Müzik

Şiirlerden türkülere ıhlamur tadında naif bir yolculuk : Vural Engin – Ihlamur…

Vural Engin… Şiirleriyle bilinen ve ilk şiir albümü Madam Alis’in Merdivenleri’ni 2014’te yayınlayan Engin, bu sefer sevilen türkülerden oluşturduğu bir repertuvarı Camses Müzik etiketli bir albümle dinleyicilerle buluşturuyor : Ihlamur…

Düzenlemeleri Eylem Pelit’in üstlendiği albümün mix-mastering çalışması ise Eser Taşkıran imzası taşıyor.

Albüm, Zeynel Cabbarzade dizelerine Cihangir Cahangirov eseri ‘Yollarına Baka Baka (Aygız)’ ile açılıyor. Engin’in ‘Elde Kalan’ şiirini okuduğu, Eser Taşkıran’ın piyanosu ve Gürkan Çakmak’ın flütüyle başlayan eserde Güray Hafiftaş’ın bağlaması da öne çıkarak Mert Türkmen’in davulu ve Eylem Pelit’in basıyla dengeleniyor. Taşkıran klavyesiyle de öne çıkarken yaylılarla ve Erdem Sökmen’in gitarıyla dengeleniyor. Orta kısımda Gurur Nar’ın perküsyonları da esere dahil oluyor. Çakmak’ın nefeslileri eseri tamamlıyor. Ardından, Giresun türküsü (Halim Giresunlu kaynaklığında Ahmet Yamacı derlemesi) ‘Rakı Koydum Fincana’ ile devam ediyor. Bağlama-perküsyon-piyano uyumuyla başlayan eserde Pelit de basıyla yer yer öne çıkıyor. Taşkıran da klavyesiyle eseri güçlendirirken Sökmen de gitarıyla öne çıkarak bağlama ile dengeleniyor. Davul da esere güncel bir anlayış katıyor.

Sırada, Diyarbakır türküsü ‘Saza Niye Gelmedin’ var. Bağlama ve perküsyonun önde başladığı eserde bas da perküsyonla birlikte eseri canlı tutuyor. Gitar da yer yer öne çıkıyor ve piyano-klavye ile dengeleniyor. Engin de geri vokaliyle eseri güçlendiriyor ve tiyatral vokaliyle eseri tamamlıyor. Ardından, Muzaffer Sarısözen’in Faruk Kaleli kaynaklığında derlediği Erzurum türküsü ‘Al Yeşil Geymiş Allanır’ geliyor. Bağlamanın önde başladığı eserde klavye-gitar-bas da eseri desteklerken perküsyon ve davul da aynı uyumu sürüyor.

Son iki eserden ilki, Kars türküsü (Kurbani Kılıç kaynaklığında Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen) ‘Üç Kız Bir Ana’ oluyor. Hafiftaş’ın bağlamasının önde başladığı eserde klavye-bas-davul, gitar öne çıkarken orta kısımda Gürkan Çakmak’ın kavalı başarılı.

Son eser ise ‘Sarı Gelin’ Çakmak’ın nefeslileri ve geri vokalin davulla uyumuyla başlayan eserde bağlama ve perküsyonlar öne çıkıyor; Engin de ‘Hiçlik Makamı’ şiirini okuyor. Vokal ile birlikte gitar ve bas da yer yer öne çıkarak yaylılarla uyumunu sürdürüyor.

Engin, hem türküleri başarıyla seslendirip orkestrayla uyum sağlıyor, hem de şiirlerini paylaşıyor ve albüm, şiirlerden türkülere ıhlamur tadında naif bir yolculuk oluyor.