Müzik

Uzun yılları geride bırakan efsane grup, günümüzde de aynı başarı ile var olduğunu kanıtlıyor : Kurtalan Ekspres – Sessiz Çığlık…

Kurtalan Ekspres, uzun yıllardır müziğin içinde var olmaya çalışan efsane gruplardan biri olarak pek çok çalışmaya imza attı; özellikle Barış Manço ile yıllar boyunca unutulmaz albümler yapan grup, Manço’nun vefatının ardından da albümler yapmaya devam etti ve Ahmet Güvenç önderliğinde yoluna devam eden grup, yeni albümünü geçtiğimiz aylarda Arpej Yapım etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Sessiz Çığlık…

Arpej Stüdyo by Papağan’da kaydedilen albümün kayıtları Alen Konakoğlu ve Çağatay Kehribar tarafından yapıldı, edit çalışmasında Kehribar’a Bülent Güven eşlik etti. Mix ve mastering çalışmaları da Kehribar imzası taşıyor. Grubun rodiliğini Özkan Derin, tonmaisterliğini ise Adem Kurt üstleniyor.

Vokalde, konuk sanatçılar (Şevval Sam, Özge Fışkın) ve son eserdeki Bülent Güven haricinde Mehmet Yusuf Uğurer yer alıyor.

İlk eser, Genco Şekercioğlu sözlerine Güvenç bestesi ve düzenlemesi ‘İnsanlık Vurdu Kıyıya’ Güvenç’in basının ön planda olup Bülent Güven’in klavye yaylılarıyla dengelendiği eserde Güven gitarıyla da yer yer öne çıkıyor ve Mehmet Sefa Ulaştır da davuluyla eseri tamamlıyor. Orta kısımda Güvenç’in bas solosu başarılı. Ardından, kaybettiğimiz Bahadır Akkuzu’nun sözlerini yazıp Güvenç ile bestelediği Güvenç düzenlemesi ‘Uyanın’ geliyor. Akın Eldes’in elektro gitarının önde başladığı eserde Güven’in klavyesi de esere 1980’ler tınıları katıyor ve Güvenç’in bası da Ulaştır’ın davulu ile birlikte altyapıyı güçlendiriyor. Orta kısımda Eldes’in sert tınılar katan elektro solosu ve enstrümanların uyumu başarılı. Bununla birlikte geri vokalde Gülçin Ergül ve Bülent Güven de yer yer öne çıkıp eseri tamamlıyor. Eser sözleriyle de dikkat çekiyor.

Albüm, albüme isim olan Şevval Sam’ın seslendirdiği ve Barış Gülhane sözlerine Güvenç bestesi ve düzenlemesi olan, çocuk gelin gerçeğine bir ağıt niteliğinde ‘Sessiz Çığlık’ ile devam ediyor. Anıl Şallıel’in flütünün ön planda başladığı eserde Güven’in gitarı ve Güvenç’in bası da Ulaştır’ın davuluyla dengeleniyor ve Güven, klavyesi ve vokali ile de esere eşlik ederken Şallıel saksafonuyla da altyapıyı tamamlıyor. Albümün öne çıkan başarılı eserlerinden biri oluyor. Ardından, Karadeniz türküsü ‘Maçka Yolları Taşlı’ geliyor. Eldes’in elektrosu ve Güven’in klavyesiyle başlayan esere Güvenç’in bası ve Ulaştır’ın davulu da eklenirken Alper Bulut’un kemençesi ve Mustafa Gökay Ferah’ın tulumu öne çıkıyor ve Eldes’in gitarı yer yer öne çıkarak altyapıyı güçlendiriyor; eserin Rock tınılarını koruyor. Geri vokalde Güven de eseri tamamlıyor. 

Sırada, Özge Fışkın’ın seslendirdiği, Uğurer sözlerine Güvenç bestesi ve düzenlemesi ‘Özgürlük’ var. Güvenç’in basıyla başlayan ve Eldes’in akustik ile elektro gitarıyla dengelenen eserde Eldes yer yer sert elektro tınılarıyla eseri güçlendiriyor. Ulaştır’ın davulu da eseri güçlendiriyor; geri vokallerde Güven ve Uğurer de Fışkın’a eşlik ediyor. Güven’in klavyesi de altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda Eldes’in elektro solosu başarılı. Albümün öne çıkan başarılı yorumlarından biri. Ardından, Vahap Alkan sözlerine Hasan Durak bestesi, Güvenç ve Bülent Güven ortak düzenlemesi ‘Etek Sarı’ geliyor. Güven’in klavyesinin ön planda başlayıp Eldes’in elektrosu ve Güvenç’in basıyla dengelendiği eserde Ulaştır da davuluyla altyapıyı güçlendiriyor. Geri vokalde Güven de Uğurer’e destek oluyor. Son kısımda Eldes’in elektro solosu esere güzel bir tını katıyor. Özellikle introsuyla dikkat çekecek başarılı bir yorum oluyor ve bu bağlamda Kurtalan Ekspres’in yıllar önce yaptığı Türk Halk Müziği yorumlamalarını da anımsatıyor. 

Sıradaki eserin sözleri Şekercioğlu’na, müziği ve düzenlemesi Güvenç’e ait ‘Belli Belli’ Eldes’in elektrosunun önde başladığı hareketli eserde Ulaştır’ın davulu da Güvenç’in basıyla yer yer öne çıkarken geri vokallerde Ulaştır ve Güven de Uğurer’e eşlik ederken Güven’in klavyesi de altyapıyı güçlendiriyor ve klavye solosuyla orta kısımda esere 1970’ler tınısı katıyor. Akılda kalıcı nakaratıyla da albümün sevilen eserlerinden olacaktır. Ardından bir Aşık Mahzuni eseri, Güvenç & Güven ortak düzenlemesi ‘Garip’ geliyor. Elektroda bu sefer Akıncan Eldes yer alıyor ve Güvenç’in bası ve Ulaştır’ın davuluyla dengeleniyor. Güven klavyesiyle esere yine 1970’ler tınıları katıyor ve geri vokalde de Uğurer’e destek oluyor. Son kısımda Akıncan Eldes’in elektro solosu başarılı. 

Son iki eserden ilki bir Karadeniz türküsü, Güvenç & Güven düzenlemesi ’Gelevera Deresi’ Ferah’ın tulumunun önde başladığı eserde Güvenç’in bası da yer yer öne çıkarak Akın Eldes’in elektrosuyla ve Ulaştır’ın davuluyla dengeleniyor. Güven vokaliyle de yine eseri destekliyor. Son eser ise Mesnevi sözlerine Güven bestesi ve Güvenç & Güven düzenlemesi ‘Ma-Bera’ Çağatay Kehribar’ın tef ve shaker perküsyonlarının ve Güven’in akustik gitarının Güvenç’in basıyla dengelendiği kısa eserde Mevlana’nın ‘birleştirici, onarıcı ve insanlar arasında köprü olan’ felsefesi, albüme bir kapanış oluyor.

Güncel konulara da değinen ve yıllar içinde değişimler ile uzun yılları geride bırakan efsane grup, yeni albümüyle de hem grup uyumu, hem eserler hem de konuk sanatçıların başarısıyla günümüzde de aynı başarı ile var olduğunu kanıtlıyor.