Müzik

Şarkılara ve türkülere içten bir selam : Sevcan Orhan – İçimden Geldi Söyledim…

Sevcan Orhan, yıllar içinde Türk Halk Müziği başta olmak üzere pek çok türde başarılı yorumlara imza attı. 2014 yapımı ‘Düşten Gerçeğe’ albümünden sonra pek çok toplama albümde yer alan Orhan, kendi adına en son 1980’lerin unutulmaz eserlerinden ‘Alışırım’ı tekli olarak dinleyicilerle buluşturmuştu. Şimdi ise Orhan, yeni albümünü Özdemir Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : İçimden Geldi Söyledim…

Albümün yapımcılığını İbrahim ve Hasan Özdemir, prodüktörlüğünü Mustafa ve Cafer Özdemir, genel koordinatörlüğünü ise Didar Düzdaş üstlenmiş.

Düzenlemelerin büyük kısmında Cihan Orhan & Müslüm Sevim ortak imzası var, bununla birlikte ilk eserin düzenlemesi sadece Cihan Orhan’a aitken, 9. ve 13. eserin düzenlemesi Mehmethan Dişbudak, 11. eserin düzenlemesi ise Cihan Orhan & Mert Ağırlar imzası taşıyor. 

Albüm, Bedirhan Kırmızı eseri ‘Gül Yüzünü Dönme Benden’ ile açılıyor. Murat Çorak’ın gitar ve basının Ayhan Beyazdağlı’nın kemanıyla uyumuyla akustik bir anlayışla düzenlenen eserde Mert Ağırlar da piyanosuyla eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda keman-gitar birlikteliği başarılı. Son kısımda Cihan Orhan da bağlamasıyla esere dahil oluyor ve keman ile dengeleniyor. Ardından Kerkük yöresinden Abdülvahit Kuzecioğlu kaynaklığında derlenen ‘Evlerinin Önü Yonca’ geliyor. Mehmet Akatay’ın perküsyonlarıyla başlayan ve Kenan İlgen’in elektro bağlama solosunun öne çıktığı eserde İstanbul Strings’in yaylıları ve Eyüp Hamiş’in neyi de dengelenerek Cihan Orhan’ın bağlamasıyla birlikte ilerliyor. Vokallerde Hamiş, Ülgen, Sevim ve Cihan Orhan eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Hamiş’in zurna solosu da ekleniyor. Serhan Yasdıman da gitarıyla vokal kısmında eseri destekliyor. Klavye ve Görkem Öker’in bası da altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda Aykut Sütoğlu’nun klarnet solosu başarılı. 

Sırada, Nihat Behramoğlu şiirine Ahmet Kaya bestesi ‘Doruklara Sevdalandım’ var. Uğur Varol’un gitarlarının ve özellikle e-bowunun ön planda başlayıp Ağırlar’ın piyanosu ve Öker’in basıyla akustik bir anlayışla düzenlenen eserde Orhan şiir kısımlarıyla da başarılı ve Elif Canfeza Gündüz de klasik kemençe solosuyla şiir ile birlikte eserin duygusunu destekliyor. Muhittin Darıcı da çellosuyla yer yer öne çıkarak eseri tamamlıyor ve orta kısımdaki çello solo başarılı. Akustik yapısıyla sevilen esere güzel bir bakış açısı sağlanmış. Ardından bir Azeri eseri, sözleri Rashad Amirov, müziği de Israfilov Ramaf Israfilov’a ait olan ‘Vurulmuşam Bir Yara’ geliyor. Serhan Yasdıman’ın gitarıyla başlayan ve bir önceki eser gibi akustik bir anlayışı sürdüren eserde Sevim’in piyanosu ve Ömer Arslan’ın piyanosu da dengelenirken, Onur Nazım Engin’in yan flütü de yer yer öne çıkıyor. Orhan, çift ses vokalleriyle de dikkat çekiyor. Öker de basıyla eseri tamamlıyor. Orta kısımda Yadsıman’ın gitar solosu başarılı. Albümden öne çıkan bir yorum.

Sıradaki eser, Aşık Hüdai (Sabri Orak) sözlerine Ahmet Keleş bestesi ‘Kılıç Kaşların’  Hüseyin Yalçın’ın kabak kemanesinin önde başladığı ve Uğur Varol’un gitarıyla dengelendiği eserde Cihan Orhan da bağlama solosuyla eserin duygusunu destekliyor. Arslan’ın perküsyonları, Öker’in basıyla birlikte yer yer öne çıkıyor. Polat Akarcay da kavalıyla eseri tamamlıyor. Orta kısımda Yalçın’ın kemane solosu başarılı. Ardından Ufuk Önderoğlu eseri ‘Aşkın Beni’ geliyor. Klavyenin ön planda başladığı ve bağlama-kaval-perküsyon uyumunun devam ettiği eserde Varol da gitarıyla vokal kısmıyla birlikte yer yer öne çıkarak eseri güçlendiriyor ve orta kısma doğru Arslan’ın perküsyonları ve Cihan Orhan’ın bağlaması öne çıkıyor. Orta kısımda Akarcay kavalıyla esere dahil olarak Arslan’ın perküsyonları ile uyumlu bir şekilde ilerliyor.

