Bağımsız Sahne köşesinin yetmiş yedinci konuğu, müziğin eğitiminden gelen ve bu bağlamda zaman içinde kendi şarkılarını yapan, geçtiğimiz haftalarda alternatif tınılı kendi eseri ilk teklisi “Kayboldum Çoktan”ı dinleyicilerle buluşturan Cemre Esel… Aynı zamanda Olay Yeri Sanat ekibinin kurucularından olarak da ekiple yaptığı YouTube ve sahnedeki programlarıyla da dikkat çeken Esel ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Kayboldum Çoktan’a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?
-Müzik yolculuğum biraz klişeleşmiş olsa da çok küçük yaşlarımda başladı. Kendimi bildim bileli sahnede olmak, şarkı söylemek, dans etmek benim için tarifsiz bir his. Bu hissin üzerine yoğunlaşmam gerektiğini düşündüğümde ise lise dönemimdeydim. Ailemin de hayallerimi desteklemesiyle yoğun bir müzik eğitimine başladım ve ardından Konservatuvarı kazandım. Konservatuvar eğitimim şu an yaptığım müzik ile çok ilişkili. Teorik edindiğim bilgilerin dışında -ki bunların çoğu şu an işime yaramayan, okul dışında da öğrenebileceğim bilgiler- hayatını sanata adamış çok değerli hocalarla bir arada oldum. Onlarla sanat üzerine olan konuşmalarımız, tartışmalarımız benim için çok daha değerli.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve bu bağlamda “Kayboldum Çoktan”ın oluşum süreci nasıl gelişti? Düzenlemenizi üstlenen Burak Bedirli ile yollarınız nasıl kesişti?
-Konservatuvara girdiğim andan itibaren kendi şarkılarımı yapacağımı düşünüyordum zaten. Fakat ilk şarkımın söz ve bestesinin bana ait olacağını düşünmüyordum nedense. İlkokul dönemimden beri yazmayı bir rahatlama aracı olarak kullanmışım bir şekilde. Büyüdükçe bunun farkına vardım. Konservatuvar bittiğinde ise kendimi bu defa yazdığım sözlere beste yaparken buldum. Bir taraftan bilinçli olmayan ama aslında çok bilinçli olan bu yolculuğa katı kurallarla ve planlı olarak karar vermiyorum. Sadece çok istiyorsam eğer onu hissediyorum ve duygumun üzerine gidiyorum. Burak ile yollarımız ise bir arkadaşım sayesinde kesişti. O benim neyi nasıl istediğimi hemen anladı. Ben de onun hislerine ve yeteneğine çok güvendim ve Kayboldum Çoktan ortaya çıktı.
Kayboldum Çoktan ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Çok iyi geri dönüşler aldım, çok sevindirici.
Klibinizi yöneten Ekrem Levent ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşumu nasıl gelişti ve klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Klibin yönetmeniyle de bir arkadaşım sayesinde tanıştım. Önce ben kendi kendime bir çalışmaya girdim hayalimdeki klip ile ilgili. Sonra fikirlerine çok değer verdiğim arkadaşlarımla konuştuk, tartıştık uzun uzun. En son karar verdikten sonra Ekrem ile bir toplantı yaptık ve “Hayalimdeki sahneleri nasıl yaparız, nerede yaparız?” gibi soruları netleştirdik. Ardından çok zaman geçmeden çekimlere başladık. Klip ile ilgili görüşler de çok güzel, çok mutluluk verici.
Bununla birlikte müziğinizi bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturuyorsunuz. Müziğinizi bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturmanın sizce bir müzik firması aracılığıyla buluşturmak arasındaki fark nedir? Artıları, eksileri nelerdir?
-Bir kere kesinlikle çok özgürsün. Ortada sadece sen ve hayallerin var. Fakat hayallerini tek başına ortaya koyamayacağın gerçeği de var. Çevren olması lazım, maddi bir birikiminin olması lazım. Önüne çıkan her şey de yeni bir bilgi öğrendiğin için sabırlı olman lazım. Artık günümüzde bir şarkıcının sadece şarkının vokallerini okuması yetmediği gibi her konuda da bilgisi olması gerekiyor. O yüzden yolumdan çok memnunum. Kolay olmayan ve büyüten bir yol.
Kendi müziğini nasıl tanımlarsınız?
-Yenilikçi, içten, huzurlu, canlı.
Ayrıca YouTube’da çeşitli şarkıları yorumlayıp paylaşıyorsunuz. Sizce YouTube yorumlarınızı duyurmada etkili mi?
-YouTube’da çok düzenli paylaşım yapmak gerekiyor. Ben henüz onu sağlayamadım. İçimden geldikçe yapıyorum. Düzenli olduğu takdirde, evet kesinlikle etkili.
Öte yandan Olay Yeri’nin kurucularındansınız. Öncelikle ekipçe yollarınız nasıl kesişti ve canlı performanslanız ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Olay Yeri’nin kurucuları olarak hepimiz aynı konservatuvardan mezunuz fakat tanışmamız mezun olduktan sonra oldu. Beraat (Karaman) ve İnan (Yıldırım) Tiyatro mezunu. Onlardan çok şey öğreniyorum. Onlar da benden öğreniyorlardır diye düşünüyorum. Beraberken zaten çok eğleniyoruz ve bunu sahneye taşıdığımızda olumlu geri dönüşler almamız kaçınılmaz oluyor.
Yine bu doğrultuda Olay Yeri Sanat YouTube kanalının açılması nasıl gelişti? Bu bağlamda canlı olarak sahnelediğiniz Bi Biz Eksiktik ve 3artı1 programlarınızın oluşumu nasıl gelişti? Programlarınız ile ilgili şimdiye kadar nasıl geri dönüşler aldınız?
-Pandemiden önce hepimiz sahne alarak bir şekilde görünür oluyorduk. Pandemi başladığında ise her zaman yaptığımızdan farklı bir şeyler yapmamız gerektiğinin farkındaydık. İlk evlere kapandığımız dönem Beraat ve İnan Instagram üzerinden canlı yayın yapmaya başladılar. Tahmin ettiğimizden fazla bir katılım ve ilgi oldu. Biz de bunu değerlendirdik. “Her attığımız adımda kendimizi nasıl daha fazla geliştiririz?”in üzerine kafa yorduk ve müziğin kesinlikle içinde olması gerektiğini düşündük. Bu hayale bir isim koyduk “Olay Yeri Sanat”. Bu isim altında ilk konseptimiz “Bi Biz Eksiktik”i bulduk. Yasaklar hafifleyip sahneler açıldığında hemen sahnede yapmaya başladık. İlk canlı performansımızı Bakırköy’de çok tatlı bir mekanda yapmıştık. Sonra İstanbul’un daha merkezine gelmemiz gerektiğini düşünüp Aksi Pub ile görüştük. Onlar da konsepti beğendiler ve sahne almaya başladık. ikinci kapanmada başka bir konsept ile yani 3artı1 ile YouTube çekimlerine başladık. Neredeyse gelen her konuğumuz “Uzun zamandır bu kadar eğlenmemiştim, çok iyi geldi!” cümlesini kurdu bize. Onların ve izleyenlerin yorumları da bize çok iyi gelmişti. Şu an yasakların kalkmasıyla seyircili olarak Bi Biz Eksiktik’i yapmaya devam ediyoruz.
Kayboldum Çoktan’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Yolun daha çok başındayım. En kısa zamanda yeni şarkılarla karşınızda olmayı umuyorum. Aklımda birçok proje var hepsini zamanla göreceğiz.
Cemre Esei’e bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Kayboldum Çoktan”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle