Müslüm Gürses’in kariyeri boyunca en çok çalıştığı firmalardan birisi olan Elenor Müzik, albüm dönemlerinde kaydedilmiş ancak yayınlanmamış eserlerden oluşan Mahzendeki Şarkılar albümünü 2016 yılında yayınlamış ve albüm hem CD hem de plak olarak yayınlamış ve albüm dinleyicilerin büyük ilgisini görmüştü. Şimdi ise Elenor Müzik, 3 yıl aradan sonra seriyi devam ettiriyor : Mahzendeki Şarkılar 2…
Muhteşem & Kaan Candan ortak yapımı albümdeki eserlerin ilk hallerinde aranjör olarak Turhan Yükseler, yönetmen olarak Halil Karaduman yer almış ve şimdi bu kayıtların üzerine çalınan yeni versiyonların aranjeleri Bülent Ateş, yönetmenliği ise Şükrü Büyükçınar ve Ateş’in imzasını taşıyor. Elenor’da kaydedilen eserler, Can, BMY ve ST stüdyolarında yeniden orkestra ile çalınmış. Orijinal hallerinde tonmaisterliği Yılmaz Karayalım ve Affan Tarlan üstlenirken, şimdiki hallerinde ise Can Kesmez ve Ateş’in imzası varken, mastering ise Muammer Tokmak’a ait. Bununla birlikte Cüneyt Kökal’ın koordine ettiği ve Ahmet Uluceviz’in halkla ilişkiler çalışmalarını üstlendiği projenin müzik danışmanlığı ise Cüneyt Kökal’a ait.
Albüm, Şakir Askan sözlerine Kemal Taşçeşme bestesi ‘Geceler’ ile açılıyor. Aslında ikilinin ‘Geceler’ isminde bir başka eseri de oldu ancak sanıyorum ilk hali bu eser olmalı. Bekir Sakarya’nın akordeonunun önde olduğu eserde Celal Bağlan’ın perküsyonları da eseri kemanlarla (Ayhan & Timur Şenyaylar, Baki Kemancı, Şükrü Büyükçınar, Özcan Büyük ve İlyas Tetik) birlikte dengeliyor. Gürses’in vokaliyle birlikte Emrah Koçak’ın gitarı eserin duygusunu destekliyor. Ardından, Yunus Bülbül’ün ağırlıklı olarak kendi bestelerine yönelmeye başladığı ‘Vay Halime’ albümünde seslendirdiği ve Elenor’dan Kamuran Akkor’un çıkardığı albüme de isim olan eseri ‘Borç Mutluluk İstiyorum’ geliyor. Gitar ve yaylıların öne çıktığı eserde Fatih Doğaner’in elektro bağlaması öne çıkıyor. Gürses’in yorumladığı diğer Bülbül eserleri gibi dinleyicilerin seveceği bir yorum oluyor.
Sırada, gençlik dönemlerinde pek çok fantezi-taverna türünde eser besteleyen Ferda Anıl Yarkın’ın Hakkı Yalçın sözlerine bestelediği ve ilk olarak 1987’de Dostlar Tavernası kasetinde Cengiz Kurtoğlu tarafından seslendirilen ancak asıl olarak 1997’de yayınladığı Unutulmayanlar albümünde dikkat çeken, ayrıca Gürses’in yayınlanmayan kayıtlarından olduğu söylenen ilk eserlerden biri olan ‘Daha Yokluğunun İlk Akşamında’ geliyor. Yaylı-gitar uyumuyla başlayan eserde Türker Dinletir’in neyi öne çıkıyor ve Turhan Yükseler’in klavyesi altyapıyı tamamlıyor. Eserin tamamını merak eden dinleyiciler için güzel bir hediye oluyor. Ardından, Ali Tekintüre sözlerine Taşçeşme eseri ‘İnsanlık Öldü Mü’ geliyor. Halil Karaduman’ın kanunu ve Dinletir’in neyinin önde olduğu eserde yaylılar da kanun-ney uyumuyla dengeleniyor. Gitar da eseri destekliyor. Başarılı şarkılara imza atan ikilinin (Tekintüre & Taşçeşme) bu eseri de o dönemdeki çalışmalarını dinleyicilere hatırlatacaktır.
