İki Diş Hekimliği öğrencisi arkadaşın (Engin Gül & Haktan İlhan) ev arkadaşları ile (Cem Uludağ) kurduğu grup Budabiz, temel olarak 10 yılı geride bıraksa da grubun müzik endüstrisine girişi 2021 yılı ile oldu. Alternatif tınılı teklileriyle dikkat çeken grup, en son GROW etiketiyle yeni teklisi “Dünya”yı dinleyicilerle buluşturdu. Budabiz grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, yeni teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve Budabiz grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?
Engin Gül (vokal): Merhaba, ben Budabiz’in vokallerini üstleniyorum. 31 yaşındayım. Gündelik hayatta diş hekimliğine devam ediyorum. Zaten grubun başlangıcı da Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki yıllarımıza dayanıyor. Haktan ile Çapa’da tanışmıştık 2012 yılında. Cem zaten ev arkadaşımdı. 2012 yılında Çapa Diş Hekimliği Fakültesi’nin bodrum katındaki küçük bir stüdyoda bir araya geldik. O dönem 12 şarkıdan oluşan bir albüm kaydetmiştik. Ama o şarkıları yayınlayabilmek için fırsat bulamadık. 2021 yılında tekrar bir araya gelip müzik yapmaya karar verdik.
Haktan İlhan (prodüksiyon-düzenleme): Merhaba, ben de Engin gibi tam zamanlı diş hekimliği yapıyorum. The Away Days ile 2014 yılından albüm kaydının tamamlanmasına kadar birçok yurtiçi ve yurtdışı festivalde yer aldıktan sonra sahne arkasına geçtim ve kendi stüdyomda birçok sanatçıya müzik prodüksiyonları, mixing ve mastering işleri yapıyorum.
Cem Uludağ (bas gitar): Selamlar, ben de özel bir şirkette makine mühendisi olarak çalışıyorum. Engin ile tanışıklığımız Bursa’da lise dönemine uzanıyor. Üniversitede ev arkadaşı olarak devam ettik. Haktan ile de onun vasıtasıyla tanıştım. O dönemlerde Budabiz’in temelleri Buda ismi ile atılmıştı ve en az bir albümlük şarkı birikimi ortaya çıkmıştı. O süreçte bu kayıtlar gün yüzüne çıkamasa da şimdiki Budabiz soundunun temelini oluşturdu diyebiliriz.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Anlatamıyorum”un oluşum süreci nasıl gelişti?
Engin Gül: 2012 yılından sonra okul ve iş hayatı bizi farklı noktalara sürükledi ama o yıllarda yaptığımız şarkıları tamamlayıp bir gün tekrardan yayınlama fikri hep aklımızdaydı. Anlatamıyorum bunun için güzel bir başlangıç oldu. Ben evde sürekli kendi kendime bir şeyler kaydediyordum. Anlatamıyorum’u Haktan’a gönderdim ve onun da benimle aynı heyecanı paylaştığını gördüm. O süreçte kendisi de evinin bir odasını stüdyoya çevirmişti ve prodüksiyon için ihtiyaç duyduğumuz her şeye sahipti. Vakit kaybetmeden şarkı üstünde çalışmaya başladık. Benim gönderdiğim o basit kaydı, klavye, gitar ve bilimum enstrümanla eksiksiz bir prodüksiyona dönüştürdü. Haktan bu konuda gerçekten yetenekli bir adam ve müzikal geçmişinin getirdiği tecrübelerle sürece liderlik etti diyebilirim. Bir gecede şarkı ana hatlarıyla belli olmuştu ve zaman kaybetmeden kaydettik. Şarkının bir diğer güçlü yanı da bana kalırsa sözleriydi. Bu süreçte de kararsız kaldığımız, tıkandığımız anlar oldu. O dönem yakın bir arkadaşım, bir yakınını kaybetmişti ve onun ürettiği, ilham verdiği sözlerin şarkının anlatmak istedikleri ile birebir örtüştüğünü fark ettik. Bu sürecin sonunda Anlatamıyorum ortaya çıktı.
