Ayfer Vardar’ı çoğu dinleyici, yer aldığı proje albümleriyle tanıdı ve ardından ilk albümü Ayrılığın Acısı ile 2014 yılının en başarılı çıkışlarından birini yaptı. Albüm sonrası yeniden proje albümlerde yer almaya ve tekliler çıkarmaya devam eden Vardar, bununla birlikte dizilerde yer alan yorumlarıyla da dikkat çekti ve 5 yıl aradan sonra, daha önce çıkan iki teklisinin farklı versiyonlarını da içeren 17 şarkılık ikinci albümünü, Kalan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Sır…
Albümün mix çalışması Alican Özbuğutu, Rıfat Vardar ve Murat Başaran (Mayki) tarafından üstlenilirken, mastering çalışması ise Cafer Ozan Türkyılmaz imzası taşıyor.
Albüm, Muharrem Ertaş’ın uzun havası ‘Aman Yine Haber Gelmiş’ ile açılıyor. Barış Güney düzenlemesi olan ve Erdinç Şenyaylar’ın gitarı ile Olcay Bozkurt’un basının uyumuyla başlayan eserde vokaller (Gülseven Medar, Başak Küreş, Gülbahar Saçık, Zeynep Çınar, Kıvılcım Yılmaz) eserin duygusunu güçlendiriyor. İstanbul Strings’in yaylılarının (Semih Önyer’in yaylı yazımıyla) yer yer öne çıktığı eserde Güney perküsyonlarıyla ve bağlamasıyla eseri tamamlıyor. Vardar da epik yorumuyla eseri devleştiriyor. Ardından Şah Hatayi dizelerine Lütfü Gültekin bestesi, Güney düzenlemesi ‘Yola Girme Sen’ geliyor. Güney’in bası ve gitarının önde olduğu eserde perküsyon da eseri destekliyor. Orta kısma doğru Erdi Arslan’ın yan flütü öne çıkarak esere güncel bir anlayış katıyor. Orta kısımda Güney de vokaliyle eseri destekliyor.
Sırada Erkan Ketenci eseri ‘Vay Beni Yalan Dünya’ var. Ozan Sarıboğa düzenlemesi olan ve Murat Süngü’nün çellosu ile Mesut Kurt’un kemençesinin ön plana çıktığı eserde Sarıboğa’nın gitar ve piyanosu da eserin duygusunu destekliyor. Vardar’ın çift ses vokali başarılı. Sarıboğa’nın bası eseri tamamlıyor. Ardından, Ahmet Kaya eseri ‘Sabır Kalmadı’ Murat Başaran (Mayki) & Engin Arslan ortak düzenlemesi ile geliyor. İlyas Tetik’in udu ve Başaran’ın klavyesinin ön planda başladığı eserde Tetik’in kemanı da öne çıkıyor ve Ediz Hafızoğlu’nun davuluyla dengeleniyor. İstanbul Strings’in yaylıları ve Cem Tuncer’in gitarı da eserin duygusunu güçlendiriyor. Orta kısımda İstanbul Strings’in yaylıları ve Tetik’in kemanının uyumu başarılı. Çift ses vokal ve Akın Altıntaş’ın bası eseri tamamlıyor. Albümden sevilecek yorumlardan biri.
Sıradaki eser, 2017’de tekli olarak yayınlanan ‘Ölmeyince Sakın Yardan Ayrılma’nın farklı versiyonu. Engin Bayrak düzenlemesi olan ve Murat Süngü’nün çellosunun çift ses ile ön planda olduğu eserde Rıfat Vardar da gitar ve basıyla eseri destekliyor. Çift ses vokal eseri güçlendiriyor. Ardından Karacaoğlan dizelerine Haydar Kutluer bestesi, Rıfat Vardar düzenlemesi olan ‘Candan İleri’ geliyor. Ayfer Vardar’ın bağlamasıyla açılan eserde Uğur Varol’un gitar ve bası da öne çıkıyor. Ayfer Vardar’ın orta kısımdaki bağlama solosu başarılı. Şaban Gölge’nin yaylıları da Yaşar Erdoğan’ın perküsyonları ile birlikte altyapıyı tamamlıyor.
Albüm, Hıdır Gürel (Aşık İbreti) dizelerine Nida Ateş bestesi ‘Efendim’ ile devam ediyor. Cansun Küçüktürk & Vedat Yıldırım ortak düzenlemesi olan ve klavye fon ile Ayfer Vardar’ın bağlamasının uyumuyla başlayan eserde çift ses vokal de Erkan Çanakçı’nın şelpesi ile birlikte eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Hasan Gözetlik’in trompet ve trombonu dahil olarak esere güzel bir renk katıyor. Küçüktürk’ün elektrosu ve bası ile Rıfat Vardar’ın akustik gitarı eseri tamamlıyor. Ardından Hıdır Dündar eseri, Erkan Çanakçı düzenlemesi uzun hava ‘Unutmak Kolay Mı’ geliyor. Vardar, eseri Çanakçı’nın bağlamaları eşliğinde seslendiriyor.
