Tünay Akdeniz, müzik endüstrisine Çığrışım Folk ile girmiş, iki plak sonra kendi bir şeyler yapmak adına girdiği müziksel macerada -ki ’Yoldan Çıkmış Simalar’ kitabında bu macerayı anlatır; bu yazı CD kartonetinde de yer alıyor- yaptığı üç plak sonrası, hayatın getirdiklerinden dolayı müzik endüstrisinden uzak olsa da, sahibi olduğu müzik dükkanı ile pek çok genç müziksevere yeni ufuklar açmıştı…
2000’lerin sonlarına doğru, dijital müzik sektörü ülkemizde emekleme aşamasındayken, YouTube’da amatör olarak plak kayıtları yayınlanmaktaydı; bu plak kayıtları genellikle Kemal Sunal filmlerinde kullanılan şarkılardan vs. oluşmaktaydı. Bu kayıtlarla dinleyicilerin tanıdığı şarkılardan birisi, aslında bu filmlerde kullanılmamış olsa da, bu kayıtların içinde anılan ’Salak’ şarkısıydı. Tünay Akdeniz’in birkaç senelik Çığrışım Folk serüveninden sonra Grup Çığrışım olarak çıkardığı ilk plak olan ’Salak’ o kayıtla pek çok dinleyiciye ulaşmıştı…
Aradan yıllar geçti, internette özellikle Anadolu Rock üzerine başarılı site ve çalışmalara imza atarak bu kültürü yeni kuşağa tanıtan ve bu bağlamda yapılan çalışmalara destek olan Ercan Demirel, soyadından ilham alarak isimlendirdiği Ironhand Records’u kurduğunda, The New Generation of Turkish Psychedelic Volume 1 isimli bir çalışmayla kendi müziğini yapan yeni nesil grupları bir araya toplayan başarılı bir toplama albüme imza attıktan sonra Ironhand Records ve Demirel cephesinden eklenen makara bant fotoğrafları vs. yeni bir projenin habercisiydi ve bir süre sonra anlaşıldı ki Tünay Akdeniz’in eserlerinden oluşan bir albüm geliyordu; ki bu sadece tahmin edebildiğimiz kısmıydı : ’The Godfather Of Turkish Punk’…
İlk önce 2017 sonunda 3 plak ve iki hidden track (isim yazmadan yer alan gizli şarkı) ile çıkan long play versiyonundan 1 sene sonra CD formatında A.K Müzik dağıtımıyla çıkan albüm, Akdeniz’in Grup Çığrışım olarak çıkan 3 plağının ve bu 3 plaktaki eserlerin enstrümantal versiyonlarının yanı sıra, o dönemden ve günümüzden birer kaydını da içerdiği gibi, Dişi Denen Canlı’nın o dönem kaydedilip yayınlanmamış ‘Dişi Denen İnsan’ versiyonunu da içererek, ilk başta içeriğiyle dinleyicilere verilen emeği yansıtıyor.
Albümdeki eserler, eski kayıtların başarılı bir şekilde günümüze ulaşmasını sağlayan Hamit Akbay tarafından, uzun süren bir mix-mastering çalışması sonucu aktarılmış. Bu bağlamda dinleyicilere hiç eski gelmeyecek ve konuda yapılan diğer çalışmalara da örnek teşkil edebilecek bir albüm kaydıyla karşı karşıyayız.
İlk eser 1975 yılında Kent etiketiyle dinleyicilerle buluşan plağın A yüzü olan, Tünay Akdeniz’in kız kardeşi Tülay Akdeniz ile sözlerini yazıp bestelediği ’Salak’ Kenan Yavuz’un gitarları ve Akdeniz’in davulunun uyumlu dengelenmesiyle ilerleyen eser, sözleriyle de yeni nesil dinleyicinin dikkatini çekecektir. Ardından plağın B yüzü, Tünay Akdeniz’in babası Ali Davut Akdeniz’in sözlerinden bestelediği ‘Babam Yazdı Ben Besteledim / İşte Aşkın Tarifi’ Yavuz’un gitar solosuyla başlayan eserde, Akdeniz’in davulu ve Yavuz’un bası da altyapıyı tamamlıyorken Mahmut Erciş’in klavye fonu da esere dönemin tınılarını yansıtıyor.
