Röportajlar

Yeni teklisi “airship”i dinleyicilerle buluşturan Bernadette Lara ile bir röportaj…

Bernadette Lara… Müziğin eğitiminden gelen ve bu süreçte hem ses mühendisliği alanında çalışan, kendi şarkılarını da yapmaya başlayan ve alternatif tınıları takip ettiği üç tekliden sonra en son BBI Music Co. etiketiyle yeni teklisi “airship”i dinleyicilerle buluşturan Bernadette Lara (Berna Lara Kasar) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve yeni çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Daily Double”a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda  konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?

-Küçük yaşta klasik piyano eğitimine başladım. Lisede rock/metal gruplarında klavye çalıp vokalistlik yaptım. Bu sırada beste yapıp demo kaydetmeye başladım. Konservatuvar eğitimim “Bir müzik prodüksiyonu nasıl yapılır?”ı öğrenmemi sağladı ve müzik piyasasındaki network’ümü genişletti. Ayrıca ses mühendisliği alanındaki kariyer hedefim için atacağım adımlarda bana yön veren değerli hocalarımla tanışmamı sağladı. 

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve “Daily Double”ın oluşum süreci nasıl gelişti? Sonraki teklilerde düzenlemenizi üstlenen ve bu teklide teknik işlemlerde yer alan Can Gürses ile yollarınız nasıl kesişti? Ayrıca Omnivor Records ile yollarınız nasıl kesişti? Daily Double ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? 

-“Daily Double”ı 16 yaşında besteleyip SoundCloud’a yükledim. Çevrem tarafından beğeni toplayınca da başka besteler yapıp prodüksiyon süreçlerine çalışmaya başladım. Yıllar sonra bölüme girdiğimde, üst dönemim Can (Gürses) ile tanıştım. Can o zamanlar konserlerde ses mühendisi olarak çalışıyordu. Burgazada Cennet Bahçesi’nde asistanlığı yapmam karşılığında prodüktörlüğümü yapmayı teklif etti. Şarkılarımı yayınlamak için fırsat kollayan ben de bu teklifi kabul ettim. Omnivor Records’un kurucusu ve sahibi Batuhan Oğuz ile yine Can’ın vasıtasıyla tanıştım. O da konservatuvarda Can ve benim gibi Müzik Teknolojileri bölümü öğrencisi. “Daily Double” ile ilgili geri dönüşler genel olarak beni lise yıllarımdan beri tanıyan arkadaşlarımın şarkıyı artık SoundCloud dışında bir yerde dinleyebilmekten ne kadar mutlu oldukları hakkındaydı. Onlar dışında başka çevrelerden de olumlu geri dönüşler oldu. 

İkinci tekliniz “Periculum” oldu. Periculum’un oluşum süreci nasıl gelişti? Periculum ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Bu şarkı aslında bir dersimin final projesiydi. Sonrasında Can ve Batuhan ile dinleyip çok beğendik ve prodüksiyonunu geliştirip yayınlama kararı aldık. Şarkının oluşum süreci sırasında sürekli müzikal tiyatro izliyor, Grimes ve Poppy gibi sanatçılar dinliyordum. Şarkı giriş, gelişme ve sonuç hissiyatı taşısın; aynı zamanda da bir bütün olarak duyulsun istiyordum. Geri dönüşler de bu yönde oldu. Karanlık bir atmosferi olmasının da etkisiyle en çok sevilen şarkım bu oldu sanırım.

Üçüncü tekliniz Gürses ile ortak düzenleme “Dare” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-“Dare”i de 16 yaşında yazmıştım. 10’a yakın versiyonu var bu şarkının. Şarkıyı seviyordum ama aranjeleri içime sinmiyordu. Bu yüzden bu şarkı için kendim aranje yapmaktansa Can’a piyano ve vokallerini atıp onun aranje yapmasını istedim. “Dare”in ilk iki teklime göre genel kitleye daha az hitap eden bir şarkı olduğunu düşünüyorum. Geri dönüşler yine olumluydu ama dediğim gibi, genel kitleye çok da hitap etmedi. 

En son Gürses ile ortak düzenlemeniz “airship”i dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? BBI Music Co. ile yollarınız nasıl kesişti?

-“airship”i 1,5 senelik toksik ilişkimin ardından tüm çevremi değiştirmem üzerine yazdım. Bu toksik ilişkimin bitmesiyle ilk huzurlu bestemi yapmış oldum. Şarkılarım arasında en çok katmanlı şarkım bu. Kayıtlarda vokaller ve klavyelerde ben, kemanlarda çok yetenekli ve değerli arkadaşım Lâl Ersöz kaydettikçe kaydettik, Can da aranjede kıyamayıp silemedi. O yüzden şarkı içerisinde ilk dinleyişte fark edilmeyen çok fazla mikro değişiklik oluyor. BBI Music Co. ile Omnivor Records sahibi ve arkadaşım Batuhan Oğuz’un önerisi üzerine çalışmaya başladık. Batuhan ile arkadaşlığımız açısından bir problem olmasa da vizyonumuz ve karşılıklı müzikal beklentilerimizin çok uyuşmadığı bir dönemdeydik. Karşılıklı anlaşarak ayrılma kararı aldık. Omnivor Records bünyesindeki tüm sanatçıların müzikal yolculuğunu destekliyorum ve herkese işlerini dinlemelerini öneririm. Çok iyi işler yapıyorlar. 

airship ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? 

-“airship” daha yeni çıktığı için kısa vadedeki geri dönüşlerden bahsedebilirim sadece. Pandemi sebebiyle sürekli evde olduğumuz için çok fazla sosyalleşebildiğimiz, işlerimiz üzerine konuşabildiğimiz bir dönemde değiliz maalesef. Fakat şimdilik tepkiler olumlu gözüküyor.

Bununla birlikte oyun sektöründe ses mühendisi olarak da çalışıyorsunuz. Bu sektöre girişiniz nasıl gelişti? Bu bağlamda oyun ve ses-müzik ilişkisini kendi bakış açınızla nasıl tanımlarsınız?

-Oyun sektörüne girmek hep istediğim ve tüm arkadaşlarıma sürekli bahsettiğim bir şeydi. Aslında bayağı şansa gelişti her şey. Ses mühendisi bir arkadaşımla buluştuğum bir gün arkadaşımı şirketten arayıp bu işle ilgilenip ilgilenmediğini sordular. O da bana yönlendirdi. Açıkçası müzik ve oyun müziği olarak ayırmak bana pek mantıklı gelmiyor. İkisi de sanat eseri ve ikisine de tüm kalbimle yaklaşıyorum. Ses tasarımı konusunda da bir evren oluşumuna katkıda bulunmak çok güzel bir duygu. 

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Müziğim kendimi olduğum gibi ifade edebildiğim bir araç diyebilirim. Müziğimle hayal dünyamı, duygularımı ve rüyalarımı yansıtmaya çalışıyorum. Tarz olarak alternatif pop denilebilir sanırım. Sound’umu oluştururken Björk, Aurora ve Lorde gibi birçok sanatçıdan etkileniyorum. Müziğimi özgür ve renkli, gerçeklikten uzak bir dünya olarak tanımlayabilirim. 

airship’ten sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-“airship” aslında iki part’tan oluşan 10 şarkılık bir albümün parçası. Sürprizi bozmamak adına albümle ilgili çok fazla detay vermek istemiyorum. Yakın zamanda duyacaksınız!

Bernadette Lara’ya bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “airship”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.