Röportajlar

İlk albümü “Talûş”u dinleyicilerle buluşturan ikili Melisa Yıldırım ve Gilad Weiss ile bir röportaj…

Melisa Yıldırım ve Gilad Weiss… 2015 yılından beri birlikte müzik yapan ve YouTube’da videolarını paylaşan iki müzisyen… İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı mezunu olan ve kemane ile kamança enstrümanları konusunda farklı çalım teknikleri üzerine çalışan Yıldırım ile perdesiz gitar başta olmak üzere pek çok enstrümanda ustalaşan (albümde perdesiz, klasik ve bas ukulele çalan) İsrailli müzisyen Weiss, dinleyicilerin zamanla ilgisini gördü. İkili, kendi oluşumu Khalkedon Music olarak kendi besteleri 8 enstrümantal eserden oluşan ilk albümü “Talûş”u dinleyicilerle buluşturdu. Yıldırım ve Weiss ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, ilk albümlerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti? Bu bağlamda YouTube’da çalışmalar yayınlama fikri nasıl gelişti? Bu çalışmalarınızla ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-İlk kez 2015 yılında Fethiye’de Müzik Köyünde tanıştık. Hemen hem arkadaşlık düzeyinde hem de müzikal düzeyde bağlantı kurduk ve o zamandan beri birlikte yeni müzikler üretmeye devam ediyoruz. YouTube’da ilk düet videosu olarak “Ay gız” türküsünü yorumladık. Düzenlemelerimizi dünya ile paylaşmak, ne hissediyorsak onu dinleyicilere perdesiz gitar ve kemanenin sesleri ile sunmak istedik. Daha sonra “Themistokles” , “Summer Rose”, “Seven Lakes” gibi doğaçlama ve beste videoları ile çalışmalarımıza devam ettik. Aslında bu düetleri yayınladıktan sonra çok fazla pozitif tepkiler aldık, ve neredeyse o zamandan beri bir çok müzisyen arkadaşımızın albüm kayıt etmemiz konusundaki önerileri zamanla bizi “Talûş” albümünü yapmaya hazırladı.

Bir albüm yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda Talûş albümünün oluşum süreci nasıl gelişti?

-2019 yılının Ağustos ayında “Talûş” albümüne başlamaya karar verdik. Perdesiz Gitar ve Kemane/Kamancha’nın seslerinin tek tip bir dokusunu oluşturarak ve aynı zamanda geleneklerine sadık kalarak çalma tarzlarını yeniden hayal ettik ve bu fikir ile bestelerimizin üzerinde çalışıp, kayıt ettik. Albüm için İsrail’de 3 hafta boyunca beste, düzenleme ve provalar yaptık ardından albümü kaydetmek için İstanbul’a gittik. Kayıt süreci 2 hafta kadar sürdü. Daha sonra teknik işler (mix, master vb.) üzerinde çalıştık.

Çalışmalarınızı, aynı zamanda kendi oluşumunuz Khalkedon Music olarak yayınlıyorsunuz. Bu bağlamda kendi firmanızdan yayınlıyor olmak size yapmak istedikleriniz açısından özgür bir alan sağlıyor mu?

-Tabi ki ve günümüzdeki teknoloji ile dijital platformlarda albüm yayınlamak artık çok kolay, zahmetsiz. Şirketlerle iletişime geçmek ve çalışmak zaman alabiliyor ve zor olabiliyor. Belki gelecekte albümlerimizin fiziksel kopyaları için şirketlerle çalışmayı düşünebiliriz.

Talûş ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Çok beğenildi, aldığımız geri dönüşler bizi çok mutlu etti ve heyecanlandırdı. “Talûş” özellikle dünyanın önemli radyo programcılarının çalma listelerine konuk olmaya başladı. “Bu Bir Anı | This is a Remembrance”, şarkısı Roger Holdsworth’un PBS FM radyosunda sunduğu (Avustralya) “Global Village” çalma listesindeydi ve “Dugit” Gil Rouvio tarafından sunulan KZradio’nun “Kfar Globali” (İsrail) Ocak ayı çalma listesinde yer aldı. Ayrıca yazılı basında da aldığımız bir çok olumlu yorum oldu.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Müziğimizi “Çağdaş Oda Dünya Müziği” olarak tanımlıyoruz. (Contemporary Chamber World Music) “Çağdaş” ifadesini kullanmamızın nedeni, kendimize ait yeni besteleri kayıt etmeyi daha çok tercih ediyoruz. Yani eski bestecilerin eserlerini pek fazla çalmıyoruz. “Oda” ifadesi kullanmamızın nedeni ise, (Oda Müziği) küçük ve önemli nüanslara dikkat ederek bestelerimizin üzerinde çalıştığımız için. ‘Dünya Müziği’ ifadesi ise herkesin bildiği, gayet açık bir terim.

Talûş’tan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Türkiye ve Avrupa’da konser turları planlamıştık ve bunun üzerine çalışmaya başlamıştık fakat ne yazık ki koronavirüs nedeniyle belirlenen bazı konserlerimiz iptal edildiler. Birçok müzisyen gibi bizde bu sürecin geçmesini bekliyoruz. Çalışmalarımıza virüs kontrol altına alındıktan sonra devam edeceğiz.

Melisa Yıldırım ve Gilad Weiss’e bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Talûş”u tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.