Müzik

Ruha ışık tutan ezgiler : Lida – Işık / Luys…

Lida Köseoğlu… Uzun yıllarını Ermeni müziğine adayan bir soprano olan Köseoğlu’nu çoğu dinleyici ilk olarak ‘Camport’ proje albümündeki ‘Oror’ yorumu ile dinlemişti. Şimdi ise Köseoğlu, ilk albümünü, 25 Aralık 2017’de Galata’daki Saint Pierre Saint-Paul kilisesinde 2 gün boyunca yapılan kayıtlar; Edvin Galipoğlu’nun pipeorgu eşliğinde, Tolga Tolun ve Aral Yüce tonmaisterliğinde ve Doğa Saraç mix-mastering çalışmasıyla Kalan / Z Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Işık / Luys…

Albüm, ismini Köseoğlu’nun küçük kızı Luys’tan alıyor.

Albüm, 13. Yy’da Khacadour Daronatsi’nin yazdığı ve Gomidas’ın düzenlediği ‘Khorhourt Khorin’ ile başlıyor. Edvin Galipoğlu’nun pipeorg solosuyla başlayan eserde vokal-pipeorg uyumu başarılı. Ardından, Taniel Yerajishd düzenlemesi olan bir Ortaçağ ilahisi ‘Ur Es, Mayr Im’ pipeorgun tiz tınılı solosuyla başlayan eserde pipeorg yer yer öne çıkarak eseri dengeliyor ve orta kısımdaki pipeorg solo başarılı.

Sırada, ünlü klasik Ermeni bestecilerinden Ara Bartevyan’ın 1956’da bestelediği Meryem Ana ilahisi ‘Mayr Yev Gouys’ var. Pipeorgun aynı tiz tınıyla sürdüğü bir eser ve son kısımda Köseoğlu da tiz vokalleriyle eserin duygusunu tamamlıyor. Ardından, Kristal Sunu ayininde Komünyon seremonisinden önce söylenen ve Simeon 1. Yerevanlı Katolikos’un 18.yy’da ayine ilave ettiği Gomidas düzenlemesi ‘Der Voghormya’ geliyor. Tanrıdan merhamet dileği olan eserde pipeorg-vokal uyumu devam ediyor.

Sıradaki eser, İşaya Peygamber’in kitabından 6:3 kısımdan bir Magar Yegmalyan bestesi ‘Surp, Surp’, Yegmalyan’ın bu alandaki başarılı bestelerinden biri olmuştu. Ardından,  Mkhitaryan Birliği’ni kuran ve Ermeni kimliğine katkıları büyük olan rahip Ayrivanktan Sivaslı Mkhitar’ın 13.yy’dan Gomidas düzenlemesi bir Ayak Yıkama Töreni İlahisi olan ‘Sird Im Sasani’ geliyor. Pipeorg solo müziksel bağlamda başarılı.

Albüm, Bedros 1. Kedatarts Katolikos (1019) sözleriyle Galipoğlu düzenlemesi bir Ayin-i Ruhani ‘I ‘Verin Yerousaghem’ ile devam ediyor. Köseoğlu’nun vokali ön planda ilerliyor. Ardından Arno Babacanyan düzenlemesi bir ‘Rabde Uyuyanlar İçin İlahi’ olan ‘Horjam’ geliyor. Erivan doğumlu Babacanyan, başarılı albümlere imza atmış ve 1983’te Moskova’da aramızdan ayrılmıştı.

Son eser, bir diğer Yegmalyan bestesi ‘Hayr Mer’ ‘Babamız / Gerçek Dua’ anlamına gelen bir dua olarak Ermeni ritüellerinde yer etmiştir.

Lida Köseoğlu, hem başarılı yorumu hem de Edvin Galipoğlu’nun pipeorgdaki virtüözlüğüyle, eserlerdeki sözlerin anlamlarıyla ruha ışık tutan; tüm dinleyenlere iyi gelecek bir albüme imza atıyor.