Üçüncü eser 1976 yılında Tempo Plak etiketiyle çıkan plağın A yüzü ’Niçin Seni Seviyorum’ 1960’ların Rock’n Roll anlayışını özgün bir besteyle sunarken, orta kısımda Akdeniz’in ritm gitar solosunun öne çıktığı ve davuluyla dengelediği eserde basta bu sefer Bülent Dokur var. Ardından B yüzü ‘Eskidenmiş’ 1970’lerin sert gitar sololarıyla harmanlanan Rock anlayışını gitar-bas-davul ile devam ettirirken sözleriyle de şu anki alternatif müzik çalışmalarının da bir erken dönem örneği olarak yer alıyor.
Albüm, 1 yıllık bir aradan sonra 1978’de Akdeniz’in plak şirketi Pardon Plak etiketiyle çıkan üçüncü (ve son) plak ‘Mesela Mesele’ ile devam ediyor. Country bir tınıyla başlayan eserde geri vokaller de eseri güçlendiriyor. Yavuz’un gitarının önde olduğu, Dokur’un basının da Akdeniz’in ritm gitarı ve davuluyla tamamladığı eserde Akdeniz, Punk Rock tanımını sürdüren bir çalışmaya imza atıyor. Ardından B yüzü ‘Dişi Denen Canlı’ Yavuz’un gitarının önde olduğu, Akdeniz’in ritm gitarındaki funk tınıların dönemin müziğindeki değişimlere de göz kırptığı eser de sözleriyle dikkat çekiyor.
Her plağın yapıldığı yıl, o dönemin müziksel değişimlerini de yansıtırken Akdeniz, gittikçe değişmeye başlayan müziksel zevklere bir yandan göndermeler yaparken diğer yandan da gittikçe zenginleşen bir müzikaliteye doğru ilerliyor.
Bununla birlikte, her 6 eser, arada boşluk olmadan ilerlediğinden dolayı Akbay’ın da emeğiyle art arda uyumlu bir şekilde gelerek arasız bir şekilde Akdeniz’in müzik yolculuğunu bir bütün halinde birleştiriyor.
Plakta ‘hidden track’ olarak yer alan bir kayıt olan Kadir Mevlam, akustik yapısıyla ve orta kısımdaki ritmsel değişimlerle de Akdeniz’in o dönemki Çığrışım Folk anlayışının da hakim olduğu bir kayıt. Ardından, Akdeniz’in 1968 de yaptığı bir beste olan ‘Deniz Kızı’ 2011 kaydı ve Umut Yıldız düzenlemesi ile yer alıyor. Vokaller de eseri güçlendiriyor. Albümden keşfedilesi bir eser olarak, pek çok Cover çalışma yapan Rock grubunun repertuvarına girecek denli başarılı bir Rock eseri. Orta kısımdaki elektro solo, Akdeniz’in kendine özgü beste anlayışını da yansıtmakta.
Albümün bundan sonraki kısmı, 6 eserin enstrümantal altyapıları. Bu bağlamda ne mutlu ki, tüm eserlerin enstrümantal altyapıları saklanabilmiş. Arkadaki komut sesleri dinleyiciyi o kaydın atmosferine götürüyor ve her eserin başında bu komutlar kesilmeden dinleyiciyle buluşuyor. Eserlerin enstrümantal versiyonları dinlenildiğinde Akdeniz’in besteciliğindeki yeni fikirler ve anlayışa daha da hakim olunabiliyor. Bununla birlikte Kenan Yavuz ve (ikinci ve üçüncü plakta yer alan) Bülent Dokur, eserlerin bu anlayışını hakkıyla teslim ettiklerini bu enstrümantal kayıtlarda da görebiliyoruz ve tabi Akdeniz’in davuldaki başarısını…
Son eser ise, plağın ikinci ‘hidden track’ eseri olan ‘Dişi Denen Canlı’nın o dönem aynı altyapıya kaydedilen ve plakta hidden track olarak yer alan ikinci eser olan ‘Dişi Denen İnsan’ versiyonu. Bu versiyon da yıllar sonra çıkarak dinleyicileri mutlu edecektir.
Albümün yardımcı prodüktörlüğü Cem Şeftalioğlu tarafından üstlenilmiş.
Ironhand Records ekibi ve çizgi üstü çalışmalara destek vermeye devam eden A.K Müzik, aslında kendine özgü müzik yapan her müzisyenin hak ettiği bir çalışmayı; ve özellikle yıllar sonra hak ettiği değere bu çalışmayla kavuşan Akdeniz’in dünyasını müzikseverlerle temiz kayıtlar ve başarılı bir arşiv çalışmasıyla; arşivlerde yer almayı hak eden bir albüm ile dinleyiciye sunuyor.
Yorum Ekle