Bağımsız Sahne köşesinin yirmi üçüncü konuğu, müziğin eğitiminden gelen ve alternatif müzik ekseninde son dönemin en üretken isimlerinden biri olan ve kendi eserlerini hom çütüdyo ismini verdiği bağımsız label’ı ile yayınlayan, en son “Son Model Arabesk” teklisini dinleyicilerle buluşturan Efza… 21 Ekim’de Emir Bermuda ile bir ortak tekli “Kelebek Etkisi”ni dinleyicilerle buluşturmaya hazırlanan Efza (Efza Yordamoğlu) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklilerini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Hüzün Kokar Bu Şarkı’ya kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar deneyiminiz size müzikal anlamda neler kattı?
–Çeşitli mekanlarda düzenli olarak canlı müzik programları yapıyordum. Birkaç festival deneyimim olmuştu. Müziği inceleyerek dinlemeye başladım. Okula girdiğimde nota ve armoni bilmiyordum, temel bir müzik eğitimi aldım. Diksiyon eğitimi almıştık, şarkı söylerken anlaşılabilirlik açısından bana faydası olduğunu düşünüyorum…
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve Hüzün Kokar Bu Şarkı’nın oluşum süreci nasıl gelişti, prodüksiyonu üstlenen Süden Pamir ile yollarınız nasıl kesişti ve ilk tekliniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Aslında şarkı yazmaya başladığım an tam olarak “Kendi şarkılarımı yapacağım!” dedim ve konservatuvar eğitimimi tamamladığımda Müzik Prodüksiyon bölümü okumaya karar verdim. Süden Pamir ise tercih ettiğim okulun hem kurucusuydu, hem de hocamız oldu. Prodüksiyon dersleri bittiğinde ben Süden hocama “Hüzün Kokar Bu Şarkı” ve “Isınsın Biraz’”ın demo halini dinlettim, hikayesinden bahsettim. Hocam özellikle şarkıların hikayesini çok sevdi. “Prodüksiyon derslerinde neden senin sesin çıkmadı? Bu şarkıları yapalım!” gibi bir konuşmadan sonra bu iki parça ortaya çıktı. Ben bu esnada biraz daha zamanım olduğunu düşünüyordum açıkçası. “Hüzün Kokar Bu Şarkı”yı sevenler çok derin ve anlamlı bulduğunu, parçada kendi kalp ritmimin olmasının da enteresan olduğunu söylüyor! (gülüyor)
Diğer teklileriniz ve EP’niz ile ilgili (Isınsın Biraz, Düzen, “İki Kafa Bi’Ruhdaş” EP’sinde yer alan Gri, Gündüz Vakti Bir Caz, Ruh ve Şairin Kelimeleri) nasıl geri dönüşler aldınız?
-Herkes “kendine has, Efza sentezi, enteresan!” cümlelerini kullanıyor. Bu dönüş benim için inanılmaz pozitif.
Bununla birlikte teklilerinizde çalıştığınız müzisyenler ile (bas : Emrah Esener, vokal kayıt : Arda Küçüker, mastering : Mehmethan Dişbudak) yollarınız nasıl kesişti?
-Emrah Esener ve Arda Küçüker ile müzik prodüksiyon okulundan tanışıyoruz. Mehmethan Dişbudak ise henüz yüz yüze tanışamadığım, yaptığı her işe saygı ve sevgi duyduğum bir isim. İlk olarak internet aracılığı ile Mehmethan Dişbudak’a “İki Kafa Bi’ Ruhdaş” isimli EP’mi mastering için yollamıştım. Bu şekilde iletişimimiz ve çalışmamız başladı.
Son Model Arabesk’in oluşum süreci nasıl gelişti, gitarda size eşlik eden Hakan Grey ile yollarınız nasıl kesişti?
–Son Model Arabesk’in sözleri epey eski… Şarkının başında ve içinde gezinen melodiyi çıkardım evlere kapandığımız dönemde ve “Bu melodiyi kesinlikle kullanmalıyım!” dedim. Bu parçayı söyleyeceğimi asla düşünmüyordum, bana hep çok arabesk geliyordu ama melodiye en çok yakıştırdığım şarkım bu oldu! (gülüyor) Bir şey eksikti…. Hakan Grey’i aradım “Gelip çalman gerekiyor!” diye… Hakan’la da çok fazla ortak arkadaşımız var. O vesile ile tanışıyoruz.
Son Model Arabesk ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Genelde “Tam Efza olmuş!” dendi ve yenilikçi olduğumu söylediler.
Bununla birlikte müziğinizi bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturuyorsunuz. Bu bağlamda bu durum size özgür bir alan sağlıyor mu?
–Evet, bence sağlıyor.
Müziğinizi bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturmanın sizce bir müzik firması aracılığıyla buluşturmak arasındaki fark nedir? Artıları, eksileri nelerdir?
-Şirketler bazen yatırım yapıyor, bazen PR yapıyorlar ya da bazen sadece kendi sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Bu insanlara hızla ulaşabiliyor ya da güzel bir sunum ile insanlar bunu daha çabuk benimseyebiliyor, müzik pazarlama devreye giriyor. Bağımsız olduğumuzda bu biraz daha zaman alıyor gibi geliyor bana, birçok şeyi kendi imkanlarınız doğrultusunda halletmeye çalışıyorsunuz ama bağımsız olup bir yerlere kendi çabam ile ulaşmak bana daha organik ve tatmin edici geliyor.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-“Zihnimin içindeki sentez”
Son Model Arabesk’ten sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
–Söz-müzik olarak çok fazla şarkım var ama düzenlemesini bitirdiğim üç şarkı hazırda bekliyor. Birine de kafa yormaya başladım diyebilirim.
Efza’ya bu güzel röportaj için teşekkür ederim. “Son Model Arabesk”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle