Sinema

Varlık Dergisi; 83 Yaşında!

İlk sayısı Yaşar Nabi Nayır tarafından 1933 senesinde yayımlanan Varlık dergisi Türkiye’nin edebiyat tarihinde en çok bilinen en çok hatırlanan dergisi olmuştur. Böylesine müstesna bir derginin günümüzde de devam ettirilmesini Bi’Kuble ailesi olarak yürekten tebrik ediyoruz.

\r\nElbetteki bir dergi bu denli uzun soluklu bir yaşam geçirmişse birçok şairin ve yazarın hayatında dönüm noktası olacağı gibi kendi yeteneklerinin keşfi için bir referans yahut da içerisinde bulunduğu sefil hayattan bir kurtuluş noktası olmaktan geri kalmamıştır.\r\n\r\nDergide ilk imzası çıkmış yazarların bazıları şunlardır: Melih Cevdet Anday, Cahit Sıtkı Tarancı,Orhan Veli, Bedri Rahmi Eyüboğlu,Necati Cumalı, Tarık Dursun K., Ece Ayhan, Attila İlhan, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Semih Poroy, Tomris Uyar.\r\n\r\nDerginin ilk sayılarında Yedi Meşaleciler‘in şiirleri yer aldı. Garipçiler‘e ilk defa Varlık dergisi sayfalarında yer verildi; Garip Manifestosu Varlık’ta yayımlandı. Dergide Köy Enstitüsü yazarlarına, özellikle Mahmut Makal‘ın  da öykülerine yer verildi. Cumhuriyet devri yazarlarının pek çoğu Varlık Dergisi’nde yazarak tanındılar.\r\n\r\nKelebeğin Rüyası filmiyle bizlere Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur gibi Karadeniz’in kara incisi Zonguldak’tan çıkan fakat unutulmuş şairleri hatırlatan Yılmaz Erdoğan’a da bir teşekkürü borç biliriz.\r\n\r\n”1941 Zonguldak, Türkiye… İkinci Dünya Savaşı‘nın zorlu atmosferi içinde, Mükellefiyet Kanunu gereği Zonguldak iline bağlı köylerdeki 15-65 yaş arası her erkek madende çalışmak zorundadır. Tüm bu karmaşanın ortasında yirmili yaşların başında iki şair vardır, Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur. Bu iki gencin en büyük hayali şiirlerini Varlık Dergisi’nde yayınlanması ve bu yolla ünlü olmaktır. O sırada Zonguldak Çelikel Lisesi’nin Edebiyat Öğretmeni Behçet Necatigil onları anlayan, hocalık, arkadaşlık eden yegane insandır. Genç Şairler şehrin ileri gelenlerinden Zikri Bey’in kızı Suzan’ı görüp büyülenirler, iddiaya girerler. İkisi de birer şiir yazacak ve kıza okutacaklar, Suzan kimin şiirini beğenirse diğeri aradan çekilecektir.”\r\n(Tanıtım Bülteninden)\r\n\r\nFilmi defalarca izleyip senaryosunu da birkaç kere okumuş bir seyirci olarak bu filmin tanıtım bültenine sığamadığını içinde barındırdığı duyguların çok daha fazla yoğun olduğunu gözlemlerimle ifade edebilirim. Varlık Dergisi Türk Edebiyat Tarihinin nice unutulmuş yaşamının, öykülerinin canlı tanığıdır. Bu sebepledir ki Varlık‘ın var olmasında emeği geçen herkese minnet borcumu dile getirirken, Yılmaz Erdoğan’ın çektiği filmi herkesin izlemesini tavsiye ederim.\r\n\r\n \r\n\r\n 

Sedat DEMİRBAŞ

Edebiyata karşı ilgili ve tarih kendisinin fotoğrafını çektiğinde gözleri kapalı çıkmasın diye mütemadiyen araştıran biri.

Yorum Ekle

Yorum Yap