Eylül 2023’ün dikkat çeken ilk çıkışlarından biri, Beva’nın ilk teklisi “Ben Buyum” olmuştu. Şimdi ise Beva, kısa bir aradan sonra yeni teklisi “Ustam”ı MüzikOnAir etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Halen Kanada, Toronto’da yaşamaya devam eden Beva ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle “Ben Buyum“a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?
-Benim müzik yolculuğum çok küçük yaşlarda bir müzik dinleyicisi olarak başladığında aslında müziğin içime ektiği ve hep büyüyecek olan tohumlardan habersizdim. Kendi kendime oyun gibi sözler yazıp besteler yapıyordum. Bizim jenerasyonumuzda süslü, kokulu hatıra defterleri vardı. O deftere çocukken yazdığım sözlerim o günkü gibi hala durur. Öncelikle şunu söylemeliyim ki hayat hiçbirşeyi bana altın tepside sunmadı. Herşey için herkesten daha fazla çalışmam gerekti. Sorumluluklarım, hayat şartlarım beni farklı yönlere itti. Geçimimi başka işlerden kazansamda müzik her zaman benim için vardı ve en büyük motivasyonum oldu. Eğitim her ne kadar önemli ise de bu ruhta başlar ve ben de verdiğim hayat mücadelesinin yanında kendimi geliştirebilecek, ileri taşıyabilecek ne varsa yaptım. Kendi kendime piyano çalmayı öğrendim. Nota bilmiyordum ve en sevdiğim şarkıları kulaktan çalabiliyordum. Daha sonra Özel Pera Güzel Sanatlar Kursunda Solfej ve Şan Eğitimi yanı sıra özel dersler de aldım. Sahne hayatına ilk olarak çalıştığım bir müessesenin restoranında adım attım. İnsanlardan çok güzel geri dönüşler aldım ve bu beni daha da şevklendirdi. Bir yandan kendi işimi yaparken bir yandan müzik eğitimlerime devam ettim. 2018 yılı Çocuklarımız İçin Söylüyoruz projesi sayesinde çok kıymetli sanatçılarla aynı sahneyi paylaştım. Türkiye’de ve Kanada’da çeşitli mekanlarda sahne aldım.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve bu bağlamda “Ben Buyum”un oluşum süreci nasıl gelişti?
-Bir önceki sorunun cevabını burada biraz daha açmak isterim. Ben hayatım boyunca yazdım. Şartlarım ne olursa olsun, aşık olduğumda, ağladığında, umutlarım tükendiğinde, kaybettiğimde…Bir dolu hayal kırıklığından, belli mücadelelerden geçtikten sonra artık umursamamayı öğrendim ve bu şarkım bana o günlerden bir hediye. Duygularım, yaşanmışlıklarım, tecrübelerim ve gözlemlerim hep notalara ve şarkı sözlerine dönüştü. Dikenlerle örülmüş yollardan geçtim. Attığım bazı adımlar karanlıkta boşluğa, bilinmeze atılmış adımlardı. Bir süre sonra buna üzülmek yerine bir anlamı olabileceğinin ve herşeyin aslında olması için kendine ait bir zamanı beklediğini idrak ettim. Ben Buyum bu süreçte ortaya çıkmış bir şarkıydı ve uzun zaman önce yapıp kaydettik. O da her şey gibi zamanını bekledi ve benim için en doğru zamanda yayınlandı. Diğer bir çok şarkının arasından Ben Buyum’un çıkış parçası olması gerektiğine inandım çünkü yıllar içerisinde tecrübelerin sonucu hayata karşı edindiğim duruşumun bir yansıması ve bir tanışma niteliğindeydi.
Düzenlemelerinizi aynı zamanda eşiniz olan müzisyen Alihan İnanlı üstleniyor. Müzik kariyerinizde eşinizle çalışmak sizin için nasıl bir duygu oldu?
-Alihan İnanlı ile tanışmam hayatımın dönüm noktası oldu. Kendimi müzikal anlamda daha da geliştirmeye çalıştığım zamanlarda bir tanıdığım sayesinde kendisiyle tanıştırıldım. Kendisi ile başlayan işbirliğimiz zaman içerisinde dönüşerek hayat arkadaşlığına yükseldi. Onun hakkında ne kadar konuşsam ona ne kadar minnetlerimi sunsam az. Kendimi bu konuda çok şanslı hissediyorum. Onun engin müzik bilgisinden ve gerek müziğe gerekse hayata olan bakış açısından, insanlığından çok şey öğrendim ve hala öğreniyorum.
MüzikOnAir ile yollarınız nasıl kesişti?