Albüm, Hasan Özçivi eseri ‘Dere Kenarından Geçtim’ ile devam ediyor. İstanbul Strings’in yaylılarının Akatay’ın perküsyonlarıyla uyumuyla başlayan eserde Cihan Orhan da bağlamasıyla öne çıkarak eserin hareketli yapısını destekliyor. Yasdıman’ın gitarı da esere güncel bir anlayış katıyor. Bununla birlikte vokal grubu (Hamiş, Ülgen, Sevim ve Cihan Orhan) eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Cihan Orhan’ın cümbüş solosu başarılı. Eyüp Hamiş de neyiyle esere dahil oluyor. Cihan Orhan’ın udu ve Öker’in bası da altyapıyı tamamlıyor. Ardından bir Kütahya türküsü ‘Öldüm Yar’ geliyor. Varol’un gitarları ve klavye fonla başlayan (Varol’un e-bowunun önde olduğu) eserde Hamiş de neyiyle öne çıkıyor. Bağlama ve Sevim’in perküsyonu uyumlu bir şekilde ilerliyor ve Şenol Arkun’un çellosu ve İstanbul Strings’in kemanları da eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda Hamiş’in ney solosu başarılı.

Sırada, Erdem Ergün eseri ‘Gel Dedim’ Mehmethan Dişbudak’ın piyano solosuyla başlayan ve İstanbul Strings’in yaylıları ile birlikte Cihan Orhan’ın tamburuyla da öne çıktığı ve eserin duygulu yapısını güçlendirdiği eserde Cihan Orhan aynı zamanda perküsyonuyla da eseri tamamlıyor. Orta kısımda çello solo başarılı. Albümden öne çıkan başarılı yorumlardan biri. Ardından Yusuf Hayaloğlu sözlerine Ahmet Kaya bestesi ‘Yetiş Neredesin’ Uğur Varol’un ebowunun önde olduğu ve gitarlarıyla da desteklediği eserde Cihan Orhan’ın udu da Akarçay’ın neyiyle birlikte eseri destekliyor. İstanbul Strings’in kemanları da yer yer öne çıkarak eserin duygusunu güçlendiriyor. Arslan’ın perküsyonları ve Öker’in bası da eseri tamamlıyor. Orta kısımda Akarcay’ın ney solosu başarılı. Orhan da yorumuyla eserin altından başarıyla kalkıyor. 

Sıradaki eser, Ekrem Yeşilada eseri ‘Bir Mendil Aldım Seherden’ (Güzel Seni Çok Özledim) Cihan Orhan’ın bağlamalarıyla başlayan ve Çorak’ın basının da yer yer öne çıkarak gitarıyla dengelendiği akustik bir anlayışla düzenlenen eserde çift ses vokal de başarılı ve orta kısımda perküsyon da ekleniyor. Son kısımda Ayhan Beyazdağlı’nın keman solosu başarılı. Ardından Hasan Tercan eseri ‘Canın Olayım’ geliyor. Orhan’ın bağlaması ve Yasdıman’ın gitarının uyumunun Öker’in basıyla birleştiği ve klavye fonun da desteklediği eserde 

Son eser ise Elazığ yöresinden Nurettin Dadaloğlu kaynaklığında derlenen ‘Pınarın Başından Ufak Taş Gelir’ Dişbudak’ın gitarı ve elektronik ritmlerle başlayan ve güncel bir anlayış benimsenen eserde Ertan Tekin’in mey ve zurnası öne çıkıyor. Dişbudak’ın bası da yer yer öne çıkıyor ve klavye ile dengeleniyor. Orta kısımda Cihan Orhan’ın elektro bağlama solosu başarılı. Son kısımdaki klavye solo da esere farklı bir bakış açısı katıyor. Bu bağlamda dinleyicilerin de dikkatini çekecektir.

Eserlerin süreleri genellikle uzun ve bu bağlamda müziksellik ve orkestrasyon da önemsenmiş, yer yer akustik yorumlar var ve sadelik ön planda. Orhan’ın yeni albümü ismindeki gibi şarkı ve türkülere ‘içten’ bir selam oluyor.