Günümüzün sevilen sanatçılarından biri olan Ceylan Ertem, ‘Yine De Amin’ albümüyle diğer çalışmaları gibi beğeniyle karşılanan bir albüme imza atmıştı. Ertem, albüm sonrası Kolektif İstanbul ile ‘Hileli’ teklisini kaydetti, Cem Adrian ile ‘Bu Gece Uyut Beni’ düetini yaptı ve bununla birlikte birbiri ardına proje albümlerinde yer alarak, her türden esere kendi müzikalitesini başarılı bir şekilde katmaya devam etti : Mahzuni’ye Saygı’da ‘Zalım’, Gürol Ağırbaş’ın Bas Şarkıları 3’ünde ‘Renklendi Kokular’, Yıldız Tilbe’nin Yıldızlı Şarkıları’nda ‘İlan-ı Aşk’, İlhan Şeşen : Hediyem albümünde ‘Aşık Oluyorum Eyvah’ Ve Nazan Öncel Şarkıları’nda ‘Sokak Kızı’ gibi yeniden yorumlamaları dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Bununla birlikte, Ebru Ceylan’ın Konuşan Resimler sergisi için, Gülten Akın’ın hikayesini ‘Pavane’ eşliğinde yorumlayan Ertem, bu performansıyla da beğenildi.
Tam da bu dönemde, Ertem’den herkes yeni bir albüm beklemeye başladı ve Ertem, sözleri kendisine müziği Cenk Erdoğan’a ait ‘Mavi Çocuklar’ı dinleyicilerle buluşturdu. Ancak Ertem, albüm dışı kaydettiği bu eserden farklı bir çalışma hazırlığı içerisindeydi : Seni Senin Gibiler Sevsin…
Sony Müzik Türkiye / Columbia ile etiketiyle dinleyicilerle buluşan albümde, Can Güngör’ün düzenlediği ‘Koş Git Bir De Sen Bak’ haricindeki tüm düzenlemeler Cenk Erdoğan’a ait.
Prodüktörlüğünü Ceylan Ertem ve Cenk Erdoğan’ın üstlendiği albümün kaydı Ekim ile Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul’da Moda (Erekli-Tunç) ve Anadoluhisarı’nda kaydedildi. Baran Göksu ve Mert Kasap’ın yaptığı kayıtların mix çalışması Berk Kula, mastering çalışması ise Randy Merrill imzası taşıyor. Albümün ismi ise Ertem’in yakın arkadaşı ve başarılı çalışmalara imza atmaya devam eden başarılı yazar Özen Yula’nın Ertem’e söylediği bir cümleden ilham alınmış.
Albümün açılışı, Mabel Matiz eseri ‘Peri’ ile oluyor. Cenk Erdoğan’ın gitarının önde başladığı ve Yasemin Özler’in çellosuyla dengelendiği; akustik bir anlayışla başlayan eserde Adem Gülşen’in Rhodes eşliği esere retro tınılar katıyor, orta kısımda Nedim Ruacan davuluyla esere dahil oluyor. Ertem’in çift ses vokalleri de başarılı. Ozan Musluoğlu’nun kontrbası da altyapıyı tamamlıyor. Mabel Matiz’in kendi müziksel tarzını da yansıtan bir yapıya sahip olan bir eser, Ertem’in özellikle tiz vokallerdeki başarısı eserin duygusunu destekliyor. Son kısımda Erdoğan’ın gitarı esere Latin tınılar katıyor. Ardından, birlikte pek çok çalışmaya imza atmaya devam eden bir müziksel ortaklığın yeni ürünü; sözleri Sibel Algan’a, müziği Sezen Aksu’ya ait olan ‘Nafile Kelam’ geliyor. Hüseyin Kemancı’nın keman solosunun önde başladığı, Erdoğan’ın gitarı ve Velican Sağun’un perküsyonlarıyla dengelendiği eserde Alp Ersönmez de basıyla yer yer öne çıkıyor. Ruacan’ın davulu da eseri destekliyor. Orta kısma doğru Gülşen de piyanosuyla dahil oluyor. Ertem, çift ses vokaliyle de eserle bütünleşiyor. Orta kısımda Kemancı’nın kemanı öne çıkıyor ve eserin duygulu yapısını destekliyor. Algan’ın her seferinde daha ileriye taşıdığı söz yazarlığındaki başarısı, bu eserde de güzel bir örneğini ortaya koyarken Aksu da bestesiyle eserleri arasında ayrıksı bir yerde duracak başarılı bir eseri ortaya çıkarmış. Yıllar içinde Ertem klasikleri arasına girecek bir eser.
