Ömür Öter… Hayatında hem şiiri hem de öyküyü taze tutan bir edebiyat öğretmeni. Şimdi ise Öter, ilk öykü kitabını Zeynep Eşin editörlüğünde Ayrıkotu Kitap’tan okuyucularla buluşturdu: Melek Görülecek Çağ Değildi…
“Geride Kaplumbağa ve Gök Arasında” ile açılan kitapta Sunay Akın şiirinden hareketle başlayan öykü, oradaki general ve bir askerin gözünden bir kurgu oluyor. “Hücum” öyküsünde de yine bir savaş var, Çanakkale savaşından gazi olarak sağ kalan ancak şimdi Alzheimer ile savaşan Pehlivan Ömer’in savaş günlerine gidişi, aile ilişkilerindeki sorunlar torununun gözünden anlatılıyor.
Sıradaki öykü “Kerpiç Ev Sarı Oda Belki Kırlangıç”ta uzun yılları geride bırakmış ve ona layık görülen Doğa Ana lakabı gibi doğa ile bütünleşen hatta belgeselde bile yer alan Gülbin’in değişmez doğası nedeniyle başına gelenler anlatılırken “Ayakta Kal” tasviri zor ve sert şartlara sahip bir cezaevinin mahkumunun gözünden yer yer fantastikleşen bir “ayakta kal”ma anlatımı oluyor.
“Doktor Germajo” öyküsü ölen sevgilinin ardından bu ölümü mitolojik hadiselerle de nitelendiren bir adamın Tanrı’ya yakarışına odaklanırken kitaba ismini veren “Gönülsüz Horon / Melek Görülecek Çağ Değildi” öyküsü ise ölüm meleği gelmesin diye köyün aynı birlikle horona durması ve yine de ölüm meleğinin gelip o canı alması üzerine çarpıcı bir anlatım haline geliyor.
Ardından gelen “İyilik Kolyesi” öyküsü, Sümmani’nin Ervah-ı Ezelde olarak bilinen dizelerinin ışığında zamansızca dünyadan göçüp giden Muhlis’in ardından doğumdan ölüme bir ağıt iken “Kuyruklu” öyküsü ise Orhan Veli’nin Kuyruklu Şiir’i yazıp kaybedip araması, onu takip eden bir “kuyruklu” kedi ile hayat buluyor.
Sıradaki öykü ise kitabın farklı öykülerinden biri “Orada Bir Cinayet İşlendi” Ayakta Kal öyküsünden bir cezaevi çalışanı, olanca bir edebi birikim ışığında hayatı ve hatta kitabın yazarı Ömür Öter’i sorguluyor. “Kirli Oyun” öyküsü de bir önceki öykü doğrultusunda ilerleyerek yine yazara bu sefer onu eşeğe dönüştürdüğü için kızan bir başka yeni karakterin esprili anlatımı oluyor.
“Deniz Tarafında Bir Çay Bahçesine Çağrılmıyordu Yakup”da Edip Cansever‘in “Çağrılmayan Yakup” şiirinden ilhamla cinayet işleyen bir adamın babası ile arasındaki çözülme çarpıcı şekilde anlatılıyor.
Sıradaki öykü “Yıldız Oltası”nda bir Çukurova köyünde Kumar borcu yüzünden iki oğlundan küçüğünü dilendirmeye karar veren adamın ve ailesinin hayatı duygulu diyaloglarla anlatılıyor.
Son öykü “Som Kişot”ta ise Hulki Aktunç’un bir karakteri olduğunu söyleyen bir kadının anlatımıyla bütünleşiyor. Yazara ve yapıtlarına yer yer esprili bir selam oluyor.
Yazar ilk kitabında hem yaşayan ve aramızdan ayrılan edebiyatçılara, ozanlara selam gönderirken hem de yaratmış olduğu özgün öykü evreninde başarılı karakterler sunuyor.
Yorum Ekle