Ege Günay ismini çoğu dinleyici Tramvay grubu ile duymuştu. Zaman içinde kendi solo projesine doğru giden Günay, Avrupa Müzik etiketiyle ilk solo teklisi “Sıkıldım”ı dinleyicilerle buluşturdu. Günay ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, Tramvay dönemini, teklisini ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Sıkıldım’a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar deneyiminiz size müziksel anlamda neler kattı?
-En klişe cevapla başlayacağım bu soruya; kendimi bildim bileli müzikle uğraşıyorum. Klişe, ama doğru. Bebekliğimde ablam keman çalıyordu, annemle babam da 25 yılı aşkın süredir Türk Sanat Müziği korosu üyesi. Ben de onları göre göre 7 yaşında konservatuvar sınavına girip, orada müzik eğitimime başladım. 1997-2007 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı keman eğitimi aldım. Bu dönem, hayatta ne yapmak istediğimi anlamamı sağladı diyebilirim. O dönemlerde arkadaşlarımla müzik yarışmalarına da katılmaya başladık. Üniversite ile beraber artık festivaller, bar sahneleri derken, 2015 yılında bir filme müzik yaptıktan sonra 2016 yılında liseden müzik öğretmenim Candan Erçetin’in de destekleriyle Tramvay adlı grubumuzla ilk albümümüzü çıkardık. Sonrasında grup üyelerimizin yurtdışına taşınmasıyla soloya yöneldim. Kısacası 23 yılı aşkın süredir müzikle uğraşım devam ediyor.
Sizi ayrıca Tramvay grubu ile de tanıdık. Grubun kuruluş süreci nasıl gelişti ve bu bağlamda WePlay Müzik ile yollarınız nasıl kesişti? Tramvay size müziksel anlamda neler kattı?
-Tramvay, gerçek anlamda ilk göz ağrım. Çok sevdiğim grubum. 2009 yılında liseden mezun olduğumuz gibi, liseden devam eden müzik grubumuzun üyelerinin çoğuyla, konservatuvardan da arkadaşlarımın birleştiği bir oluşum oldu. Üniversite’ye girişimizle beraber de barlarda sahne almaya başladık. Söylediğim gibi 2016 yılında da albümümüzü yaptık. WePlay ile de yollarımız albüm sürecinde Candan Erçetin’in yönlendirmesiyle kesişti. Tramvay’ın müziksel anlamda katkısı tabii ki çok büyük. Sahne tecrübesi, müzik zevkimin şekillenmesi bir yana, hayat boyu unutamayacağım bir sürü güzel anı kattı.
Bununla birlikte film müzikleri de yaptınız ve bu alana atılmaya nasıl karar verdiniz? Nasıl geri dönüşler aldınız?
-“Yok Artık!” filmi için “Ti” adlı şarkımızı yaptık. Aslında bu alana bilerek bir atılmışlık söz konusu değil! (gülüyor) Yaptığımız şarkıda “Hayatı Ti’ye Alalım” diyoruz. O dönem, biz henüz şarkıyı çıkarmadan önce filmin yönetmeni Caner Özyurtlu tarafından dinlenip beğenildi şarkımız. Filmin konusuyla alakalı bir motto olduğundan konuştuk, anlaştık ve filme şarkımızı vermiş olduk. Sonrasında bu alanda, belli konseptlere uygun şarkı yapabildiğimizi de fark etmiş olduk. İkinci film müziğimizi de yaptık, “Dokuzuncu Köy”. İki şarkımızın da enerjik, yüksek tempolu ve filmlerin konseptleriyle çok uyumlu olduğuna dair aldığımız geri dönüşler bize bazı programlara katılımımızın da önünü açtı.
Bir solo tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve bu bağlamda “Sıkıldım”ın oluşum süreci nasıl gelişti?
-Geçtiğimiz üç yılda grubumuz Tramvay’daki, beraber albüm yaptığımız arkadaşlarımın neredeyse hepsi yurt dışına taşındılar. Bunu göz önünde bulundurarak solo tekli yayınlamaya yöneldim diyebilirim. Tramvay’dan kalan, saksafon çalan arkadaşım Yiğit Albayrak ile hala beraber çalıyoruz tabii ki. “Sıkıldım”ı ise 2019 Ocak ayında, kışın, basık havanın ve sıkılganlığın bitmediği bir dönemde yazmıştım. Bu dönemde çıkarmayı planladığım şarkım bu değildi aslında. Pandemi döneminin hepimizin dengesini bozması ile, evde kendimi tekrar bu şarkıyı mırıldanırken buldum. Parça, adının aksine hareketli bir parça. Sıkılmaktan çok delirme halleri içeren eğlenceli bir klip çektik! (gülüyor)

Düzenlemenizi üstlenen Hüseyin Çebişçi ile yollarınız nasıl kesişti?
–Müzisyen arkadaşlarım vasıtasıyla yıllar önce tanıştık Hüseyin Çebişçi ile. Uzun yıllardır tanırız birbirimizi.
Avrupa Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?
-Prodüksiyon şirketi seçimi konusundaki süreci menajerim yürüttü. Avrupa Müzik seçimi için menajerimin yönlendirmesi diyebilirim.
Sıkıldım ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Açıp açıp dinleyenlere denk gelmek, sosyal medya storylerinde şarkımı görmek mutluluk veriyor tabii. Ancak en özetle “2020’deki ruh halimizi yansıtan bir parça ve klip olmuş” diyenler çoğunlukta.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-Müziğin her türlüsünü sever müzikseverler aslında. Bu, benim için de böyle. Kendi müziğimin detayına inmem gerekirse; Tramvay’dan süregelen bir Balkan Pop sevgim var tabii. Ancak Pop-Rock da çok sevdiğim bir tarz. “Sıkıldım” biraz daha pop’a yakın olmuş olsa da önümüzdeki süreçte daha çok pop rock göreceğiz! (gülüyor)
Sıkıldım’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Evet, yıllardır birçok beste yapıyorum. Bunlar arasından çıkarmak istediğim en az bir 20 şarkım daha mevcut. Önümüzdeki sene çok yoğun olacak. Ancak bu sene bitmeden bir şarkımı daha dinliyor olacağız diye düşünüyorum. Umarım dinleyicilerin kendilerinden bir şey bulmalarını önümüzdeki şarkılarımda da melodilerim veya sözlerimle sağlayabilir, onların hayatlarına dokunabilirim.
Ege Günay’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Sıkıldım”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle