ikinci albümü ‘Dem û Dem’in ardından beş yıl içinde iki tane bağımsız (Mareechi Asu) iki tane de Kalan Müzik etiketiyle toplam beş tekli yayınladı. İhvani’den uzun zamandır beklenen üçüncü albüm ise 2020’nin ilk günlerinde Kalan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluştu : Perde…

İhvani, ikinci albümünde olduğu gibi bu albümde de Bulgar gitarist Anton Apostolov, Meksikalı çellist Mariel Gonzales ve Ahmet Aslan ile çalıştı.

Albüm, Seyyid Nesimî dizelerine İhvani bestesi ve İhvani ile Anton Apostolov ortak düzenlemesi ‘Vahdet Kaynağından Dolu İçenler’ ile açılıyor. İhvani’nin curasının önde başlayıp bağlamalarıyla dengelediği eserde Ziya Tabasian’ın perküsyonları yer yer öne çıkıyor ve Anton Apostolov’un klasik gitarı da eseri piyano ile birlikte güçlendiriyor. 

İhvani’nin başarılı bestesi ilerleyen zamanlarda repertuvarlara da girecektir. Ardından İhvani eseri ve Ömer Avcı düzenlemesi ‘Sendedir’ geliyor. Cenk Şanlıoğlu’nun elektrosu ve Erdem Altınses’in viyolasıyla Rock tınılarla başlayan eserde İhvani’nin bağlamaları da öne çıkarak Şervan Ferhat Karadut’un basıyla dengeleniyor. Düzenlemeyi üstlenen Ömer Avcı da perküsyonlarıyla eserin duygulu yapısını destekliyor. Orta kısımda İhvani’nin bağlama solosu başarılı. Son kısımda soyadını mahlas olarak kullanan İhvani, bu bağlamda aşıklık geleceğine de bir selam gönderiyor.

Sıradaki iki eser de İhvani düzenlemeleri: ilk önce Aşık Veysel’in Aşık Veli dizelerine bestelediği ‘Dost Dost Diye Hayaline Yeldiğim’ İhvani’nin divanı ile kopuzunun Avcı’nın perküsyonları ve Apostolov’un gitarıyla dengelediği eserde gitar-bağlama uyumu esere güncel bir anlayış katıyor.  Ardından Kürtçe bir İhvani eseri ‘Devâ’ geliyor. İhvani’nin bağlama ve kopuzunun uyumuyla akustik olarak kaydettiği eserde İhvani çift ses vokaliyle; özellikle tiz tınılarıyla eserinin duygulu yapısını destekliyor ve son kısımdaki vokali de başarılı. 

Albüm, bir düet ile devam ediyor; Ali Ekber Çiçek’in ‘Böyle İkrar İlen’i Zeynep Bakşi Karatağ düeti ile Levent Güneş düzenlemesi olarak geliyor. Şenol Arkun’un çellosu ve Ercüment Orkut’un piyanosunun öne çıktığı eserde Avcı da perküsyonları ile eseri epik bir tınıya getiriyor. Piyano-çello uyumu da bu havayı destekliyor. Karatağ da vokaliyle eserin duygusunu güçlendirirken İhvani ile uyumlu bir düet performansı gerçekleştiriyor, albümün öne çıkan yorumlarından biri oluyor. Ardından, Aşık Meluli dizelerine Mazlum Çimen bestesi, Avcı düzenlemesi ‘Dilber’ İhvani’nin bağlaması ve Karadut un basının önde olduğu eserde Erdem Altınses’in kemanı ve Şanlıoğlu’nun elektrosu eseri desteklerken Altınses’in viyolası da eserin duygusunu yansıtıyor. Avcı’nın perküsyonları da eseri tamamlıyor.

Sıradaki eser, Ali Rıza ve Hüseyin Albayrak ile bir düet; Şah Hatayî dizelerine Hasan Albayrak (Aşık Pervane) bestesi, İhvani düzenlemesi ‘Benim Pirim’ İhvani’nin divan ve şelpesinin bağlaması ile öne çıktığı eserde Avcı da perküsyonuyla eseri canlı tutuyor Albayrak’lar da eserin dinamik yapısını vokalleriyle destekliyor. 

Ardından, Ahmet Aslan ile bir düet; Mustafa Ceylan sözlerine İsmail İpek bestesi ‘Bir Yanardağ Patlaması’ akustik olarak düzenlenen ve İhvani’ninn kopuzu ile Ahmet Aslan’ın Di-Tar’ının uyumuyla başlayan eserde İhvani bağlamasıyla da eseri destekliyor. Aslan da tiz vokalleriyle eserin duygusunu hem icrası hem de vokaliyle destekliyor.

Sırada, Gevheri’nin dizelerine geleneksel eser ‘Ne Kaçarsın Benden’ var. İhvani düzenlemesi olan; İhvani’nin bağlamaları ve Avcı’nın perküsyonlarıyla başlayan eserde İhvani’nin çift ses tiz vokali, eseri canlı tutuyor. Ardından, bir İhvani eseri; Apostolov düzenlemesi ‘Değme Felek (40’ıncı Yaş)’ İhvani’nin bağlamasıyla başlayan eserde Hasheel Lodia’nın bansurisi (Hint flütü) ve İhvani’nin curası öne çıkarak Apostolov’un gitarıyla dengeleniyor ve Avcı da perküsyonuyla eseri güçlendiriyor. Mariel Gonzales de çellosuyla eserin altyapısını tamamlıyor. Orta kısımda bağlama solo da eseri tamamlıyor.

Son iki eserden ilki, Pir Sultan Abdal’ın dizelerine geleneksel eser ‘Ne Çare Çekmeli’ İhvani düzenlemesi olan ve İhvani’nin curasının öne çıktığı eserde Avcı da perküsyonuyla eseri destekliyor ve Apostolov da gitarıyla yer yer öne çıkıyor; esere çift ses vokal ile birlikte güncel bir anlayış katıyor. Son eser ise Şah Hatayi dizelerine anonim ‘Nazar Eyle’ İhvani & Avcı ortak düzenlemesi olan eserde İhvani’nin divanı, bağlamaları ile birlikte öne çıkıyor. Karadut’un bası da yer yer öne çıkarak Avcı’ın perküsyonları ile dengeleniyor.

İhvani, yeni albümüyle hem besteleri hem de konuklarının yanı sıra yer yer kemikleşmiş-demini almış müzisyen kadrosu ile gönlündeki sonsuz türkü aşkının perdesini aralamaya başarılı bir üçüncü albümle devam ediyor.