Müzik

Yeni besteler ve başarılı orkestrasyonlar ile arşivlik bir Karadeniz albümü : Okan Kal – Papilat…

Müziğin eğitiminden gelen bir isim Okan Kal. İlk solo albümü ‘Papilat’ı, geçtiğimiz haftalarda DMC etiketiyle dinleyiciyle buluşturdu.

Prodüktörlüğünü Okan Kal’ın yaptığı albümdeki 8 eserin de bestesi kendisine ait. Düzenlemeler ise Eylem Pelit ve Hakan Kuralay imzası taşıyor.

İlk eserin sözleri Kal ve Mahmut Keser’e, müziği Kal’a ait ‘Verane’, Eylem Pelit’in bas solosunun ön planda başladığı, ardından Erdem Sökmen’in gitarı ve Gündem’in yaylılarının Bülent Ay’ın davul ve perküsyonuyla uyum içinde devam ettiği, Çağdaş Oruç’un saksafon solosunun da aranağmede ve son kısımda duyulduğu, Melike Kal’ın da vokaliyle güzel bir renk kattığı duygulu bir eser, ayrıca Pelit synthesizer eşliğiyle de eserin altyapısını tamamlıyor, ardından albüme adını veren Kal eseri ‘PapilatAlpdoğan Türeci’nin davul solosunun, Oruç’un saksafonu, Barış Doğukan’ın trompeti ve Pelit’in synth eşliğiyle bütünleştiği, Hakan Kuralay’ın elektrosunun da Rock tınılar kattığı, Melike Kal’ın vokalini de duyduğumuz hareketli bir eser ve dinamik yapısıyla albümden ön plana çıkacağını düşündüğüm eserlerden biri.

Sıradaki eserin sözleri Kal ve Keser’e, müziği Kal’a ait ‘Kale Yaylalari’, Aycan Yeter’in tulumunun ön planda olduğu, Velican Sağun’un perküsyonunun da tuluma eşlik ettiği, Hakan Kuralay’ın klasik gitarının da altyapıyı güçlendirdiği, Melike Kal’ın vokalinin de yer aldığı duygulu bir eser, orta kısımda Yeter’in tulum solosu başarılı. Ardından sözleri Kal ve Keser’e, müziği Kal’a ait bir başka eser ‘Dilek Tuttum Oruç’un saksafonu ile başlayan, ardından Selim Bölükbaşı’nın kemençesinin girdiği ve Gündem’in yaylılarının Ay’ın davulu ve Sökmen’in klasik gitarıyla desteklediği, Pelit’in basının da altyapıyı tamamladığı, aynı duygulu havayı devam ettiren, lirik sözleriyle öne çıkan eserde orta kısımda Oruç’un saksafonu ve Pelit’in synthesizer eşliği esere güncel bir hava katıyor. 

Beşinci eserin sözleri Kal ve Keser’e, müziği Kal’a ait ‘Gel GidelumTüreci’nin davulu ve Pelit’in synth ve basıyla başlayan eser, yavaş başlarken nakarat ile hareketlenen değişken ritmiyle canlılık katıyor, orta kısımda Yeter’in tulumu da esere güzel bir renk katarken, Kuralay’ın elektrosu da eserin altyapısını tamamlıyor, son kısımda Bölükbaşı da kemençesiyle dahil olarak Pelit’in bası ve Türeci’nin davulu ile bir atışma halinde ilerliyor, ardından Lazca anonim sözlere bir Kal bestesi ‘E Nani NaniPelit’in synth ve bas eşliğinin yanında Ay’ın davul ve perküsyonuyla başlayan, Özgür Baltacı’nın tulumunun Sökmen’in elektro gitarı ile birlikte uyumuyla devam eden hareketli eserde Pelit vokal olarak da yer alıyor. Eserin sonunda Baltacı’nın tulumu ve vokal öne çıkıyor.

Şimdi ise sözleri Okan Kal ve Melike Kal’a, müziği Kal’a ait ‘Atmaca’, Nağme Yarkın’ın kemençe solosunun ön planda olduğu, Kuralay’ın klasik gitarının ve Sağun’un perküsyonunun Melike Kal’ın vokaliyle altyapıyı tamamladığı, albümden ön plana çıkan bir başka duygulu eser, son eser ise Lazca bir Kal eseri ‘NanaKuralay’ın klasik ve elektro gitarı ile akustik bir yapıda başlayan, klavye eşliğinin altyapıyı tamamladığı ve Kal’ın çift ses vokalinin başarılı olduğu, Bölükbaşı’nın kemençesinin de -özellikle orta kısımda Kuralay’ın gitarı ile birlikte-esere başka bir boyut kattığı, Sağun’un da perküsyonuyla desteklediği duygulu eser, albümden sevileceğini düşündüğüm eserlerden biri olarak albüme güzel bir final oluyor.

Verane, Papilat, Dilek Tuttum, Gel Gidelum, E Nani Nani’ eserlerinin düzenlemeleri Eylem Pelit’e, ‘Kale Yaylalari, Gel Gidelum, Atmaca ve Nana’ eserlerinin düzenlemeleri ise Hakan Kuralay’a ait. Asm Kayıt Studio ve Studio Moda 101’de kaydedilen albümün mixi Mehmet Uğur Memiş’e, tonmaisterliği Erkan Adlin, Volkan Cebeci ve Aycan Yeter’e, edit işlemleri Can Paşa ve Bora Özkum’a, mastering çalışması da Hakan Kuralay’a ait.

Albüm, hem yeni besteler ve bu bestelerin Pelit ve Kuralay tarafından üstlenilen başarılı orkestrasyonlarının yanı sıra alanının ustası müzisyenlerin eşliğinin yanında, Kal’ın kendine özgü oluşturduğu üslubu ile, kendi alanında yılın en başarılı ve yenilikçi çalışmalarından olan arşivlik bir Karadeniz albümü.