Başak Küreş… Müziğin eğitiminden gelen bir isim olarak Türk Halk Müziği alanında hem icracı hem de eğitmen olarak yoluna devam eden Küreş, ilk teklisi olarak Red Music etiketiyle Pir Sultan Abdal dizelerine anonim eser “Bize De Banaz Da Pir Sultan Derler”i seslendirdi. Küreş ile müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Bize De Banaz’da Pir Sultan Derler’e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar eğitiminiz size müzikal anlamda neler kattı?
-İlk kez profesyonel bir şekilde müzik teorisi ve bağlama dersleri almaya başladığımda 17 yaşındaydım. Dersler yoğun bir çalışma temposuyla devam etti. Bugüne kadar duymadığım, duymam gereken ne varsa dinlemeye çalıştım. Dinlemeyi bıraktıklarım da oldu tabi ki. Dinlemenin önemli olduğunu söylerdi hocam, Bilal Demir. Yalnızca bağlama ve halk müziği değil birçok farklı kültüre, geleneğe ait müzik, icra ve teknikler de izledik o yıllarda. 2014 yılında Gazi Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı – Ses Eğitimi’ni kazandım. Orada İhsan Öztürk’ten halk müziği repertuvar dersleri aldım. Bunun yanı sıra aynı yıl TRT THM Ses Sanatçısı Bircan Pullukçuoğlu’nun THM Korosu’nda korist olarak görev aldım. 2015’te İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı – Müzik Teorisi Bölümü’nü kazanarak, lisans eğitimime başladım. 4 yıllık lisans eğitimimin sonunda üstat Ali Ekber Çiçek’e ait “Haydar Haydar” Ezgisinin Melodik, Ritmik, Biçimsel Analizi adlı bitirme tezi ile okulumdan mezun oldum. Konservatuvar eğitimim ile eş zamanlı Yıldız Teknik Üniversitesi – Eğitim Fakültesi’nden 2018 yılında mezun olarak Pedagojik Formasyon Müzik Öğretmenliği sertifikasını aldım. Hali hazırda İTÜ TMDK – Müzik Teorisi Anabilim dalı yüksek lisans öğrencisiyim. Eğitimim devam ederken birden çok radyo-tv programları ve konserlere konuk sanatçı olarak katıldım. 2017 yılında “Doğa İçin Çal-9 Hey Onbeşli” projesine konuk müzisyen olarak destek verdim. 2015 yılından bu yana İstanbul’da bağlama dersi veriyorum. Özel dersaneler ve kamu kurumlarında çalışma imkanım oldu öğrencilerle bu süreçte. 2018’den bu yana öğrencileri konservatuvar ve güzel sanatlar liselerine hazırlıyorum. Hali hazırda Beşiktaş’taki dersliğimizde eğitim vermeye devam ediyorum. Bu zamana kadar bana katkı sunan kaynak kişilere, aşıklara, ozanlara, ululara, icracılara, taşıyıcılara, derlemecilere ve hocalarıma teşekkür ediyorum…

Profesyonel bir tekli olarak Bize De Banaz’da Pir Sultan Derler’i yorumlamaya nasıl karar verdiniz?
-Beslendiğim gelenek, o geleneğin dayandığı felsefe, eğitim aldığım hocalarım, emek verdiğim sazım, bünyesinde bulunduğum okul; hepsi ben de bir sorumluluk bilinci yarattı ve ilk adımı atmak için bu zamana kadar çekindim. İcra etmeye hazır olmam için manayı anlamak tek başına yetmezdi; tek başına iyi tekniğe sahip olmak gibi. Bu her eser için böyle, bu benim düşüncem. “Bize de Banaz’da Pir Sultan Derler”de her ikisinin de mevcut olduğunu düşündüğüm için kendimde bu cesareti buldum ve icra ettim. İlk adımımı atmamı sağlayan eser oldu. Yola Pir Sultan’la çıkmak ayrıca bir onur yaşattı bana…
Red Music/Barış Güney ile yollarınız nasıl kesişti?
-Barış Güney ile bağlama çalmaya başladığım ilk günlerde tanıştım diyebilirim; daha doğrusu icrası ve müzik fikirleri ile. Barış Güney’in 2016 yılında Kadıköy’de bağlama dersleri verdiği dönemde öğrencisi olma şansına sahip oldum. Red Music, 2013 yılında Barış Güney tarafından kuruldu. Bu çalışmada Red Music’i tercih etme sebebim, Red Music gerçekte olması gereken prodüktörlük anlayışı ile çalışıyor. Çalışmanın başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar her detayı ile ilgileniyor. Böylece “Bize de Banaz’da Pir Sultan Derler” 18 Eylül 2020 tarihinde Red Music etiketiyle tüm dijital platformlarda yayınlandı. Klibin yönetmeni Mustafa Küçük’e, mix&mastering için Ömer Avcı’ya teşekkürlerimi iletiyorum.
Bize De Banaz’da Pir Sultan Derler ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Birinci ayımızda Red Music YouTube kanalında 7000 görüntüleme aldık. Bu sayı yükselmeye de devam ediyor halen… “Bize de Banaz’da Pir Sultan Derler” ile ilk kez ulaştığım insanlar ve verdikleri tepkiler beni çok mutlu etti. Daha önce icralarımı dinlemiş ve böyle bir adımı atmam için beni destekleyen hocalarımdan, ailemden ve dostlarımdan olumlu şekilde geri dönüşler aldım. Herkesin geri dönüşü çok kıymetli benim için. Çalışmanın profesyonelliği ile ilgili ayrıca beğenilerini de sundular. Bunun için ise Red Music’e teşekkür ediyorum.

Bununla birlikle YouTube’da çeşitli türküleri yorumlayıp yayınlıyorsunuz. Bu tarz çalışmalar yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve sizce YouTube, yorumlarınızı duyurmada etkili mi?
-YouTube, çok büyük ve kalabalık bir mecra ama bir taraftan da müzisyenlerin en ulaşılabilir olduğu yerlerden birisi. YouTube, çalışmalarımızı geniş kitlelere duyurmanın en çok mümkün olduğu yer diyebiliriz. Çünkü 7’den 70’e herkes için erişimi olan bir platform.
Bize De Banaz’da Pir Sultan Derler’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Çalışmalarıma hem enstrüman hem de repertuvar anlamında devam ediyorum kaldığım yerden. Hiçbir şey değişmedi bu anlamda, sadece artık çalışmalarımı sunum için hazırlamak gibi bir süreç de ekledim hayatıma ve bu gerçekten çok keyifli geçiyor. “Bize de Banaz’da Pir Sultan Derler” benim için yola koyuluştu. Tabi ki bundan sonrası için beni çok heyecanlandıran çalışmalar var.
Başak Küreş’e bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Bize De Banaz Da Pir Sultan Derler”in Küreş yorumunu tüm dijital platormlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle