Uzun zamandır başarılı çalışmalarda yer almaya devam eden klasik kemençe sanatçısı Sercan Halili, 2010 yılında ilk albümü ‘Hotel İstanbul’ ile hem kendi bestelerine hem de İstanbul’un kültürüne dokunmuş eserlere kemençesiyle hayat vermişti. Bu albüm sonrasında çalışmalarına devam eden Halili, 2019’da; 9 yıl aradan sonra A.K Müzik etiketiyle çıkardığı albümüyle ilk albümünü bir seri olarak devam ettiriyor : Hotel İstanbul Vol.2…
Albümün son eser hariç müzik yönetmenliği-düzenlemeleri ve armonik düzenlemeleri Halili’ye ait. Gökhan Varol’un brass kompozisyonlarını yazdığı albüm, VRC, İTÜ Miam ve Ankara’daki Sultan-ı Yegâh stüdyosunda kaydedilmiş; mix çalışması MIAM’dan Can Karadoğan tarafından üstlenilirken (son eser Suat Durmuş) mastering çalışması ise MIAM’dan Taylan Özdemir taradından yapılmış.
Albüm, Halili eseri ‘Bozacının Şahidi Şıracı (Jobim’e Mektup)’ ile açılıyor. Önder Meral’in gitarıyla açılan eserde Halili’nin kemençesi; Yaman Hadi’nin vurmalı çalgıları ve Erman Türkeli’nin piyanosu ile dengelenirken piyano-ritm esere caz tınıları katıyor. Geri vokaller de eseri destekliyor. Orta kısma doğru Serkan Mesut Halili de kanunuyla dahil oluyor. Hakan Yelbiz’in bası da eseri tamamlıyor. Ardından anonim ‘Kırım Türküsü’ başarılı sanatçı Elif Güreşçi yorumuyla geliyor. Klavye fon-perküsyon ve kemençe uyumuyla başlayan eserde kanun ve bas da esere dahil oluyor; kemençe ile dengeleniyor. Ritmler esere Latin tınılar katıyor. Güreşçi’nin dahil olmasıyla birlikte klavye de yer yer öne çıkıyor. Eserin değişken ritmik yapısı eseri canlı tutuyor. Orta kısımda Halili’nin kemençe solosu başarılı. Güreşçi de eserin duygusunu yorumuyla destekliyor. Son kısımda perküsyonlar öne çıkarak kemençe ile dengelenerek eseri tamamlıyor.
Sırada, Eric Satie’nin ‘Gnossienne No.1’i var. Perküsyon-klavye fon ile başlayan eserde Hakan Babalık’ın tanburu öne çıkıyor ve bas ile dengeleniyor; Serhan Yasdıman da gitarıyla eseri destekliyor, ikinci tekrarda Halili de kemençesiyle dahil oluyor ve Türkeli’nin piyanosuyla uyumlu bir şekilde ilerliyor. Orta kısımda tanbur yeniden öne çıkıyor ve kemençe ile birleşiyor. Son kısma doğru Halili’nin kemençe solosu başarılı ve Türkeli’nin elektronik ritmleri ile perküsyonların uyumu eseri tamamlıyor. Ardından Ahmet Toz eseri ‘Tango’ geliyor. Kemençe-klavye-ritm uyumuyla başlayan eserde tanbur da Erdem Şentürk’ün uduyla dengeleniyor. Orta kısma doğru Hadi’nin perküsyonları öne çıkıyor ve eseri canlı tutuyor. Orta kısımda kanun da dahil olarak çıkıyor. Yelbiz’in bası da piyano ile birlikte altyapıyı tamamlıyor. Ardından, George Bizet eseri ‘Je Crois Entendre Encore’ geliyor. Volkan Gümüşlü’nün viyolasıyla başlayan ve piyano-bas ile dengelenen eserde perküsyonlar ile birlikte Halili de kemençesiyle öne çıkarken orta kısımda Volkan Yılmaz’ın neyi ve Ufuk Şimşek’in kavalı da dahil oluyor ve viyola-kemençe ile dengeleniyor. Kanun da altyapıyı tamamlıyor.
Albüm, art arda iki Halili eseriyle devam ediyor : ilk önce ‘Essential’ tanbur-piyano uyumuyla başlayan eserde ud ve kemençe de öne çıkarak bas ve perküsyon ile dengeleniyor. Bas da yer yer öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor. Klavye fon da eserin altyapısını güçlendiriyor. Orta kısma doğru kanun da yer yer öne çıkıyor ve orta kısımda tanbur-kemençe uyumu eseri devam ettiriyor. Son kısımda Uğurcan Sesler’in çello solosu başarılı. Ardından ‘Cumartesi’ perküsyon-gitar uyumuyla açılan eserde kemençe de öne çıkarak piyano ve bas ile dengeleniyor. Kanun da yer yer öne çıkarak kemençe ile birlikte ilerliyor. Perküsyonlar eseri canlı tutuyor. Orta kısımda Ali Çeliksu’nun klarnet solosu başarılı. Her iki Halili eseri de albümde öne çıkıyor.
Sıradaki eser, IV. Murat’ın ‘Uyan Ey Gözlerim’i oluyor ve eseri Atakan Akdaş yorumluyor. Perküsyonların öne çıkarak başladığı eserde tanbur-kaval uyumuna piyano da dahil olarak eseri destekliyor. Kanunun da güçlendirdiği eserde ney de eseri kaval ile birlikte destekliyor. Orta kısımda Sesler’in çello solosu başarılı. Akdaş da eseri başarıyla seslendiriyor.Ardından bir anonim Bosna Hersek Halk Şarkısı olan ‘Sevdalinka’ geliyor. Aleksandr Petuhov’un balalaykasının öne çıktığı eserde perküsyon ve Önder Meral’in gitarı Türkeli’nin klavye-akordeonu ile eseri canlı tutuyor. Orta kısımda Şimşek’in kaval solosu başarılı.
Son iki eserden ilki bir Halili eseri ‘Rastgele’ kemençe-perküsyon solo ile başlayan eserde R.Hakan Talu’nun tanburu öne çıkıyor ve piyano-bas ile dengeleniyor. Bonus track olan son eser ise Yaman Hadi düzenlemesi anonim ‘Tiridine Bandım’ ve Emrah Günaydın yorumluyor. Eserin armonik düzenlemesi ise Hakan Yelbiz’e ait. Fatih Yener’in bağlamasının öne çıktığı ve perküsyon ve Gökhan Varol’ın klavyesiyle dengelendiği eserde Erdinç Şenol da davuluyla perküsyon ile dengeleniyor. Metehan Köseoğlu’nun gitarları da bas ile birlikte dengeleniyor. Orta kısımda kemençe-davul solo başarılı. Günaydın çift ses vokaliyle eseri canlı tutuyor. Davul ve elektro gitar esere güncel bir tını katıyor.
Halili, ilk albümde olduğu gibi ikinci albümde de hem kültürümüze dokunmuş eserler ve bestelerinin uyumu, hem de müzisyen-yorumcu kadrosunun başarısı ile 9 yıl aradan sonra kemençesiyle İstanbul’un kültüründeki müziksel tınıları yaşatmaya devam ediyor.
Yorum Ekle