Selva Erdener’i en son 2013 yapımı ‘Nereye Aşkım’ albümüyle dinlemiştik. Albüm, halk türküleri ağırlıklı bir repertuvarın başarılı düzenlemeleri ile Erdener’in diğer albümleri ile birlikte unutulmaz çalışmalardan biri haline geldi. Şimdi ise Erdener’i, Ada Müzik etiketiyle 5 yıl aradan sonra yeni albümü ile dinliyoruz : ‘Biliyor Musun?’…
Albümün müzik direktörlüğü, bu albümde de başarılı müzisyen İbrahim Yazıcı tarafından üstlenilmiş.
İlk eser, Nazım Hikmet dizelerine Cem İdiz bestesi ‘Nihavent’ Derya Türkan’ın kemençe solosuyla başlayan esere Çağ Erçağ’ın viyolonseli ve Mehmet Yasemin’in kemanı ekleniyor ve İbrahim Yazıcı’nın piyanosu da enstrümanları dengeliyor. Ahmet Baran’ın kanunu, eserin duygulu yapısına katkı sağlayıp altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Baran’ın kanunu ön plana çıkıyor. Ardından Gonca Özmen’in dizelerine Turgay Erdener bestesi ‘Göle Yas’ geliyor. Eser, 2015 yılında Mehmet Şafak Türkel yönetmenliğinde çekilen ve Burdur Gölü’nün kurtarılması mücadelesi veren aynı adlı belgesel için bestelenen bir eser. İstanbul Vokal Ansambl’ın vokalleriyle başlayan eserde Yazıcı’nın piyanosuna Erçağ’ın viyolonseli ekleniyor. Yasemin’in kemanının da vokallerle desteklediği eserde Erdener ve Ansambl, başarılı bir uyum içerisinde.
Sırada, Yaşar Nabi Nayır dizelerine Melahat İsmail bestesi ‘Onar Mısra’ var. Ediz Hafızoğlu’nun baterisi ve Yazıcı’nın piyanosuna Gürtuğ Gök’ün saksafonu eklenerek ön plana çıkıyor ve esere diğer enstrümanlarla birlikte caz tınıları katıyor. Volkan Hürsever’in kontrbası ve ıslık eşliği altyapıyı tamamlıyor. İlk iki eserdeki duygusal yapıyı biraz daha kıran bir eser oluyor. Erdener vokaliyle esere güzel bir ruh katıyor.
Ardından, Ataol Behramoğlu’nun sevilen şiirlerinden ‘Nicedir Özlemişim’ İbrahim Yazıcı bestesiyle geliyor. Türkan’ın kemençesi, Yasemin’in kemanı ve Erçağ’ın viyolonselinin Yazıcı’nın piyanosu ile tamamlanıp enstrümanların ilk üç eserde olduğu gibi uyumunu koruduğu bir eser oluyor. Orta kısımda yaylılar öne çıkıyor.
Albüm, anonim eser ‘Dut Ağacı’ ile devam ediyor. Emre Sınanmış’ın balabanının ön planda başladığı esere Türkan’ın kemençesi eklenirken, Yazıcı’nın piyanosu ve Baran’ın kanunu altyapıyı tamamlıyor. Eserin Erdener yorumu da sevilecektir. Ardından Nazım Hikmet dizelerine bir diğer İsmail bestesi ‘Hasret’ geliyor. Sınanmış’ın balabanı ve Yazıcı’nin piyanosuyla başlayan eserde Yasemin’in kemanı ve Erçağ’ın viyolonseli de yer yer öne çıkarken orta kısımda Yasemin’in kemanı öne çıkıyor.
Sıradaki eseri ilk olarak 2017 Aralık’ında dinleyicilerle buluşan ‘Güz Şarkıları’ albümünde Güvenç Dağüstün’den dinlemiştik : Nazım Hikmet dizelerine Fazıl Say bestesi ‘Güz’ Yazıcı’nın piyanosuyla başlayan eserde Erdener, vokaliyle esere güzel bir boyut katıyor. Orta kısımda (Dağüstün’ün kaydında da yer alan) Türkan’ın kemençe solosu başarılı.
Sırada, yine bir başka edebiyat efsanesi, Edip Cansever’in kitabına da isim olan ‘Yerçekimli Karanfil’ Turgay Erdener bestesi ile yer alıyor. Yazıcı’nın piyanosuyla başlayan esere Baran’ın kanunu da Yasemin’in kemanı ve Erçağ’ın viyolonseliyle birlikte ekleniyor. Orta kısımda Türkan’ın kemençesi öne çıkarak yaylılarla dengeleniyor. Son eser ise Karacaoğlan dizelerine Babür Tongur bestesi ‘Gurbet Ele Düşen Aşık’ Yazıcı’nın piyanosuyla eşlik ettiği eserde başarılı bir soprano olan Erdener’in tiz vokallerdeki başarısı da duyulabiliyor.
Lirik yapısı güçlü şiirler, anlamlarını koruyarak yeni bakış açıları katan bestelerle, usta bir müzisyen kadrosuyla; ve tabi ki kendine özgü güçlü bir vokalle birleşince, diğer Erdener albümleri gibi zaman içinde klasikleşecek bir albüm ortaya çıkmış.
Yorum Ekle