Sırada, başarılı besteci ve yorumcu Ahmet Ali Arslan’ın bir eseri ‘Putlar Yaptım’ var. Buzuki Orhan (Orhan Osman)’ın buzukisinin Akdeniz esintileri katarak başladığı eserde Erdoğan gitarı ve Musluoğlu da kontrbasıyla destek oluyor. Sağun’un perküsyonları da bu Akdeniz yapısını destekliyor. Osman, lavta ve cura ile de eseri güçlendiriyor ve akordeon eşliği de altyapıyı tamamlıyor. Ertem de yorumu da bu Akdeniz esintisini desteklercesine bir tiyatralliğe sahip. Ardından sözleri Sıla’ya (Gençoğlu), müziği de Sıla & Efe Bahadır’a ait olan ‘Anonim Sevgili’ geliyor. Gülşen’in klavyelerinin ön planda olup Erdoğan’ın gitarıyla aynı uyumu sürdürdüğü eserde Mehmet İkiz davul ve zilleriyle dahil oluyor. Ersönmez’in bası da eseri güçlendiriyor. Eserin ritmsel bağlamdaki zengin yapısı da dinleyicinin dikkatini canlı tutuyor. Sıla’ya özgü kelime ve imge bakımından zengin söz yapısının bir örneği olan eser, bu bağlamda bir önceki albümdeki ‘Esmer’ gibi sevilecek eserler arasında olacaktır. Ertem’in son kısımdaki tiyatral yorumu da bu söz yapısını destekliyor.
Albüm, sözleri Ertem’e, müziği ise Tamer Karaoğlu & Ertem’e ait ‘Duydun Mu?!’ İle devam ediyor. Aniden başlamasıyla dikkat çeken ve albümü hareketlendiren eserde Karaoğlu’nun farfisa eşliği esere retro tınılar katıyor ve İkiz’in davulu da yer yer öne çıkıyor. Erdoğan’ın gitarı da bu retro tınıları destekliyor. Orta kısımda Karaoğlu’nun farfisa solosu esere balkan tınıları katıyor ve bu bağlamda o kültürün dinleyicileri tarafından da beğenilecektir. Eserin değişken yapısı da dinleyicinin dikkatini canlı tutuyor. Ertem’in eğlenceli şarkıları arasında sevilen eserler arasına girecektir.
Sırada art arda iki yeniden yorumlama var, ilk önce, Mehmet Güreli’nin 1998 yapımı ‘Yağmur’ albümünde yer alan eseri ‘Koş Git Bir De Sen Bak’ Kerem Öktem’in vibrafonuyla başlayan eserde Can Aydınoğlu gitarı ve Musluoğlu’nun kontrbası yer yer öne çıkıyor ve orta kısma doğru Öktem’in vibrafon solosu başarılı. Orta kısımda Batu Şallıel’in flütü de esere masalsı bir tını katarken, Can Güngör’ün klavyesi de İkiz’in perküsyonları ile birlikte eseri tamamlıyor. Ertem’in tiz vokalleri de esere güzel bir renk katıyor. Ardından, Kenan Doğulu’nun 1992 yapımı ilk albümü ‘Yaparım Bilirsin’den, sözleri Ozan Doğulu’ya, müziği Kenan Doğulu’ya ait olan eser ‘Bugünüm Sensiz Geçti’ geliyor. Gülşen’in Rhodes eşliğiyle başlayan eserde Coşkun Karademir’in tanburu öne çıkıyor ve Hasan Gözetlik’in trombonu ile Şenova Ülker’in trompeti esere caz tınıları katıyor. Ertem’in vokaliyle birlikte Erdoğan’ın gitarı ve Ruacan’ın davulu eseri güçlendiriyor. Üflemeliler eserin Ertem versiyonunda güzel bir tını yakalıyor. Ertem de içten ve duygulu yorumuyla eseri devleştiriyor; diğer yeniden yorumlamaları gibi bu yeniden yorumlama da dinleyicilerden tam not alacaktır.