Sırada, Osman Taşkaya (Aşık Feymani) eseri ‘Ahu Gözlüm Tut Elimden’ var. Ayfer Vardar düzenlemesi olan ve Ayfer Vardar’ın bağlama solosuyla başlayan eserde Onur Nazım Engin’in klarneti öne çıkıyor ve Rıfat Vardar’ın akustik basıyla dengeleniyor. Orta kısımda Engin’in klarnet solosu başarılı. Ardından Rıfat Vardar düzenlemesi ile ‘Ekin Ektim Çöllere’ Engin’in yan flütü ve Varol’un gitarı ile başlayan eserde Rıfat Vardar hareketli olarak bildiğimiz eseri yavaş bir şekilde düzenliyor ve eserin duygusu farklı bir şekilde eseri yeniden keşfettiriyor. Erdoğan’ın perküsyonu da yer yer öne çıkarak Rıfat Vardar’ın basıyla eseri tamamlıyor. Çift ses vokal ve yaylılar da eseri güçlendiriyor. Albümün öne çıkan başarılı yorumlarından biri.
Sıradaki eser; ilk önce tekli olarak çıkan (Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisiyle de bilinen) ancak burada farklı bir versiyonla yer alan Sarıboğa düzenlemesi ile Cevdet Bağca eseri ‘Al Ömrümü’ Süngü’nün keman ve çellosunun ön planda olup Sarıboğa’nın piyanosuyla dengelendiği eser, akustik bir anlayışla ele alınıyor ve çift ses de eserin duygusunu destekliyor Ardından Aşık Veysel Şatıroğlu’ndan Küçüktürk & Yıldırım ortak düzenlemesi ile ‘Yüce Dağ Başında Kar Var Buzunan’ Boran Mert’in bağlamaları ve klavye fon ile başlayan eser albümü hareketlendiriyor ; Gözetlik’in trompet ve trombonu da Ayfer Vardar’ın vokalleriyle dengeleniyor. Orta kısma doğru Ömer Avcı’nın perküsyon solosu başarılı. Küçüktürk’ün elektro ve bası da eseri tamamlıyor. Albümden sevilecek bir başka yorum oluyor.
Albüm, Neşet Ertaş’tan Küçüktürk düzenlemesi ‘Ey Sevdiğim Benden Ayrı Gezersen’ ile devam ediyor. Ayfer Vardar’ın bağlamasıyla başlayan eserde Metehan Dada’nın keman ve viyolası ile Aslıhan Parlak’ın çellosu öne çıkıyor ve Rıfat Vardar’ın güncel bir anlayış katan elektro gitarıyla dengeleniyor. Son kısımda yaylıların uyumu esere senfonik bir hava katıyor. Ardından Yalçın Tura’nın ’Ay Ümmühan’ eseri, Rıfat Vardar düzenlemesi ile geliyor. Ayfer Vardar’ın bağlamalarıyla başlayan eserde bas ve yaylı uyumu devam ederek çift ses vokalle dengeleniyor; Rıfat Vardar da geri vokaliyle eseri destekliyor.
Sırada anonim esere Şah Hatayi dizeleri ve Güney düzenlemesi ‘Neçedir Ağlarsın’ var. Klavye ve elektronik ritmlerle güncel bir anlayışla başlayan eserde Güney’in bağlama ve perküsyonu da eseri dengeleniyor. Çift ses vokal de geri vokal ile birlikte eseri tamamlıyor. Albümden dikkat çekecek bir yorum-düzenleme oluyor. Ardından, Tunay Bozyiğit’in ‘Bu Hayat Böyle Mi Olur’u, Başaran & Arslan ortak düzenlemesi ile geliyor. Arslan’ın bağlaması ve Başaran’ın klavyesiyle başlayan eserde Rıfat Vardar’ın gitarı da yer yer öne çıkıyor ve çift ses vokal ile dengeleniyor. Arslan’ın tanburu da eserin duygulu yapısını destekliyor. Ayfer Vardar’ın geri vokalleri de başarılı.
Son eser Özgül Öztürk’ün Sunay Özgür ve Ender Akay ortak düzenlemesi olan ‘Hicran’ı oluyor. Caner Güneysu’nun gitarı ve İstanbul Strings’in yaylılarıyla başlayan eserde Hafızoğlu’nun davulu da yer yer öne çıkıyor ve Abbas Karacan’ın perküsyonları ile dengeleniyor. İsmail Soyberk’in bası da altyapıyı tamamlıyor. Çift ses vokal yine eserin duygusunu destekliyor. Son kısımda Güneysu’nun gitar solosu başarılı.
Vardar ikinci albümünde hem yorumculuğu hem de icracılığındaki başarıyı dinleyicilerle yeniden paylaşırken, usta müzisyen kadrosunun da desteğiyle, türkülerin sırrına eriştiğini bir kez daha kanıtlıyor.
Yorum Ekle