Ali Rıza Albayrak… Babası Mahmut Albayrak ve amcası Âşık Pervane (Hasan Albayrak)’tan aldığı ilk müziksel eğitimlerini, kuzeni Hüseyin Albayrak ile pekiştirmeye başlayıp Grup Nefes ile başlayan yolda “Bâtınî Nefesler” albümüyle 19 yılı geride bırakan Albayrak, iki albümü (Şah Hatayî Deyişleri ve Böyle Buyurdu Âşık) takip eden süreçte bu sefer solo bir albümü, Kalan Müzik etiketiyle dinleiycilerle buluşturdu : Bâde’den Gelen…
Düzenlemeler, Albayrak ve Aşkın imzası taşıyor. Kalan stüdyosunda kaydedilen albümün kaydı Cafer Ozan Türkyılmaz, Alican Özbuğutu, Berk Falan ve Tuncer Eylik tarafından yapılmış. Mix ve mastering ise Ertan Keser’e ait.
Albüm, Albayrak eseri enstrümantal “Alaca Karanlık” ile açılıyor. Merih Aşkın’ın klasik gitarı ve Derya Türkan’ın klasik kemençesinin öne çıktığı ve Ediz Hafızoğlu’nun davulunun dengelenerek başladığı eserde orta kısma doğru Albayrak, cura solosuyla dahil oluyor ve ruzbası ile kopuzuyla da eserin duygusunu güçlendiriyor. Son kısımda Aşkın’ın perdesiz gitar eşliği başarılı. Kağan Yıldız’ın kontrbası da yer yer öne çıkarak eseri tamamlıyor. Ardından Âşık Mücrimî dizelerine Nesimi Çimen bestesi “Tabip Sen Sorma Derdimi” geliyor. Albayrak’ın iki telli Nesimi cura ve Cengiz Yılmaz’ın çellosunun uyumuyla başlayan eserde Albayrak, dede sazı ve divan sazıyla da dahil olarak çello ile dengeleniyor. Albayrak’ın vokali ve bas vokalinin uyumu başarılı.
Sırada, Kiya Tabassian ile ortak çalışma enstrümantal Albayrak eser “Hızır’ın Huzurunda” Yılmaz’ın çellosunun önde başladığı ve Albayrak’ın bas kopuzunun da çello ile dengelendiği eserde Kiya Tabassian’ın setarı öne çıkıyor. Çello da yer yer öne çıkarak setar-bas kopuz ile uyumlu ilerliyor. Orta kısımda Tabassian’ın setar solosu başarılı. Ardından, Albayrak eseri, Aşkın düzenlemesi (Aşkın’ın introsunu yazdığı) “Vuslat-ı Bâde” Yıldız’ın kontrbası ve Hafızoğlu’nun davuluyla caz tınılarıyla başlayan eserde Aşkın’ın yazdığı intro sonrasında Albayrak’ın yazdığı kısımdan itibaren Aşkın’ın klasik ve perdesiz gitarları, Albayrak’ın iki telli cura ve ruzbasıyla dengeleniyor. Eserin değişken yapısı eseri canlı tutuyor. Orta kısımda enstrümanların uyumu başarılı. Son kısımda ise Aşkın’ın perdesiz gitarı öne çıkarak eseri tamamlıyor.
Sıradaki eser, “Hava-i Nesîmî” oluyor. Albayrak’ın Nesimi (iki telli) cura ile doğaçlamasının ardından Sıdkî Baba dizelerine Albayrak bestesi ve düzenlemesi “A.r.a. Nağmeler” geliyor. Albayrak’ın Nesimi Cura eşliği ve Ömer Avcı’nın perküsyonlarının uyumuyla başlayan eserde Albayrak Dede sazı ve divan sazıyla da dahil oluyor. Yılmaz’ın çellosu da eseri güçlendiriyor. Albayrak, vokal ve bas vokaliyle öne çıkıyor.
Albüm, iki enstrümantal Albayrak eseri ile devam ediyor, her iki eserin de bas armonizasyonu Aşkın imzası taşıyor. İlk önce “Hayâl” geliyor. Albayrak’un iki telli dede sazı ve curasının öne çıktığı ve Avcı’nın perküsyonlarıyla dengelendiği eserde Sedat Anar’ın santuru da yer yer öne çıkarak eseri destekliyor. Son kısımda Hakan Önel’in yaylı tambur eşliği başarılı. Yıldız’ın kontrbası eseri tamamlıyor. Ardından, Aşkın düzenlemesiyle “Telâş” geliyor. Albayrak’ın ters düzen Nesimi cura ve ikitelli ruzbasının Avcı’ın perküsyonlarıyla uyumuyla başlayan eserde cura-perküsyon birlikteliği başarılı.
Sırada, Albayrak eseri, Aşkın düzenlemesi enstrümantal “Bâde’den Cüdâ” var. Albayrak’ın iki telli ruzba ve curasının Aşkın’ın klasik gitarıyla uyumuyla başlayan eserde Hafızoğlu’nun davulu eseri güçlendiriyor. Yıldız’ın kontrbası yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Aşkın’ın perdesiz gitar solosu başarılı. Son kısımda bağlama-gitar-uyumuna Aşkın’ın e-bow eşliği de dahil olarak eseri tamamlıyor. Ardından Sivas / İmranlı yöresinden Hasan Albayrak’ın bağlamaya uyarladığı “Hızır’ın Raksı” Albayrak’ın Nesimi Cura ve Dede sazının Avcı’nın perküsyonuyla ilerlediği eserde Yıldız’ın kontrbası da öne çıkarak eseri canlı tutuyor.
Son iki eserden ilki, enstrümantal doğaçlama “Yolculuk” Albayrak’ın ruzba solosuyla başlayan eserde orta kısımda Türkan, klasik kemençe solosuyla dahil oluyor. Son kısımda ise Ertan Tekin duduk solosuyla dahil olarak eseri tamamlıyor. Son eser Albayrak eseri enstrümantal “Rûhu Şen” Albayrak’ın bağlamalarının (ters düzen Nesimi cura, dede sazı ve bağlama) Avcı’nın perküsyonu ile uyumunun öne çıktığı eserde Yıldız’ın kontrbası da eseri tamamlıyor. Finali, Albayrak’ın kızı Bâde yapıyor.
Albümün kartonetinde Albayrak imzalı ve albümün temelini oluşturan Hayâl-Hızır-Huzur üçlemesi eksenindeki yazıları, albümü özellikle CD olarak almak için bir vesile oluyor. Albümde Albayrak, enstrümantal ağırlıklı bir anlatımı takip ediyor. Albümü kızı Bâde’ye ithaf eden Albayrak, solo albümüyle “Hızır ile huzura ulaşan âşık misali” yüreklere dokunacak özel bir yolculuğa imza atıyor.
Yorum Ekle