-Daha önce çalışmış olan sanatçı bir arkadaşımızın bize önermesiyle irtibata geçtik ve yardımlarından dolayı burada bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Sanatçıların eserlerini dinleyicilere ulaştırabilmeleri açısından çok kıymetli ve doğru bir platform.
Ben Buyum ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Dürüst olmam gerekirse sıfırdan çıkış yapan biri olarak bu kadar ilgi ve güzel geri dönüş beklemiyordum. Çok başarılı olduk. Fakat düşündüğümde burada herkesin emeği ve enerjisi söz konusu ve başından beri herkes çok inanarak çalıştı. Türkiye’nin en iyi ve en doğru isimlerinden olan düzenlemede Alihan İnanlı, gitarda Caner Güneysu, mixte Bahadır Sağbaş ve mastering çalışmasında Emre Kıral gibi isimlerle çalıştığım göz önünde bulundurulursa bu başarının ve güzel dönüşlerin pek de tesadüf olduğu söylenemez.
Ben Buyum’un klibini yöneten Yunus Buğrahan Ünsal ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti? Klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Kanada’ya yerleşmemizin ardından 2021 yılında Türkiye’de gerçekleşen orman yangınları sebebiyle Turkish Society Of Canada önderliğinde Kanada’daki müzisyenlerle “Birlikten Orman Doğar” isimli bir yardım projesi için bir araya geldik. Kanada’nın Ontario eyaletinin en güzel yerlerinde şarkı söyledik ve Kanada Türk Toplumu Hatıra Ormanı adına memleketimize 15.000’in üzerinde fidan dikildi. Yönetmen Buğra Ünsal ile yollarımız bu projede kesişti. Proje için ortaya çıkardığı klip harikaydı. Bir kaç sene sonra bizim klip çekimi gündeme geldiğinde direk kendisiyle iletişime geçtik ve bizimle çalışmayı kabul etti. Çok titiz bir çalışma yürüttü. Gerek ön çalışma olsun gerek yer keşfi olsun A’dan Z’ye herşeyi ile bizzat kendi ilgilendi ve muazzam bir emek ortaya koydu. Kanada’nın doğal güzelliklerine de yer verilen bu klibi başta kendim olmak üzere ve çevremizdeki herkes ve dinleyicilerimiz de çok beğendi ve bu kesinlikle onun başarısı. Bu yüzden ona buradan da bir kez daha tebriklerimi ve teşekkürlerimi iletiyorum.
Yeni tekliniz kendi eseriniz Ustam’ın oluşum süreci nasıl gelişti?
-Ustam diğer şarkılardan daha farklı bir şarkı. Çıkış noktası biraz magazinsel biraz hayata dair çıkarımlar ve gözlemler mevcut. Nereden baksanız farklı bir yorum çıkartabileceğiniz bir eser. Herkesin hayatta bir ustası vardır belki de bu kişi kendisidir. Dolayısı ile tüm kitlelere hitap ettiğimi düşünüyorum. Beste ve söz uyumunu yakalayabilmek için şarkıyı tekrar tekrar gözden geçirdim ince eleyip sık dokudum. Bir şarkı hazır olduğu zaman bunu kendisi size söylüyor zaten, bunu duyduğumda hemen kayıda başladık.
Ustam ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-İlk şarkımda olduğu gibi yine aynı usta isimlerle çalıştım. Buna ek olarak brasslarda işinin ehli isimler Selçuk Suna, Nizo Alimov yer aldı. Onların yanı sıra perküsyonda Türkiye’nin efsane bir ismi olan Cengiz Ercümer yer aldı, katkılarından dolayı sonsuz teşekkür ederim. Bu kadar kaliteli müzisyenlerin bir araya gelip çalıştığı bir projede geri dönüşler tam da beklediğimiz gibi muazzam. Bu projede başarımızı ikiye katladık diyebilirim.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-Müziğim Rock ağırlıklı ama dinlemekten keyif aldığım her tür müzik esintilerini de barındırıyor. Zaman zaman karakterimi yansıtsa da etrafımda olan duyarsız kalamadığım beni etkileyen, iz bırakan tüm olaylar adeta kendiliğinden dışa akıyor. Daha öyle güzel işler yapacağız ki her müziğin dinleyeni kendinden bir şeyler bulacak. Birlikte dertlenip, birlikte gülüp eğleneceğiz.
Ustam’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Hali hazırda projelerimizi yürütmekteyiz. Hız kesmeden yola devam diyoruz. Bu defa beklenmeyen bir sound ile dinleyenicilerimizin karşısına çıkacağız. Lütfen dinlemede kalın!
Beva’ya bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Ustam”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle