Ekim ayı ile birlikte dikkat çeken başarılı ilk teklilerden biri; Dilan Demirağ’ın, eşi Salih Yıldırım’ın sözlerine bestelediği alternatif tınılı MüzikOnAir etiketli ilk teklisi Unutmayı Aradım oldu. Demirağ ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Unutmayı Aradım’a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?
-Yaşım oldukça genç. Gereksiz iddialı cümleler kurmanın manası yok. Genel anlamda müziğe çocukluk dönemimden itibaren ilgiliyim. Rahmetli dedem de cümbüş çalar ve halk müziği okurdu. Müziğe ilgili ve gelişime açığım. Kendi çabalarımla araştırıp gelişmeye çalıştım.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve eşiniz Salih Yıldırım’ın sözlerine bestelediğiniz Unutmayı Aradım’ın oluşum süreci nasıl gelişti? Düzenlemeyi üstlenen Yuri Ryadchenko ile yollarınız nasıl kesişti?
-Sesimin güzelliği açısından iyi tepkiler alıyordum. Eşimin yazdığı sözlere gelişi güzel beste yapmaya çalıştım. Sonrasında uzun bir zaman üstünde çalıştık. Tatmin olduğumda eşimin yayınlama teklifiyle heveslenip araştırdık. Sonrasında kendimizi değerli sanatçı dostumuz Metin Tapkı’nın yönlendirmesiyle sevgili Yuri Ryadchenko’nun kayıt stüdyosunda bulduk. Aslında gelişi güzel bir şekilde çok düşünülmeden harekete geçilmiş bir şeydi.
MüzikOnAir ile yollarınız nasıl kesişti?
-Müzik şirketi araştırıyorduk. MüzikOnair çalışanlarının sarih ve çözümcül tavırları ilgimizi çekti. Prosedürel anlamda da çok yormadılar. Buradan sizin vasıtanızla teşekkürlerimi iletiyorum.
Unutmayı Aradım ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Genelde beğeniliyor. Bulunduğumuz dönemde alternatif rock çalışmalarının etkileri çok yoğun olmuyor. Bizim çalışmamıza dönük değişik yönleriyle (söz, beste, klip, ses) övgüler alıyoruz.
Unutmayı Aradım’ın Yıldırım yönetmenliğindeki klibinin oluşum süreci nasıl gelişti? Klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Sevgili yönetmenim ve eşim sözlerle uyumlu öykü yazımı için uzun uzadıya düşündü. Klibin sözleri nihilist bir yapıdan umudu arayan bir çizgiye kaymaya çalışarak ilerliyor. Bu yüzden “Godot’yu Beklerken”e gönderme yapmayı uygun buldu. Delilik ve normallik arasında sıkışmış hayatımıza yönelik yazılan cümleler için deliliği canlandırmayı uygun buldu. Absürt komediye dönen hayatlarımızı müzikle birleştirmek adına Charlie Chaplin kullanıldı. Oluşum süreci sözlerin altyapısı düşünülerek tasarlandı. Klip için genelde iyi ile anlam verememek arasında sıkışmış tepkiler alıyoruz.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-Müziğimi tek bir kelimeyle ifade etmem gerekirse “arayış” diyebilirim. Zaten tarihten bu yana müzik insanoğlunun arayışının dili olmadı mı? Ben de kendi müziğimle toplumsal anlamda psikanalitik, felsefi sorunların dilinin bir parçası olmaya çalışıyorum. Kültürümüzde geçmişten bu güne dinlerin propagandası olsun, trajedilerin dile getirilmesi olsun, efsanelerin aktarımı olsun, müzik insanlık tarihi için popüler kültür tarafından pek bilinmese de önemli bir yer edinir. Tüm bu düşüncelerle birlikte, müziğin bir parçası olmak bana huzur veriyor.
Unutmayı Aradım’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Kafamızda bitirdiğimiz birçok çalışma var. Bir aksilik çıkmazsa bundan sonra “Karanlığımı Doyur” adını koyduğumuz bir tekli çalışmamız olacak. Buradan ismini de sizinle paylaşmış olayım. Kısacası üretimlerimizle müzikal çalışmaların içinde yer almaya devam edeceğiz.
Dilan Demirağ’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Unutmayı Aradım”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle