Röportajlar

Yeni teklisi “Niye Benle Savaştın”ı dinleyicilerle buluşturan grup Böyleyken Böyle ile bir röportaj…

Böyleyken Böyle… İzmit’te kurulan ve grubun deyimiyle “birbirini tanımayan dört kişi”den oluşan grup, Can Doe prodüktörlüğünde zaman içinde Alternatif Rock camiasının başarılı genç gruplarından biri haline geldi. En son “Niye Benle Savaştın”ı Garaj Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturan Böyleyken Böyle grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, yeni teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve Böyleyken Böyle grubunun oluşum süreci nasıl gelişti? Prodüksiyonlarınızı üstlenen Can Doe ile yollarınız nasıl kesişti?

Mustafa Kır (vokal): İzmit’te doğdum ve büyüdüm. Müziğe lise 1. sınıfta gitarla başladım aynı zamanda şiir, şarkı sözü ve beste yapmaya başladım 2019’da Kaan Sarıcı ile tanışıp kendi şarkılarını üreten bir grup olma yolunda temeller attık ve süreci devam ettirdik. Talha ve Muharrem ile grubu oluşturduk. 2018’de Can Doe ile İzmir’de tanıştım ve bu projeyi hep birlikte şekillendirdik.

Kaan Sarıcı (davul): Merhaba, ben Kaan Sarıcı. Doğum yerim ve büyüdüğüm şehir İzmit. Liseden mezun olduktan sonra İstanbul’da üniversite kazandım ve burada yaşamaya başladım. Lise 2. sınıfta (16) enstrümanımı tanıdım. Mustafa ile sosyal medya üzerinden tanıştık ve görüştükten sonra beraber müzik yapma kararı aldık. Gidişat planlandı ve büyük hayallerin peşine düştük. Sonrasında Talha ile yollarımız kesişti ve grubumuza dahil oldu. Çalışmalarımıza devam ederken gitarist eksiğimiz devam ediyordu. Ortak arkadaşımız sayesinde Muharrem ile tanıştık ve grubumuzu tamamladık. Grup arkadaşlarım ile çıktığımız yola inandık ve bu yolda sonuna kadar gitme kararı aldık. Akabinde prodüktörümüz Can Doe ile çalışmalarımızı başlattık.

Muharrem Salcı (elektro gitar): 23 yaşındayım. Aydınlıyım ve orada doğup büyüdüm. 14 yaşında ilkokulda müzik öğretmenimin tavsiyesiyle gitar ile tanıştım. Sonraki süreçte gitar ve müzik hep hayatımın merkezindeydi, öğrenme sürecini tamamen kendi kendime geçirdim. Şu an Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Grup arkadaşlarımla Kocaeli’ye üniversite için geldiğimde tanıştık. Müzikte beraber bir şeyler başarabileceğimize inanıp yola çıktık ve bu yolda sonuna kadar gitmeyi planlıyoruz.

Talha Tuğlacılar (bas gitar): İzmit’te doğdum ve büyüdüm. Şu anda Doğuş Üniversitesi’nde Psikoloji okuyorum. Liseye geçtiğim sene yeni bir müzik öğretmeni ile tanıştım. Onun sayesinde en büyük tutkum haline gelen bas gitarı tanıdım. Daha sonrasında müzik hayatımın hep merkezinde oldu ve ilerledi. 2019 senesinde Kaan Sarıcı ile sosyal medya üzerinden tanıştık ve sonrasında gruba dahil oldum. İlerleyen süreçte gruba Muharrem Salcı girdi ve grubun eksiğini kapattı. Aslında grup olma yolunda biz bir aile olduk. Hepimiz yaptığımız işi tutku ile yapmaya devam ediyoruz.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “O da Bendim”in oluşum süreci nasıl gelişti? Dijital Meydan ile yollarınız nasıl kesişti? O da Bendim ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Kaan Sarıcı: Tekli yayınlama kararımız, Mustafa’nın yazdığı, bestelediği şarkıları sunması ile başladı. “O da Bendim” bizim için çok ayrı yerde olan bir şarkı, bizim ilk göz ağrımız. En zor şartlarda tüm zorlukları göğüsleyerek içinden çıktığımız bir süreç. Bizim gibi, bizi destekleyenler için de duygusal anlamda farklı bir yerde olan bu parçamıza dönüşler bizi çok mutlu etti. 

İkinci tekliniz “Yıllar Geçmiş” oldu. Yıllar Geçmiş’in oluşum süreci nasıl gelişti? Yıllar Geçmiş ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Mustafa Kır: Farklı bir sentez ile deneysel bir şeylerin üzerinde çalıştık “Yıllar Geçmiş” bunun ilk örneği oldu diyebiliriz. İstatistik olarak baktığımız zaman ulaştığı kişi sayısıyla, dinleme oranıyla en başarılı şarkımız “Yıllar Geçmiş”tir.

Üçüncü tekliniz “Kestim Koç” oldu. Kestim Koç’un oluşum süreci nasıl gelişti? Campus ile yollarınız nasıl kesişti? Kestim Koç ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Mustafa Kır: Sanırım bizim için en zor süreç bu oldu. “Kestim Koç” süreci bize tecrübe kazandırdı ve bir şeyleri daha net görebilme imkanına kavuştuk. Ömer Çiler (Campus) ile bu projede tanıştık. Bize destek oldu.

En son “Niye Benle Savaştın”ı dinleyicilerle buluşturdunuz. Niye Benle Savaştın’ın oluşum süreci nasıl gelişti? Garaj Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

Mustafa Kır: Sürecin kilometre taşıdır “Niye Benle Savaştın” Can Doe, hem prodüktörlük hem ağabeyilik yaptı bize bu süreçte. Çok güzel bir serüven planladık ve gerçekleştirmeye başladık. Morrie Records ailesi ile tanıştık. Biz de bu ailenin bir parçasıyız artık. Garaj Müzik ile yolumuz Morrie Records aracılığıyla kesişti. Garaj Müzik ile tüm bağlantıyı, bizim adımıza Morrie Records şirketi sağladı.

Niye Benle Savaştın ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Talha Tuğlacılar: Oldukça iyi dönüşler aldık. Tam anlamıyla tarzımızı profesyonel boyutta da oluşturduğumuzun somut bir örneği oldu bu. Bundan sonra da daha iyi projeler için çalışmaya devam edeceğiz.  

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Muharrem Salcı: Yaptığımız müzik tamamen farklı tarzlar, farklı sentezler sonucu ortaya çıkan ve bir kurala uymayan yapıdadır. Derinlere indiğimizde alternatif/indie, rock, reggae, synthpop ve hatta hatta rap müzikten bile esintilere rastlamak mümkün parçalarda. Gerek müzikal altyapı ve enstrumanlarda gerek parçaların sözlerinde bu yapıların harmanlanışını ve parçalara yansımasını görebiliriz. Aslında bu farklılık ve kalıbı olmayan yapılar bizi biz yapan unsurlardır diye düşünüyorum.

Niye Benle Savaştın’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Tabii. Müzik çalışmalarımız düzenli olarak ve disiplinli bir şekilde devam ediyor. Niye Benle Savaştın’la iyi bir çıkış yakaladık. Sıradaki teklimiz Yara Aldım da 22 Nisan’da  dinleyiciyle buluşacak. Müziğimizi dinleyicilerimizle buluşturmak için heyecanla çalışıyoruz.

Böyleyken Böyle grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Niye Benle Savaştın”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.