Sıradaki eserin sözleri Ertem & Sinem Sal ortak çalışması ve müziği Ertem’e ait ‘Aşk Aşısı’ Erdoğan’ın klavye ve gitarıyla başlayan eserde Ersönmez’in bası yer yer öne çıkıyor. Ruacan’ın davulu da bas ile uyumlu ilerliyor. Orta kısımda Erdoğan’ın kendine özgü perdesiz gitar solosu başarılı. Sözlerindeki lirik yapıyla da dikkat çekecek olan eser, albümün öne çıkan çalışmalarından biri oluyor. Ardından, sözleri Ertem’e, müziği ise Cenk Erdoğan’a ait olan ‘Kara Gider’ geliyor (Eser enstrümantal olarak Cenk Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl dinleyicilerle buluşan Fermata albümünün açılış eseri olarak yer almıştı.) Erdoğan’ın gitar fonu ve perdesiz gitarının ön planda başladığı eserde Erdoğan’ın bası da İkiz’in davulu ile birlikte eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Erdoğan’ın elektro ve klavye soloları başarılı. Ertem’in eserle başarılı bir şekilde örtüşen sözleri ve vokali, eseri ilk enstrümantal versiyonuyla bilen dinleyiciyi gülümsetecektir. Bu bağlamda Ertem & Erdoğan müziksel ortaklığının zamanla klasikleşecek bir ürünü olacaktır.
Son iki eserden biri, Ertem’in pek çok ortak çalışmaya imza attığı Cihan Mürtezaoğlu’nun ilk albümü ‘Bitsin Bu Delilik’ten bir yeniden yorumlama : ‘Deli’ Gülşen’in piyanosuyla (Mürtezaoğlu versiyonu gibi) akustik bir anlayışla başlayan eserde Erdoğan’ın elektrosu ve Ersönmez’in bası, Ruacan’ın davuluyla birlikte eseri güçlendirirken orta kısımda Ülker’in trompet solosu esere güzel bir renk katıyor, Erdoğan’ın klavyesi de eseri tamamlıyor. Daha önce de pek çok müziksel ortaklığa imza attığı Mürtezaoğlu’nun bu eseri de Ertem’in yorumuyla bir başka anlamlanıyor .Son eser ise, yeni bir Sezen Aksu eseri ‘Zehir’ Erdoğan’ın gitarı ve Sağun’un perküsyonuyla başlayan eserde Erdoğan’ın klavye fonu esere retro tınılar katıyor. Ersönmez’in bası eseri güçlendirirken, Balaban eklemesi de eserin duygulu yapısını destekliyor. Aksu’nun kendisine özgü lirik eser yapısını yansıttığı eser de albüme güzel bir final oluyor.
Ceylan Ertem, albümüyle kendi yazdığı eserlerin yanı sıra, ilk defa kendisinin yorumuyla duyduğumuz, bestecilik anlamında başarılara imza atan müzisyenlerin yeni besteleri ve kendine özgü yorumuyla önceki yorumlardan farklı bir müziksellik sunduğu yeniden yorumlamaları ile yine sevilecek bir albüme imza atıyor ve sevgiye dair ne varsa, Ertem’in yorumuyla farklı bir ruha bürünüyor…
Yorum Ekle