Röportajlar

İlk albümü ‘Payîz’i dinleyicilerle buluşturan Adnan Kartal ile bir röportaj…

Geçtiğimiz haftalarda ilk albümü ‘Payîz‘i Kalan/Z Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturan Adnan Kartal ile Bi’Kuble için, albümden önceki müzik yolculuğunu, albümünü ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle ilk albüm fikri nasıl gelişti, albüme kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?

-Okul yıllarımdan önce şiir yazıyordum. Ancak beste yapmaya konservatuvar sürecinde başladım. Albüm fikri konservatuvar okurken oluştu. Doğadaki her canlının en güçlü yönüyle ve yeteneğiyle hayata tutunduğunu düşünürüm. İnsan da öyledir tabi ki. Kaldı ki insan aynı zamanda sosyal bir varlıktır ve kendini ifade kaygısı taşır. Yani anlamak ve anlaşılmak ister. Anladıklarını insanlarla paylaşmak ister. Benim de yetenekli olduğum alan müzikti ve çalışmalarımı somut bir ürün haline getirip paylaşmak istedim.

2007 yılında Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarı‘nın hem ses eğitimi hem de temel bilimler bölümünü kazandım Ses Eğitimi bölümünü tercih edip okudum. Konservatuvar yılları aktif geçti tabi. Hem Türk Halk Müziği hem Türk Sanat Müziği hem de Batı müziği çoksesli korolarında koristlik ve solistlik yaptım. TRT’de yayınlanan (StranaXweBéje) Sen Türkünü Söyle yarışmasına sekiz hafta boyunca katıldım. 2012 yılında mezun oldum ve müzik öğretmenliğine başladım. 2015 yılında DerîVeke (Kapıyı Aç) isimli tek şarkılık bir single çalışmamız oldu.

Düzenlemelerinizi yapan Erdem Altınses ile yollarınız nasıl kesişti?

Erdem Altınses ile konservatuvardan arkadaşız. Çalışmalarını takip ediyordum. Genç yaşına rağmen başarılı çalışmalar sergiliyordu. Başarılı bir albümün aranjörümle uyumlu bir çalışma ile gerçekleşebileceğini düşünüyordum. Bir hafta boyunca nasıl bir aranje, nasıl bir düzenleme ve orkestrasyon istediğimi dinledi. Albüme başlamadan önce şarkıların düzenlemelerini bana yazılı olarak sundu. Sonrasında albüm çalışmalarına başladık.

Kalan Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

Kalan Müzik’in, müziği sadece ticaret olarak görmeyen bir kurum olduğunu biliyorduk. Albümümüzün yayınlanması için ilk tercih ettiğimiz şirket Kalan Müzik oldu haliyle. Ömer Avcı (hem sevdiğim bir ağabeyim hem de albümümüze katkıda bulunmuş başarılı bir aranjör ve perküsyon ustası) referansıyla Kalan Müzik (Hasan Saltık) ile görüştük. Hasan Saltık ile ilk görüşmemdi benim. Görüşmemiz zorlu olduğu kadar eğlenceli de geçti. Çünkü bu kadar dobra bir kişiliğin bu kadar sevecen bir yanının olabileceğini görüşmenin sonlarına doğru anlıyorsunuz. Müziklerimizi dinledi. Kendisi müzik piyasasının içinde olduğu zorlu durumu anlattı biraz. Kararlı olduğumuzu anlayınca bizimle çalışmak istediğini söyledi. Nitekim beraber çalıştık.

Albüm ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Müzik ruhaniyeti olan ve estetik bilinç seviyelerinin yüksek olduğunu düşündüğüm çevremdeki kişilerden olumlu ve gelişkin dönütler aldım. Geleneksel müziğin dışında yeni deneysel performansların hem dinleyici hem de müzik için bir soluk olduğu kanısını hissettirdiler. İlk defa albümle tanışan müzikseverler ve dinleyiciler ise batı müziği ve doğu mistisizmin harmanlandığı bir serüveni yaşadıklarını belirtiler. Modern, etnik iyi ve yeni gibi kelimelerinin bu albümde karşılık bulduğunu belirttiler.

Günümüzde CD olarak yayınlanan albüm sayısı azalırken ve birçok albüm CD şansı bulamadığı ve dijitalde görülen ilgiye orantılı olarak CD basımı yapılan bir dönemde albümünüz CD olarak da dinleyiciyle buluştu. Bu bağlamda albümün CD olarak da dinleyiciyle buluşması sizin mi yoksa firmanızın isteği miydi? Siz bir dinleyici olarak müziği genellikle hangi kanaldan dinliyorsunuz? (CD, Dijital Platform vs.)

-Albümlerin CD olarak yayınlanmasının belki de son dönemlerini yaşıyoruz artık. Biz gençken kasetler vardı. Bizden önceki jenerasyonun plakları vardı. Kullandığımız araçlar değiştikçe yaşam biçimimiz de değişiyor. Bununla beraber kültür ve sanatın sunum biçimi de değişiyor haliyle. İlk albümüz olduğu için elimizde somut bir ürün olmasını istedik. Kalan Müzik de karşı çıkmadı bu isteğimize. Beğendiğim albümleri CD olarak da bulunduruyorum. Ancak daha çok dijital ortamlardan dinliyorum diyebilirim. Bizim albümümüz de ilkin dijital platformlarda paylaşıldı.

Bu albümden sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

 -Sanat yapmanın ilk koşulu üretmektir. Ancak sırf üretmek için müzik yapmak sanatsal ve estetik kaygılarımı gidermek için yeterli değil. Elimde taslak halinde çalışmalar var. Yakın bir zamanda iki eserlik bir single çalışmasına başlamayı düşünüyorum.

Adnan Kartal’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. ‘Payîz’i tüm müzik marketlerde ve dijital platformlarda bulabilirsiniz.