Beyza Doğuç… Önceleri coverları ve besteleriyle dikkat çekerken 2019 itibariyle tekli, albüm ve EP çalışmalarıyla her geçen gün hem kendi kariyeri adına hem de dinleyicilerle ulaşma adına başarılara imza atan bir isim olarak 2022’ye de kendisinden beklendiği gibi bir başarıyla; sayfasında video olarak paylaştığı Paul Verlaine şiirine bestesi “Öptüğü Piyano”nun DMC etiketli tekli versiyonuyla giriş yaptı. Doğuç ile Bi’Kuble için, bu üç yılın değerlendirmesini, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Müzik endüstrimizde üç yılı geride bıraktınız. Kendi adınıza bu üç yılı müziğiniz ve aldığınız geri dönüşler konumundan nasıl değerlendirirsiniz?
-Ben uzun yıllardır müzikle ve sanatla iç içe birisiydim. Müzik sektörüne giriş yaptığımda üretmek ve sanat yapmak dışında hiçbir bilgim yoktu. Kendi yaptığım cover ve besteleri internette paylaşıyor, dönüş yapan insanlarla aramda tatlı bir bağ kuruyordum. Zamanla profesyonel olarak müzik sektöründe yer almak için öğrenmem gereken farklı konular olduğunu görmeye başladım. Kendimi geliştirmeye, bana yardımcı olabilecek insanlarla sağlıklı iletişim oturtmaya ve disiplinli olmaya özen gösterdim. Ankara Üniversitesi Gazetecilik okurken, bir yandan kısa film videoları çekip kurgularken; müzik sanata olan ilgimin yalnızca bir dalıydı. Kariyer olarak henüz müzikten ilerlemeye karar vermemiştim ve Garaj Müzik beni internette yayınladığım amatör kayıtları görerek çağırdı, böylece onlarla çalışmaya başlayarak sektöre ilk adımımı attım. Onların da amatörlükten profesyonelliğe geçişimde büyük bir köprü olduklarına inanıyorum. Bununla beraber aldığım dönüşler de daha sağlam ve giderek başarılı olduğumu hissettiren bir biçim almaya başladı. Hala kendimi geliştirmeye devam ediyor ve işimi iyi yapabilmek için her gün yeni şeyler öğreniyorum. Hobi olarak yıllarca müzik yapıyordum ancak bunu bir meslek olarak yapmaya karar verince işler biraz daha değişiyor. İşimi başarılı bir şekilde yapmak için azimle ilerlemeye devam ediyorum. Başarının da düzenli ve devamlı olarak ilerlemekten geldiğine inandığım için bu üç yılda kendi adıma başarıya doğru ilerlediğimi söyleyebilirim.
Ayrıca uzun zaman düzenlemelerinizi Efe Demiryoğuran üstlendi. Kendisiyle çalışmak size müziksel anlamda neler kattı?
-Efe Demiryoğuran, şarkılarımı ilk kez emanet ettiğim kişi. Onunla çalışmadan önce hiç şarkılarımı bir başkasıyla kaydetmemiş, başkasıyla yapmamıştım. Bu yüzden onunla çalışmaya başlamak benim için çok güzel bir deneyimdi; bir şarkıyı nasıl hayal ediyorsam, nasıl duymak istiyorsam ona anlatıyordum. Aramızda yalnızca iş ilişkisi değil bir abi-kardeş ilişkisi de oluştu ve bana sektörel anlamda da çok yardımcı oldu.
2022’ye “Öptüğü Piyano” ile giriş yaptınız. Öncelikle Paul Verlaine ve şiirleriyle ilk karşılaşmanız nasıl gelişti ve bu şiiri bestelemeye nasıl karar verdiniz?
