Müzik

Her dinleyicinin kendi ruhundan bir şeyler bulacağı bir ilk albüm : Mahmut Çınar – Bul Beni…

İnternette şarkılarını dinleyicilerle buluşturmaya başlamasıyla dikkat çeken isimlerden biri de aslında amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan ve bir akademisyen olan Mahmut Çınar oldu. Çınar, bir süre sonra bu sefer profesyonel olarak; Gözde Öney ile düet yaptığı ilk teklisi Satır Satır’ı dinleyicilerle buluşturdu. Çınar, 2017-2019 arasında pek çok başarılı tekliye imza attı ve bu arada müziğimizin önemli isimlerinden Bülent Ortaçgil için Bu Su Hiç Durmaz gibi ömürlük bir kitabı da hazırlamayı ihmal etmedi. Şimdi ise Çınar, yayınlanan 7 teklisi, 2 klibi ve 1 yeni şarkıyı Garaj Müzik etiketiyle ilk albümüyle dinleyicilerle buluşuyor : Bul Beni…

Albümdeki eserler, HaremS Stüdyo’da Efe Demiryoğuran tarafından kaydedilerek mikslendi ve mastering çalışmasını ise Evren Arkman üstlendi.

Albüm, Çınar’ın ilk iki teklisiyle başlıyor; Çınar, kendi eseri ve Hüseyin Çebişci düzenlemesi olan bu teklilerinde Gözde Öney ile düet yapmıştı. İlk olarak Mart 2017’de dinleyicilerle buluşan ‘Satır Satır’ Caner Güneysu’nun gitarıyla akustik bir şekilde başlayan eserde Altuğ Öncü’nün kemanı öne çıkıyor ve Efe Demiryoğuran’ın basıyla dengeleniyor. Orta kısımda ise Okay Aynur perküsyonuyla dahil oluyor ve eserin akustik yapısını destekliyor. Orta kısımda Öncü’nün keman solosu başarılı. Eser, hem Çınar için güzel bir başlangıç olmuştu hem de o dönem ilk albümünü dinleyicilerle buluşturmaya hazırlanan Gözde Öney’in ismini albüm öncesi (Sofar sonrası) bir kez daha hatırlatmıştı. Ardından Nisan 2017’de dinleyicilerle buluşan (bununla birlikte Nilipek ile yapılan düet versiyonuyla da bilinen) ‘Eski Bahar Şarkısı (Sen Oku)’ Özer Arkun’un çellosunun ön planda başlayıp Güneysu’nun gitarıyla dengelendiği eserde Demiryoğuran’ın bası da eserin altyapısını güçlendiriyor ve Çınar’ın çift ses vokali başarılı; aynı şekilde Öney de kendi kısmıyla çift ses vokaliyle aynı başarıyı sürdürerek eserin duygulu yapısını destekliyor. Orta kısımda Arkun’un çello solosu başarılı. Her iki eserde de Çınar ve Öney, uyumlu düet performansları ile dinleyicilerin beğenisini kazanmıştı.

Sıradaki iki eser de Çınar eseri ve Çebişci düzenlemesi; ilk olarak Eylül 2017’de dinleyicilerle buluşan ‘Güz Geçer’ Demiryoğuran’ın basının Güneysu’nun gitarlarıyla dengelendiği eserde Çınar çift ses vokaliyle de eseri destekliyor. Sinan Özen de davuluyla eseri desteklerken klavye de eseri tamamlıyor. Orta kısma doğru İstanbul Strings de kemanlarıyla esere dahil olarak eserin duygusunu destekliyor. Ardından Aralık 2017’de dinleyicilerle buluşan ‘Kalbim’ Güneysu’nun gitarının ön planda olup davul-perküsyon ve Demiryoğuran’ın basıyla uyumunu sürdürdüğü eserde Öney de geri vokaliyle yer alıyor; bu bağlamda o düetlerdeki tınıyı da yakalıyorlar. Piyano da altyapıyı tamamlayarak eserin umut dolu yapısını destekliyor. İlerleyen zamanlarda da repertuvarlara gireceğini düşündüğüm bir eser.

