Nebî Demirel… Uzun yıllardır geleneksel müziğe hem icracı hem de saz yapım ustası (luthier) olarak emek veren Nebî, 2020’nin ilk zamanlarında ilk solo albümünü Kalan Müzik etiketiyle yayınladı : Leyli Leyli…
Albümün müzik yönetmenliği ve düzenlemeleri Levent Güneş imzası taşıyor. Alican Özbuğutu, Tuncel Eylik ve Taner Ersoy’un tamamladığı kayıtların mix ve mastering aşamaları Cafer Ozan Türkyılmaz tarafından yapılmış.
Albüm, albüme ismini veren Nebî eseri “Leyli Leyli” ile açılıyor. Şervan Ayaz’ın yaylısının öne çıkarak başladığı eserde Nebî’nin ruzba ve bağlama eşliğine Levent Güneş de ritm ve vokaliyle eklenerek (özellikle orta kısma doğru) eseri destekliyor. Orta kısımda keman solo başarılı. Olcay Bozkurt’un bası da yer yer öne çıkarak eseri tamamlıyor. Ardından Nebî’nin Karaca’nın dizelerine bestesi “Gönül” Nebî’nin ruzba ve ters düzen bağlamasıyla başlayan eserde Güneş’in ritmleri bağlama ile dengeleniyor. Güneş ile Gülseven Medar geri vokallerde eserin duygusunu güçlendiriyor ve Hakan Gürbüz’ün basıyla uyumlu ilerliyor. Orta ve son kısımda Osman Aktaş’ın kaval solosu başarılı.
Sırada, art arda iki Nebî eseri var, önce “Nicedir Yanarsın” Nebî’nin ruzba ve bas ruzbasının uyumuyla başlayan eserde Cem Doğan da vokali ve baz ruzbası ile eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Nebî’nin yaylı tanbur solosu ve Aktaş’ın kavalının eklenmesi başarlı. Arslan’ın ritmi de eserin akustik tınısını destekleyerek tamamlıyor. Albümden öne çıkan ve repertuvarlara girecek başarılı bir eser. Ardından “Güzel” Nebî’nin tiz ve bas ruzba eşliğinin uyumuyla başlayan eserde İsmet Kızıl’ın ritimleri yer yer öne çıkarak Yıldırım Yalçınkaya’nın basıyla dengeleniyor. Berivan Ayaz’ın vokali eserin duygusunu destekliyor.
Sıradaki eser, Nebî’nin Garip Kul Duran dizelerine bestesi “Gül Yüzlüm” Nebî ve Medar’ın vokal uyumuyla başlayan eserde Arslan’ın ritmleri ve Nebî’nin bağlama ve ruzba eşliği, yaylı tanburuyla dengeleniyor. Son kısımda Can Erzincan’ın duduk solosu başarılı. Hakan Gürbüz’ün bası eseri tamamlıyor.
Albüm, art arda iki Nebî eseriyle devam ediyor. İlk önce Sasa Serap ile düet “Yare Götür” Erzincan’ın duduğunun önde başladığı eserde Nebî’nin bağlama ve ruzba eşliği de yer yer öne çıkarak Arslan’ın ritmiyle dengeleniyor. Sasa Serap da vokaliyle esere dahil oluyor ve eseri güçlendiriyor… Sasa Serap’ın ikinci kısımdaki vokal performansı başarılı. Nebî’nin yaylı tanburu da Yalçınkaya’nın bası ve Cem Doğan’ın bas ruzba eşliğiyle ilerleyerek eseri tamamlıyor. Ardından “Yad Eller” Nebî’nin bağlamalarının (ters düzen, ruzba) uyumuyla başlayan eserde Nebî’nin bas ruzba eşliği ile Gürbüz’ün bası yer yer öne çıkıyor ve Arslan’ın ritmiyle dengeleniyor. Nebî’nin çift ses vokali başarılı. Orta kısımda Nebî’nin yaylı tanburu da dahil oluyor. Son kısımda Aktaş’ın kaval solosu eseri tamamlıyor.
Son iki eser de Nebî’ye ait. İlk önce “Arar Gezerim” Nebî’nin tembur ve ruzba eşliğinin öne çıkarak Aktaş’ın kavalı ve Arslan’ın perküsyonuyla dengelendiği eserde Nebî’nin çift ses vokali eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Aktaş’ın kaval solosu başarılı. Doğan’ın bas ruzba eşliği ve Gürbüz’ün bası eseri tamamlıyor. Son eser ise Kürtçe “Dilo Dilo”, Nebî’nin ruzba ve ters düzen eşliği ve Doğan’ın temburunun uyumuyla başlayan eserede Arslan’ın ritimleri ve Ersoy’un bası da yer yer öne çıkıyor. Çift ses vokal başarılı. Orta kısımda Aktaş’ın kaval solosu esere dahil oluyor. Nebî’nin yaylı tanburu eseri tamamlıyor. Nebî, ikinci eserde (Gönül) Karaca’nın dizeleriyle anlattığı “gönül”ü bu sefer kendi sözleriyle anlatıyor.
Nebî, ilk albümüyle zamanla sazının tellerinde var olan türküleri, hem kendi ruhunu katarak yaptığı sazları çalarak ve Güneş’in başarılı düzenlemeleri ile harmanlayarak dinleyicilere ayrı bir ustalıkla sunuyor ve kendi alanında yılın başarılı çalışmalarından birine imza atıyor.
Yorum Ekle