Röportajlar

Yeni teklisi “Yana Yana”yı dinleyicilerle buluşturan Derman ile bir röportaj…

Müziğin eğitiminden gelen ve hem müzik hem de müzikal ve oyunculuk alanında pek çok tecrübeye sahip olan Derman’ı çoğu sanatsever Bir Banka Soygunu Komedisi’nde (Tolga Çebi’nin müzikleri eşliğinde) eslendirdiği şarkılarla tanıdı ve zaman içinde kendi şarkılarını da yapan Derman, ilk teklisi “1.80”den sonra şimdi yine kendi eseri “Yana Yana”yı Seyhan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Derman (Derman Çinkılıç) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle 1.80’e kadar olan müziksel yolculuğunuzda neler yaptınız? Konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?

-1.80’e kadar uzun bir müziksel yolculuğum oldu. Müzik hayatım, Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. Sonrasında Marmara Üniversitesi Müzik bölümü ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikal Tiyatro bölümünde devam etti. Aldığım eğitimler müzik dilini öğrenmemi sağladı. Zaten ilk bestesini 8 yaşında yapmış bir çocuktum. Eğitimler de beni tamamlamış oldu diyebilirim.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda 1.80’in oluşumu nasıl gelişti? Düzenlemeyi üstlenen Selim Bölükbaşı ve Seyhan Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

-2012 yılında Devlet Tiyatroları’nda oynarken Kıbrıs turnesine gitmiştik. Tonmaister arkadaşım Timuçin şarkılarımı duyunca bu şarkıların gün yüzüne çıkması gerektiğini söyledi ve beni Selim Bölükbaşı ile tanıştırdı. Düzenlemesi tamamlandı ancak şarkının kaydı hemen tamamlanamadı, o sırada Arka Sıradakiler’de oynuyordum ve öte yandan Selim ağabeyin de işleri vardı derken biraz fazla zaman geçti. Ancak şarkı tamamlandıktan sonra Kadıköy Yeldeğirmeni’nde arkadaşım Ateş Arya ile buluştuğumuzda sohbet ederken, elimde hazır bir şarkı olup olmadığını sordu. Ben de bu şarkıdan bahsedince “Bülent ağabeye gidelim!” dedi. Ben de kendimi bir anda Bülent Seyhan’ın ofisinde buldum. Hayat, kapılarını açmak için zamanınızın gelmesini bekliyor bazen.

1.80 ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-1.80 çok beğenildi. Şarkıda 1990’lar havası olduğu söylendi. Çocukluğu 1990’larda geçmiş biri olarak o 1990’lar ruhu hepimize işledi ve ister istemez müziğimize de yansıdı. Ayrıca çok iyi bir reklam müziği olabileceği de söylendi, ben de öyle hissediyorum. İleride bir markanın tanıtım müziği olabilir ve tekrar söylenebilir onun için.

En son “Yana Yana”yı yayınladınız. Şarkının oluşumu nasıl gelişti? Düzenlemeyi üstlenen Mehmethan Dişbudak ile yollarınız nasıl kesişti?

-Yana Yana da bestelerimden biriydi. Şarkıyı Bülent Seyhan’a söylediğimde çok beğendi ve “Bu şarkının aranjesini Mehmethan Dişbudak’a yaptıralım, bu işin piridir!” dedi. Mehmethan abi ile buluştuğumuzda Yana Yana ve diğer şarkılarımı söyleyince çok beğendi, pilot kaydımı aldı. Gerçekten çok önemli ve özel bir müzik adamı. Aranjenin bittiğini haber verdiğinde şarkıyı söylemeye gittim ve şarkının bitmiş halini dinlediğimde, heyecandan yanıp tutuştum!

Yana Yana ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Geri dönüşler çok güzel. Şarkı duyuldukça insanların güzel yorumları gelmeye devam ediyor. Herkese teşekkür ediyorum.

Klibi yöneten Yusuf Akbal ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Yusuf Akbal ile bir arkadaş ortamında tanışmıştık, onu çok sevmiştim. Aradan zaman geçti. Yana Yana’ya klip çekeceğim zaman Yusuf’u aradım ve “Elimden ne gelirse yaparım!” diye bir cevap aldım. Yazdı, çizdi, uğraştı ve ortaya sade, harika bir iş çıkarttı. Çok genç ve çok yetenekli. Onu ileride de çok önemli işlerin başında göreceğiz. Şarkı ve klip uyumu beğenildi. Geri dönüşler çok güzel.

Bununla birlikte Bir Banka Soygunu Komedisi gibi çeşitli tiyatro oyunları ve projelerde yer aldınız. Bu projeleri nasıl özetlersiniz ve bu çalışmalar size sanatsal anlamda neler kattı?

-10 yıllık bir serüven benim için. Devlet Tiyatroları, Zorlu Çocuk Tiyatrosu, TİM Maslak Show Center, Damdaki Kemancı müzikali ve BKM-Talimhane Tiyatrosu işbirliğiyle yapılan Bir Banka Soygunu Komedisi. Her biri birbirinden güzel ve özel işler. Çok değerli ustalarla aynı sahneyi paylaştım. Cezmi Baskın, Kayhan Yıldızoğlu, Nükhet Duru, Binnur Kaya, Aysan Sümercan, Can Kolukısa, Serhat Tutumluer ve daha daha kimler kimler… Tüm bu insanlar bana farklı renklerini gösterirken her insan kendi renginin bir parçasını da benim hamuruma kattı. Daha özel ne olabilir ki? Ayrıca “Bir Banka Soygunu Komedisi” oyununda şarkıcı rolündeydim. Tolga Çebi gibi bir müzik dehasıyla çalıştım. Kendisi gerçek anlamda müzikaliteme kalite ekmiştir. Sanatsal anlamda gelişmeme büyük katkı sağlamıştır. Ayrıca Bir Banka Soygunu Komedisi oyununun şarkılarını tüm dijital platformlardan dinleyebilirsiniz.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Kendimce tanımlayabilirim tabii. Duygusal ve aynı zamanda neşeli bir insanım. Müziğime yansıyan da çoğunlukla bu ruh halim oluyor. Her tarzda beste yapabiliyorum.

Yana Yana’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Çok özel, duygusal bir hikaye olan; canım anneannem Türkan Erden’e bestelediğim “Yalan Dünya” hazırda. Kasım ayında sizlerle buluşmayı bekliyor.

Derman’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Yana Yana”yı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.