Sıradaki eser 1980’lerin sonundan bir eserle devam ediyor, ilk önce Türcan ve Esmahan yorumuyla dinlediğimiz ve daha ziyade Bergen’in yorumu ve Ali Tekintüre’nin Arabeskçi albümünde de yer alınca bilinen; Ali Tekintüre sözlerine (ilk Mahzendeki Şarkılar albümünün ağırlıklı bestecisi olan) Mehmet Aslan bestesi ‘Korkmuyorum’ elektronik ritmler ve Koçak’ın elektrosunun klavye-ney ile ilerlediği eser Celal Bağlan’ın darbuka-hollo ve Seyfi Ayta’nın def-bongosuyla dengeleniyor.
Albüm, hem Elenor için (Elenor için yaptığı albümler olmuştu), hem de müzik dünyamız için önemli bir isimle, Suat Sayın’ın iki eseriyle devam ediyor. İlk önce, bazı otoriteler tarafından ilk Arabesk etkili eser olarak kabul edilen ‘Sevmek Günah Mı’ ritm-yaylı-ney uyumuyla başlayan eserde Dinletir’in neyi öne çıkıyor. Ardından, yine bir başka Sayın eseri ‘Sokağın Ardındayım’ klavye-ritm-gitar ile başlayan eserde Bağlan ve Ayta’nın ritmleri yaylı ve kanunla öne çıkarken Fatih Doğaner de elektronik bağlamasıyla dahil olarak ney ile dengelenerek eserin canlı yapısını destekliyor.
Sırada, Kamuran Akkor’un (yayınlanmamış kayıtların yer aldığı Arabesk’e Devam haricinde) Elenor’dan çıkardığı son albüme isim olan Fethi Demir sözlerine Kemal Taşçeşme bestesi ‘Nasıl Gidersin’ var. Yükseler’in orijinal klavye icrasının korunduğunu düşündüğüm ve yaylı-elektronik ritm-perküsyon uyumuyla başlayan eserde ney de gitar ve klavye ile birlikte eserin duygusunu destekliyor. Klavye soloya bakılırsa eserin kaydının da Akkor’ın albümünün yapıldığı dönemlerde (1991) yapılmış olması muhtemel. Ardından, Gürses’in yine daha önce eserlerini okuduğu bir besteci Burhan Bilgin’in ‘Yaz Dolsun (Kalemin Mi Kırık)’ var. Klavye-yaylı ve ritmlerle başlayan eserde Karaduman’ın kanunu öne çıkıyor ve ney de eserin altyapısını güçlendiriyor. Elektro bağlama da orta kısma doğru Gürses’in vokaliyle dengeleniyor.
Son eser ise, ilk önce 1990’da Harika Avcı’nın Elenor’dan çıkan üçüncü albümü ‘Sen Deli Misin?’ de yer alan, Ahmet Duyar sözlerine Kemal Taşçeşme eseri ‘Sevmez Miyim Ben’ oluyor. Yaylı-klavye-ney-ritm uyumuyla başlayan eserde elektronik ritmler ney ile birlikte öne çıkıyor. Karaduman’ın kanunu da eseri canlı tutuyor. Yaylı kompozisyon başarılı ve ney ile dengeleniyor.
Viyolada Metin Kabacı, çelloda Murat Süngü de Fatih Doğaner’in uduyla birlikte eserlerin altyapısını güçlendiriyor. Albümde en çok bestesiyle Kemal Taşçeşme (4 eser) yer alırken Suat Sayın da 2’şer eseriyle yer alıyor.
Serinin ikinci albümü, hem yayınlanmayan şarkılarla Gürses’i yaşatmaya devam ederken, hem de bir dönemin müzikalitesini farklı dönemlerden şarkılarla dinleyicilere sunarak bir nevi o dönemlerin panoramasını ve beğenisini başarılı bir şekilde yansıtıyor.
Yorum Ekle