-Paul Verlaine’in şiir kitabı yaklaşık bir on senedir benim kitaplığımda duruyordu. Arada birkaç şiirine baksam da, “Öptüğü Piyano” şiirini daha önce okumamıştım. Doğaçlama olarak şarkı yaptığım videolardan birisinde, elime aldığım kitabında herhangi bir sayfayı açtım, “Öptüğü Piyano” ile karşılaştım. Sonra piyanonun başına geçip onu bestelemeye başladım. Şair Fransız olduğu için şarkıyı da Fransız bir melodiyle söylediğimi hayal ettim. Sonrasında bu videoyu paylaştığımda yaklaşık iki milyon kişi tarafından izlendi ve tam halinin gelmesi konusunda çok fazla istek alınca şarkıyı yapmaya karar verdim. Öptüğü Piyano şiiri, anlamı üzerine düşündükçe beni daha da heyecanlandıran, piyanoya da aşık birisi olarak yeri bende çok ayrı bir şiir haline geldi. Şarkının bu kadar sevilmesinde şiirin büyüsünün olduğunu biliyor, Paul Verlaine’in sanatını kendi sanatıma katmanın heyecanını taşıyorum.
Düzenlemenizi üstlenen Bijen Rahimi ile yollarınız nasıl kesişti?
-2019 senesinde Ankamall’un 10 Kasım reklam filminde Sarı Laleler şarkısını piyano ile çalıp seslendirmiştim. Şarkının kaydını ve mix, mastering’ini üstlenen isim Bijen Rahimi’ydi. Kendisi de Ankara’da oturuyordu ve tanışır tanışmaz enerjisine hayran kaldığım bir isim oldu. Hem sanatçılığından etkilendiğim, hem de aramızdaki muhabbetten keyif aldığım için Öptüğü Piyano için onunla görüştüm. Bir araya geldiğimizde yine şarkının ruhuna harika dokunuşlar yaptı ve benim hayal ettiğimden çok daha güzel, büyülü bir şey ortaya çıktı.
DMC ile yollarınız nasıl kesişti?
-DMC, uzun zamandır beraber çalışmak istediğim şirketlerden birisiydi. Profesyonelliğe adım attıkça orada çalışmanın gelişimime büyük katkısı olacağına inanmaya başladım. Sonrasında kendilerine geçmiş ve gelecek projelerimden bahsetmek üzere bir toplantı ayarladık ve beraber çalışma kararı aldık.
Öptüğü Piyano ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Öptüğü Piyano yaklaşık altı aydır benden tam hali istenen bir şarkıydı. İnsanların altı ay boyunca onu sormaya devam etmesi, benim de bu süreçte onlara verebileceğim en iyi şarkıyı ve klibi vermek için elimden geleni yapmamı sağladı. Genelde insanlar şarkıların ilk dinledikleri versiyonda hissettiklerini, yeni kayıtlarda alamayabiliyorlar. Fakat herkes “beklediğime değdi” şeklinde dönüş yapınca, ilk kayıttaki hissi aynı şekilde taşıyabildiğimi görmüş oldum. Şimdilik herkesten çok güzel tepkiler alıyoruz ve çok mutluyuz.
Öptüğü Piyano’nun Eyüp Öztürk yönetimindeki klibinin oluşumu nasıl gelişti? Klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Önceki işlerini de beğeniyle takip ettiğim Redlime Pro ekibi ile bu klibi yapmak istedim. Çünkü şarkıya uygun şiirsel bir klip istiyordum ve bu konuda sahiden işini iyi yapan profesyonel insanlarla çalışmaya ihtiyacım vardı. Yönetmenim Eyüp Öztürk ile ilk tanışmamda, ortaya güzel bir iş çıkacağını anladım çünkü enerjisi ve profesyonel yaklaşımı en başından beni etkiledi. Ben aklımda neler olduğundan bahsettim ve ekibiyle anında bir araya gelerek kendi hayal güçlerinin kapısını bana açtılar. Çekim öncesi, çekim sırası ve çekim sonrası her an profesyonel ve çok keyifli bir süreç yaşadık. İşinde bu kadar iyi bir ekiple böyle içime sinen bir iş çıktığı için çok mutluyum. Klip konusunda herkesten çok güzel dönüşler aldık. Sonraki işlerimi de onlarla yapmak niyetindeyim.
Öptüğü Piyano’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar nelerdir?
-Çok sık beste yaptığım için elimde hazırda duran bir sürü demo var. Sırada biraz daha bahar havasında, chill bir tekli çıkarmayı düşünüyorum. Onunla ilgili çalışmalara da ufak ufak başladık. Daha seri şekilde üretmek niyetinde olduğum için çok vakit geçmeden onunla ilgili de haberleri duyacaksınız.
Beyza Doğuç’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Öptüğü Piyano”yu tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle