Müzik

Susam, hem eski albümlerinde seslendirdiği şarkıları aynı dönemi paylaştığı isimlerle seslendirirken, hem de bir dönemin Taverna kültürünü yeniden hatırlatıyor : Arif Susam – Best Of Arif Susam…

Müziğin eğitiminden gelen ve ülkemizdeki Taverna müziğinin önemli isimlerinden sayılan Arif Susam, ilk kaseti “Efsane Aşk”ı Uzelli etiketiyle yayınladığında tarihler 1984’ü gösteriyordu. Bu albüm sonrası Susam, 2000’e kadar çalışacağı Özer Kardeşler (Şahin Özer Müzik) ile art arda başarılı albümlere imza atarken, 2000’lere 2000 yapımı Sindoma etiketli “Aşkımız Bitmesin” ve 2010’lara ise 2011 yapımı Ati Müzik etiketli “Ölümsüz Sevdim” ile az ancak öz iki çalışma bırakmıştı. Şimdi ise 2020’lere gelmişken Susam’ı bu sefer Poll Production by Polat Yağcı etiketiyle dinleyicilerle buluşan ve 1980’ler ve 1990’larda yorumladığı şarkıların yeni yorumlarından oluşan albümüyle dinliyoruz : Best Of Arif Susam… 

Poll Stüdyo’da Özer Yener mixi ve Emre Kıral masteringiyle kaydedilen albümün müzik yönetmenliği Ceyhun Çelikten’e ait. Bununla birlikte albümde Susam’a birer şarkıda Ümit Besen ve Cengiz Kurtoğlu da eşlik ediyor. Albümün içinde şarkıları yorumladığı dönemlerden fotoğraflar da yer alıyor.

Albüm, Susam’ın 1992 yapımı “Sevenler İçin” albümünde seslendirdiği ve Ahmet Selçuk İlkan sözlerine bestelediği “Nikah Memuru” ile açılıyor.  Klavye fon-keman solonun Susam’ın sözleri şiir olarak okuması ile başlayan eserde elektronik ritmler ve ud-yaylı uyumu öne çıkıyor ve üflemeli de ilk versiyona bir gönderme gibi oluyor. Gitar da bas ile birlikte eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda gitar solo ve perküsyonların uyumu başarılı. Ardından yine aynı albüme ismini veren Cuma Ali Altınmeşe sözlerine (o dönem Özer Kardeşler’in en çok beste yapan müzisyenlerinden) Ferda Anıl Yarkın eseri “Sevenler İçin” Ümit Besen düeti ile geliyor. Klavye-gitar-elektronik ritim uyumuyla açılan eserde klavye öne çıkıyor ve klavye-saksafon ile dengeleniyor. İlk kısımda Susam eseri seslendirirken nakaratta ise Besen esere dahil oluyor. Besen de (bir albümde ilk defa söylediği) esere uyum sağlayarak Susam ile başarılı bir uyuma imza atıyor.

Sırada, 1996 yapımı “İşte Yeniden / Çılgınım” albümünde yer alan Ufuk Doğan eseri “Geçmiyor Geceler” var. Yaylı-klarnet-gitar uyumuyla başlayan eserde ud da klarnet ile birlikte öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda klarnet solo başarılı. Bas da eseri tamamlıyor. Ardından, yine “Sevenler İçin” de yer alan Orhan İlkbahar sözlerine Selami Şahin eseri “Sabaha Kadar”, bu şarkıyı 1986’da “Gelmeyin Üstüme” filmi için de seslendiren Cengiz Kurtoğlu düeti ile geliyor. Klasik ve elektro gitarın yaylı-perküsyon-bas ile uyumuyla başlayan eserde solo keman da eseri yer yer destekliyor. Susam ile başlayan ilk kısma nakaratta Kurtoğlu dahil oluyor. Piyano da eserin duygulu yapısını tamamlıyor. Orta kısımda Kurtoğlu sözleri de şiir olarak okuyor. Susam da Kurtoğlu da yıllar önce okudukları eserde yeniden başarılı yorumlara imza atıyor.