Albüm, Çınar’ın 2018 yılında yayınlanan teklileriyle devam ediyor; her iki eser de Çınar bestesi ve Çebişçi düzenlemesi. İlk olarak Şubat 2018’de dinleyicilerle buluşan ‘Geldin’ Sütoğlu’nun klarnetinin Güneysu’nun gitarıyla dengelenerek başladığı eserde Altuğ Öncü’nün udu da Aynur’un davul ve perküsyonları ile birlikte eserin hareketli yapısını destekliyor. Demiryoğuran’ın bası da yer yer öne çıkıyor. Öney de geri vokaliyle eseri tamamlıyor. Ardından Mayıs 2018’de dinleyicilerle buluşan ‘Sevdakeder’ Güneysu’nun gitarı ve Öncü’nün kemanının birlikteliği ile başlayan eserde perküsyon ve Demiryoğuran’ın bası da klavye ile birlikte eseri güçlendirirken, Öncü aynı zamanda uduyla eserin duygulu yapısını destekliyor. 

Sırada, albümden önce dinleyicilerle buluşan son Çınar teklisi var (Çınar eseri ve Çebişci düzenlemesi) ‘Büyük Aşklar’ Deniz Bayrak’ın naylon telli gitarının ön planda başladığı ve Okay Aynur’un davuluyla dengelendiği hareketli eserde Cihangir Aslan’ın elektrik gitarı da Demiryoğuran’ın basıyla ve akordeon ile birlikte eseri güçlendirirken Öney de geri vokaliyle eseri destekliyor. Hareketli yapısıyla sevilecek bir eser.

Son üç eser ise ilk önce Garaj Stüdyo YouTube kanalıyla dinleyicilerle buluşan iki eser ve yeni bir eser. İlk olarak Ocak 2019’da dinleyicilerle buluşan sözleri Çınar ve Öney’e, müzik ve düzenlemesi Deniz Bayrak’a ait olan ‘Kördüğüm’ Bayrak’ın gitarı ve klavye fon ile başlayan eserde Demiryoğuran da perdesiz basıyla yer yer öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor. Davul da eseri tamamlıyor. Orta kısımda gitar-bas-davul uyumu başarılı. Evren Arkman da esere geri vokaliyle destek veriyor. Ardından, yine Ocak 2019’da dinleyicilerle buluşan Hüsnü Arkan ile bir düet; albüme ismini veren Çınar şarkısı ve Efe Demiryoğuran düzenlemesi ‘Bul Beni’ Güneysu’nun naylon telli gitarı ve Bahadır Kartal’ın perdesiz gitarının uyumuyla başlayan eserde Gürkan Çakmak’ın balabanı da eserin duygulu yapısına katkı sağlıyor. Demiryoğuran’ın bası da eseri tamamlarken, son kısımda Kartal bağlamasıyla da eseri tamamlıyor. Arkan da esere başarılı bir şekilde uyum sağlayarak iki sanatçı başarılı bir düet performansına imza atıyor. Son eser ise albüm ile birlikte yayınlanan bir Çınar eseri ve Demiryoğuran & Bayrak ortak düzenlemesi ‘İçinde Gökyüzü’ Deniz Bayrak’ın gitarlarının davul ile dengelenerek başladığı eserde Bayrak akordeonuyla da eserin duygusunu destekliyor ve Cihangir Aslan’ın e-bowuyla birlikte eseri güçlendiriyor ve Demiryoğuran da basıyla yer yer öne çıkarak geri vokal ile birlikte eseri tamamlıyor. 

Çınar, iki yıl içinde dinleyicilerle buluşturduğu eserlerini (yeni bir eser ile birlikte) sıralı bir şekilde ilk albümünde toplayarak aslında kendi müziğinin yapbozunu tamamlıyor ve her dinleyicinin kendi ruhundan bir şeyler bulacağı bir ilk albüme imza atıyor.