Bariton… Müzikten farklı bir alanda, İngilizce Öğretmenliği alanında eğitim görürken, eğitimine ara verip içindeki müzik tutkusunun peşinden koşmaya başlayan ve hem Twitch, hem de YouTube’daki performanslarının yanı sıra, O Ses Türkiye ve Sertab Erener’in projesine katılıp seçilerek de ismini duyuran Bariton, şan eğitimi alarak ve kendi şarkılarını yazarak solo çalışmalarına daha hakim oldu. Bu bağlamda alternatif ve akustik tınıları takip ettiği beş tekliyi geride bırakmışken, en son Avrupa Müzik / GROW etiketiyle “Maske”yi dinleyicilerle buluşturan Bariton (Göktuğ Tavacı) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle “Dursun Zaman”a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda O Ses Türkiye’ye katılmanız nasıl gelişti ve yarışma size müziksel anlamda neler kattı?
-Twitch platformu üzerinden canlı yayın açarak akustik yayınlar yapıyordum. Ufak bir kitleye ulaşmıştım. Ardından YouTube platformuna geçerek ilk olarak Dursun Zaman şarkısını yayınladım. Bu süreçte Sertab Erener ile Harbiye Açık Hava ve İzmir Açıkhava Sahnelerinde bir projemiz oldu. Ardından kitlemden “O Ses Türkiye’ye katıl!” şeklinde yorumlar geldi. Katılmaya karar verdim, elemeleri geçtim ve 2018 yılının ilk bölümünde 3. yarışmacı olarak katıldım. Dursun Zaman videomun ekranlarda gösterilmesinin ardından ciddi bir artış oldu ve devamı geldi.
Ayrıca, Sertab Erener’in projesinde yer almanız nasıl gelişti ve sizin için nasıl bir deneyim oldu?
-Kendisi Instagram hesabı üzerinden bir şarkısının karaoke versiyonunu yayınlayıp buna video çeken kişilerden birkaçına sürpriz yapacağını duyurdu. Ardından katıldım ve seçildim. Önce bir kolaj videosu yayınladılar ve ardından “Sertab’ın Müzikali” projesinde o şarkıyı düet yaparak canlı seslendirme şansı yakaladım.
Bununla birlikte Dursun Zaman’ı ilk tekliniz olarak yayınlamanız nasıl gelişti, size gitarlarda eşlik eden Umut Bozyayla ile yollarınız nasıl kesişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?
-ODTÜ’de okurken yurt odamda kaydettiğim bir eserdi aslında. YouTube’daki ilk cover videom oldu. Umut’tan rica ettim ve gitarlarını çaldı. Ardından yayınladık. O Ses Türkiye sonrası geri dönüşler epey olumlu oldu.
İkinci tekliniz “Uzaydaki Evim” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?
-Kendi yazdığım ilk şarkımdı. İstanbuldayken deneysel bir sürece girmiştim “Acaba yazabilir miyim?” diye. Ardından yazabildiğimi ve aralarından bazılarının kayda değer olduğunu keşfettim. İlk şarkım olduğu için çok büyük bir şey beklemiyordum zaten ama yine de beklentimin üzerinde oldu.
Üçüncü tekliniz “Bakarsın Olur” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?
-Doğum günümde yayınladığım bir eser oldu aslında. Üzerinde ciddi uğraştığım ilk eserimdi. Bu kadar beğenileceğini beklemiyordum. 2 Versiyon olarak yayınladık. Akustik versiyon yapmamın sebebi herkesin alternatif soundları beğenmeyebileceği fikriydi. Ama ikisini de beğendi çoğu kişi.