Sıradaki eser, Susam’ın 1987 yapımı “Kararsız Gönlüm” albümünde seslendirdiği Ali Çağlayan eseri “Sıktı Mı Canını” oluyor. Akordeon-perküsyon-bas uyumuyla başlayan eserde cümbüş de keman ile birlikte eseri canlı tutuyor. Klavye fon ve Susam’ın çift ses vokali de eserin hareketli yapısını destekliyor. Son kısımda keman ve klarnet solo başarılı.

Sırada, art arda iki tane Yusuf Kaya eseri var. İlk olarak 1986 yapımı “Tavernada Yıldönümü” albümüne isim olan “Yıldönümü” geliyor. Biraz daha doğaçlama bir aranağme ile gitar-yaylı-klarnet uyumuyla başlayan eserde perküsyonlar da eseri destekliyor. Klavye ve bas da eseri tamamlıyor.Ardından, yine “Kararsız Gönlüm”de yer alan “Hep Senin İçin” geliyor. Piyano-elektronik ritm uyumuyla başlayan eserde gitar-ud uyumu bas ile birlikte eserin duygusunu destekliyor. Perküsyonlar da yer yer öne çıkıyor.

Sırada, 1989 yapımı “Hasreti Kutluyorum” albümünün ilk iki şarkısı, yeni versiyonlarıyla var. İlk önce, Kamil Başaran sözlerine Cengiz Coşkuner bestesi “Seni Düşündüm Yine” Akordeon-gitar-saksafon uyumu ile doğaçlama bir soloyla başlayan eserde perküsyonlar da öne çıkarken elektro gitar eklemeleri eserin (özellikle Cengiz Coşkuner tarafından icra edilen) ilk versiyonunu hatırlatıyor. Yaylı-klavye-bas uyumu da eseri tamamlıyor. Ardından albüme ismini veren Aşkın Tuna sözlerine Erdoğan Özer eseri “Hasreti Kutluyorum” oluyor. Klavye-klarnet-ud uyumuyla başlayan ve elektronik ritm-basın desteklediği eser de uzun zaman sonra yeniden yorumlanmış oluyor.

Son eser, yine “Sevenler İçin” albümünden bir Metin Şentürk eseri “Bırakma Beni” oluyor. Ud-perküsyon-yaylı uyumuyla başlayan eserde elektro gitar öne çıkıyor ve bas ile dengeleniyor. Klavye de eserin duygusunu destekliyor. Şentürk’ün bestecilik yanını anımsatması bakımından da albüme güzel bir final oluyor.

Albümde en çok “Sevenler İçin” albümünden eser yer almış (dört eser) bunu “Kararsız Gönlüm” ve “Hasreti Kutluyorum” albümlerinden ikişer eser ve  “Tavernada Yıldönümü” ve “İşte Yeniden / Çılgınım”dan birer eser takip etmiş.

Albümde aynı zamanda Taverna döneminin yorumcuları arasında yer alan Yusuf Kaya, Cengiz Coşkuner, Erdoğan Özer, tabi ki Selami Şahin ile Metin Şentürk de bu dönemde yaptıkları besteleri hem kendileri seslendirmişler hem de Arif Susam başta olmak üzere pek çok sanatçıya okumaları için vermişti. Öte yandan bir-iki istisna hariç hep “firmadaş” olan Kurtoğlu ve yine onların dönemdaşı olan Besen’in düet desteği de dinleyicileri mutlu edecektir.

Susam, hem eski albümlerinde seslendirdiği şarkıları aynı dönemi paylaştığı isimlerle seslendirirken, hem de bir dönemin Taverna kültürünü yeniden hatırlatarak başarılı bir “best of” albümüne imza atıyor.