Sonsuz Eksi Bir grubunu çoğu dinleyici, 2019’un Mayıs’ında yayınladıkları ikili ‘Uzak’ ile tanıdı. 2017 yılında vokalde Fırat Akın, elektroda Giray Şipit, elektro ve akustikte Umut Tosun, davulda Ege Evis ve basta Berkay Aygör tarafından kurulan grup, ilk albümlerini ikililerini de yayınlayan Fono Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Başka Bir Dünyada…
Oğuzhan Güngörmüş’ün yapımcılığını üstlendiği albümün Moda101 stüdyosunda tamamlanan kayıt-mix-mastering çalışmaları Volkan Cebeci imzası taşıyor.
Albüm, ‘Batıyoruz’ ile açılıyor. Ege Evis’in davuluyla açılan ve Giray Şipit’in elektrosunun Kutal Gürkan’ın klavyesiyle dengelenerek ilerlediği eserde Berkay Aygör’ün bası da yer yer öne çıkarak dengeleniyor. Umut Tosun ve Şipit de Akın’ı geri vokalleriyle destekleyerek eseri canlı tutuyor. Son kısımda elektro solo başarılı. Ardından ‘Derdimiz Çok Bizim’ elektronun önde başlayıp davulla dengelendiği eserde elektro-klavye bir atışma halinde ilerliyor. Umut Tosun’un akustik gitarı da bas ile birlikte öne çıkıyor ve geri vokaller de eseri destekliyor. Orta kısma doğru Kürşat Erbaşı saksafonuyla dahil oluyor ve orta kısımdaki solosuyla eseri canlı tutuyor. Albümden öne çıkan eserlerden biri oluyor.
Sırada, grubun ilk ikilisi ‘Uzak’taki iki eser var: ilk önce ‘Masum’ Aygör’ün akılda kalıcı bas solosuyla açılan ve elektro-davul ile hareketlenen eserde klavye de altyapıyı güçlendiriyor; eserin değişken ritmik yapısı eseri canlı tutuyor ve geri vokaller eseri dengeliyor. Bas yürüyüşü, 1980’lerin introlarındaki bas yürüyüşlerini hatırlatıyor. Ardından ‘Rahattayım’ Tosun’un elektro solosuyla açılan ve bas-davul-klavye ile dengelenen eserde geri vokaller yer yer öne çıkarak eserin hareketli yapısını destekliyor. Son kısımdaki elektro solo başarılı ve eseri değişken bir hale getiriyor. Grubun ilk çalışmasının yer alması, albümün birlikteliğiyle de güzel bir uyum sağlıyor.
Sıradaki eser, ‘Uyanırım’ Tosun’un gitarlarıyla başlayan eserde davul da eserin sakin yapısını destekliyor. Bas da dahil olunca elektro solo öne çıkıyor ve elektro solo akılda kalıyor. Ardından ‘Bitti Bugün’ Tosun’un akustik gitarıyla başlayan ve klavye fonla dengelenen eserde davul ve elektro da dahil oluyor; elektro öne çıkarak eserin duygulu yapısını bas ile birlikte destekliyor ve son kısımda elektro solo -özellikle tiz tınılarıyla- başarılı.
Albüm, ‘Yelken’ ile devam ediyor. Klavye-elektro-davul uyumuyla başlayarak hareketlenen eserde bas da yer yer öne çıkarak elektro ve geri vokallerle dengeleniyor. Akustik gitar da altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda elektro solo başarılı. Klavye esere 1970’ler tınıları katıyor. Albümden öne çıkan eserlerden biri. Ardından ‘Delirdik’ gitarların öne çıkıp klavye-davul-bas ile dengelenerek aynı canlı yapıyı sürdürdükleri eserde geri vokaller de eserin eğlenceli yapısını destekliyor. Son kısımda klavye-bas-davul uyumu başarılı ve eseri sakin bir tınıyla ve geri vokallerle tamamlıyor.
Son eser ‘Yürüdüm Sonsuza’ elektro ile açılan ve klavye ile dengelenen eserde davul-bas uyumu da elektroyu destekliyor. Klavye de yer yer öne çıkıyor. Son kısımda elektro-klavye uyumu başarılı.
Grup, hem şarkılarındaki başarı ve akılda kalıcılıkla, hem de enstrüman -ayrıca geri vokal- olarak uyumlarıyla kendi müziksel dünyasını başarıyla yaratabilmiş oldukları bir ilk albüme imza atıyor.
Yorum Ekle