Anlatamıyorum ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
Cem Uludağ: Anlatamıyorum aslında bizim için bir başlangıç ve tecrübe şarkısıydı. Yaptığımız müziğin karşılığını test etmek adına önemliydi ve açıkçası beklediğimizden de olumlu tepkiler aldı. Kısa sürede dinleme sayısı arttı ve doğal olarak Spotify’ın da ilgisini çekerek editör listelerinde yer almaya başladı. Bunun sonucunda da 100 bin dinlemeyi aştı. Yıllar sonra tekrar başladığımız yolculuğumuzda da önemli bir motivasyon kaynağı oldu tabii ki.
İkinci tekliniz olarak “Unutsam Seni”yi dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Avrupa Müzik / GROW ile yollarınız nasıl kesişti? Unutsam Seni ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
Engin Gül: Anlatamıyorum henüz yayınlanmış tek şarkımızken Avrupa Müzik bize ulaştı ve bizden birkaç demo istediler. Biz de elimizdeki kabataslak demoları ilettik. Sonrasında anlaştık ve ikinci şarkımız Unutsam Seni’yi yayınladık. Unutsam seni 2012’de “Köprüüstü” adıyla yaptığımız bir şarkıydı. İlk nakarata girmeden önce söylenen “Ucu kopmuş köprüler gibi” kısmı aslında 2012’deki versiyona bir gönderme. Çünkü yeni versiyonda farklı bir nakarat yaptık ve şarkıyı günümüz müziğine göre biraz değiştirdik. Yaklaşık 2-3 aylık bir çalışma sonunda şarkıyı yayınladık. Unutsam Seni soundumuzu belirlemeye başladığımız ilk şarkı diyebilirim.
En son “Dünya”yı dinleyicilerle buluşturdunuz. Dünya’nın oluşum süreci nasıl gelişti? Dünya ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
Haktan İlhan: Dünya’ya çalışmaya ilk başladığımızda sanıyorum geçen sene Nisan ayı idi. O günden bu zamana birçok farklı versiyon üzerinde çalıştık ve şimdiye kadar üzerinde en çok kafa patlattığımız, enstrümantal olarak en zengin şarkımız oldu diyebilirim. O arada eş zamanlı olarak diğer şarkılara da çalışmaya devam ettik tabii ki fakat çıkaracağımız 3. şarkının “Dünya” olacağını hep biliyorduk. Sonucunda hepimizin içine sinen bir şarkı ortaya çıktı. 18 Şubat’ta tüm dijital platformlarda yayınlandı. Çıktığı gibi Spotify’ın birçok editör listesinde yer aldı ve geri dönüşler de oldukça olumluydu. Şimdilik iyi gidiyor bakalım.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
Engin Gül: Kendi müziğimizi nasıl tanımlarız derseniz bu bence bir süreç. Budabiz olarak henüz yolun çok başındayız. Her yeni şarkıda müziğimiz biraz daha olgunlaşıyor ve oturuyor gibi hissediyorum. Biz de bu süreçte öğreniyoruz. Klasik Alternatif Türkçe müzik sound’undan öte bir Budabiz sound’u yaratmayı hedefliyoruz. İnsanların duyduğu anda “Budabiz çalıyor” diyebileceği eşsiz bir müzik üretme çabasındayız ve şimdiye kadar bu sound’un sevildiğini söyleyebiliriz.
Dünya’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
Engin Gül: Çok şarkı var ve gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Bizi en iyi yansıtan eseri ortaya çıkarabilmek adına ince eleyip sık dokuyoruz. Ne zaman, hangi birine odaklanacağımızı planlayabilirsek önümüzdeki süreçte daha kısa aralıklarla birçok tekli yayınlamayı planlıyoruz.
Budabiz grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Dünya”yı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle