Yıllar içinde kendi alanlarında iki duayen ses haline gelen iki değerli sanatçı; Türk Sanat Müziği’nin değerli ismi Melihat Gülses ve operamızın değerli ismi Hakan Aysev, Poll Production etiketiyle dinleyicilerle buluşan bir proje albümüyle bir araya geldi : Ata’mızın Sevdiği Şarkılar…
Albümün genel koordinatörlüğü Medeni Uçar’a, müzik yönetmenliği ise Necip Gülses’e ait. Stüdyo Can’da kaydedilen albümün kayıt-mix-mastering çalışması Bahadır Sağbaş imzası taşıyor.
Albüm, Gülses & Aysev düeti İsmail Hakkı Bey eseri Fikrimin İnce Gülü ile açılıyor. Can Yıldırım’ın kanunu ve Murat Süngü’nün viyolonseline Neva Gülses’in kemençesinin eklenmesiyle başlayan eserde Erkan Kanat’ın perküsyonları da öne çıkarak Şevket Aşıkuzun’un akordeonuyla dengeleniyor. Serhan Yadsıman’ın gitarı da eserin duygusunu destekliyor. Umut Sel’in kontrbası da Aşıkuzun’un piyanosu ile birlikte eseri tamamlıyor. Ardından Gülses’in yorumuyla Rumeli türküsü ‘Bülbülüm Altın Kafeste’ Baki Kemancı’nın kemanının önde başladığı eserde kemençe ön plana çıkarken kanun-piyano-ritm de eseri dengeliyor. Orta kısımda keman-kanun-piyano solosu esere güzel bir tını katıyor. Süngü’nün viyolonseli ve Sel’in kontrbası da eseri tamamlıyor. Gülses’in yorumu da eseri devleştiriyor.
Sırada, Aysev’in yorumuyla Kastamonu yöresinden derlenen Çanakkale Türküsü var. Kanat’ın perküsyonu ve Emre Sınanmış’ın zurnasıyla başlayan eserde Ali Yılmaz da bağlamasıyla öne çıkıyor ve piyano-gitar-kontrbas uyumuyla dengeleniyor. Gitar yer yer öne çıkarak bağlama ile uyumlu olarak ilerliyor. Aysev de epik yorumuyla eserin duygusunu başarılı bir şekilde yansıtıyor. Ardından Gülses’in yorumuyla Hasan Raif Bey sözlerine Kemani Serkis Efendi bestesi ‘Kimseye Etmem Şikayet’ Aşıkuzun’un doğaçlama piyano solosuyla başlayan ve kemençe-viyolonsel uyumuyla dengelenerek başlayan eserde perküsyonun da dahil olmasıyla Pelin Değirmenci’nin tanburu öne çıkıyor ve kanun-gitar-bas uyumu ile dengeleniyor. Gitar da esere güncel bir anlayış katıyor.
Sıradaki eser, Aysev’in yorumuyla İzmir türküsü ‘İzmir’in Kavakları’ Gürcan Yaman’ın udu ve Aykut Sütoğlu’nun klarnetiyle başlayan eserde perküsyon-gitar-piyano uyumuna kanun da eklenerek öne çıkıyor. Kontrbasın da yer yer öne çıktığı eserde orta kısımda klarnet solo başarılı ve gitar ile dengeleniyor. Ardından bir başka Gülses & Aysev düeti Yetim Mehmet Bey (Türkel) ‘Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa’ Kanat’ın perküsyonları ve akordeon-kanun-piyano uyumuyla başlayan eserde perküsyonlar eserin coşkusunu destekliyor. Şükrü Kabacı da klarnetiyle eseri dengeliyor ve Sel’in kontrbası da eseri tamamlıyor.
Albüm, Gülses’in yorumuyla Yozgat türküsü ‘Asker Yolu Beklerim’ ile devam ediyor. Bağlama ve Göktuğ Çelik’in kemançasıyla başlayan eserde perküsyon-gitar uyumu da eserin duygusunu piyano-bas ile destekliyor. Ardından Aysev’in yorumuyla Rumeli türküsü ‘Manastırın Ortasında’ Klarnet-gitar-akordeon uyumuyla başlayan eserde kanun ve piyano da öne çıkarak perküsyonlar ile dengeleniyor ve bas da yer yer öne çıkarak Aysev’in çift ses vokaliyle dengeleniyor.
Sırada, Gülses yorumuyla Hacı Faik Bey eseri ‘Nihansın Dideden Ey Mest-i Nazım’ var. Kanun-piyano-ud uyumuyla başlayan eserde kemençe de perküsyon ile birlikte öne çıkarak gitar ve bas ile dengeleniyor. Gitar ve piyano da esere güncel bir anlayış katıyor. Ardından Aysev yorumuyla İstanbul türküsü ‘Karam (Köprüler Yaptırdım Gelip Geçmeye)’ perküsyon-piyano uyumuyla başlayan eserde Kemancı’nın kemanı öne çıkıyor ve kanun ve bas da eseri destekliyor. Son kısımda Aysev, güçlü vokaliyle eseri canlı tutuyor.
Sıradaki eser, Gülses’in yorumuyla Nigar Osman Hanım sözlerine Kemani Tatyos Efendi bestesi ‘Mani Oluyor Halimi Takrire Hicabım’ kemençe-ud-kanun uyumuyla başlayan eserde piyano ve perküsyon da eseri destekliyor ve gitar ile bas da viyolonsel ile birlikte eserin duygusunu yansıtarak yer yer öne çıkıyor. Albümden öne çıkan başarılı Gülses yorumlarından biri. Ardından Aysev yorumuyla İzmir türküsü ‘Ah Bir Ataş Ver’ kemençe-piyano uyumu ile başlayan eserde gitar da viyolonsel ile birlikte dahil olarak; Aysev’in aynı epiklikteki vokaliyle birleşerek eserin duygusunu destekliyor ve bağlama da perküsyon ile birlikte öne çıkıyor. Orta kısımda kemençe solo başarılı. Kontrbas da eseri tamamlıyor.
Son eser ise Gülses & Aysev düeti bir Rumeli potpuri; ilk önce ‘Kırmızı Gülün Alı Var’; klarnet-kanun-piyano uyumuyla başlayan eserde gitar da yer yer öne çıkıyor ve perküsyon ile dengeleniyor. sonra ‘Dağlar Dağlar’; klarnet ve keman öne çıkıyor ve piyano da eseri canlı tutuyor. Son olarak ‘Alişimin Kaşları Kare’de kanun ve klarnet öne çıkarak gitar-piyano uyumu ile eseri tamamlıyor.
Albüm, hem Necip Gülses’in başarılı orkestrasyonuyla, hem de iki duayen sesin Ata’mızla özdeşleşen ve onu aklımıza getiren eserleri bir araya getirmesiyle, Ata’mıza yürekten bir selam oluyor.
Yorum Ekle