Dördüncü tekliniz bir türkü “Sarı Gelin” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Yorumunuz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Hiç türkü söylemediğimi fark ettiğim bir dönemde yapma fikri geldi aslında. Çoğu türden müziği severek dinliyorum ve renkli birisiyim bu konuda. Bunu müziğime yansıtmak istedim ancak kendi tarzımla söylemeyi daha uygun buldum. Ardından stüdyoda denedik. Arzu Akgün ile Opera vokaller ekleme konusunda fikir alışverişleri yaptık. Kendisi de sağ olsun Soprano partilerini seslendirerek esere ayrı bir hava kattı.
Beşinci tekliniz “Sonlar (Bitiş)”te düzenlemelerde Samet Kılıç ile çalıştınız. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve Samet Kılıç ile yollarınız nasıl kesişti?
-Kendi içime kapandığım ve şarkının sözlerinde de yazdığım üzere haykırmak ve yalnız kalmak istediğim bir dönemdeydim ve bu süreçte oluştu şarkı. Samet ile aracı biriyle tanıştık ve şarkıyı tamamen ona bıraktım aranje kısmında. O da sağ olsun içime sinen bir aranje ile geri dönüş yaptı bana. Ardından kayıtları tamamlayıp yayınladık.
En son “Maske”yi dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Düzenlemenizi yapan Başar Sayılgan ile yollarınız nasıl kesişti?
-Maske’yi pandemiden önce daha enerjik bir şarkı arayışında olduğum bir dönemde yazdım. Başar’ı ortak bir arkadaşımız sayesinde tanıyordum. Ona gönderdim ve demo bir aranje ile geri dönüş yaptı. O anda ikimiz de ne kadar iyi birlikte çalışabildiğimizi anladık. Ardından şarkının kayıtlarını tamamlayıp bir süre bekledik çünkü klip fikirleri üzerinde konuşuyorduk. Ardından Avrupa Müzik ile çalışmaya başladık ve bu süreçte klibi bitirdik. 21 Mayıs’ta da yayınlama kararı aldık.
Avrupa Müzik / GROW ile yollarınız nasıl kesişti?
-TikTok üzerinden “Parlayan Yıldızlar” isimli bir etkinliğe katılmıştım. Avrupa Müzik editörleri etkinlikte görüp bana ulaştılar.
Maske ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Beklediğimden daha güzel geri dönüşler alıyorum. Şarkının sözlerinde derin anlamlar yatıyor aslında. Bu kadar dinlenmesinden dinleyicilerin bu mesajları aldığına inanıyorum.
Maske’ye Ahmet Nadhim yönetmenliğinde bir klip çektiniz. Kendisiyle yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?
-Ahmed Nadhim benim birlikte çalıştığım ve fikirlerinin benimle tam uyuştuğunu düşündüğüm bir arkadaşım. Klip fikirlerini ona götürdüm ve hemen aklında canlandırdı. Ardından 12 kişilik bir ekiple set kurup 14 saatte çekimleri bitirdik. Herkesin ayrı emeği var ve bu kadar güzel olmasının en büyük etkenlerinden biri de bu. Klibi izleyen herkes Neon kısımları özellikle sevdiğini dile getirdi.
Ayrıca şarkılarınızı ve yorumlarınızı YouTube kanalında paylaşıyorsunuz. Sizce YouTube, yorumlarınızı duyurmada etkili mi?
-Özellikle coverlar için bence oldukça güzel bir platform. İnsanların sevdiği, dinlediği eserleri coverladığınızda “Başka neler yapacaksınız?” diye merak uyanıyor içlerinde ve sizi takip ediyor. Bu şekilde geliştirdim ve yararı oldu.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-Alternatif olarak tanımlıyorum aslında. Akustik soundlar da oldukça sesime yatkın.
Maske’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Maske, aslında 5 eserlik bir EP-projenin içinde yer alan bir eser. Maske’nin hemen ardından yayınlayacağımız 4 eser daha var. Sıradaki eserin sözleri Aşkım Kapışmak’a ait. Müziği ise bana ait. İçime sinen bir proje oldu açıkçası. Yazdığı sözlerle beni derinden etkiledi…
Bariton’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Maske”yi tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle