MAY ismini müzikseverler Ozan Kınasakal ile yaptığı çalışmalarla duydu. Müziğin eğitiminden gelen ve zaman içinde kendi şarkılarını yapmaya başlayan Kazak asıllı müzisyen MAY, şimdi ise kendi eseri ilk solo teklisi “bu gece”yi BBI Music Co. etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. MAY (Nurgül Süleymanoğlu) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle “Jealous”a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?
-Müzik kariyerime adım atmadan önce, Ankara’da çevre mühendisliği üzerine lisans eğitimimi sürdürüyordum. Ancak içimde hep müzik sektöründe yer alma isteği vardı. İTÜ MİAM, müzik kariyerim için gerçekten büyük bir fırsat oldu. Şarkıların nasıl yapıldığından, yazım sürecinden aranje, kayıt, mix ve master işlemlerine kadar her aşamayı gözlemleme şansı buldum. Ayrıca birçok yetenekli prodüktör ve müzisyenle tanışma imkânı elde ettim. MİAM’ın iki yıllık yüksek lisans programı, daha önce müzikle ilgili bir eğitimim olmadığı için benim için çok değerli bir altyapı sağladı.
Sizi “someone new” ile tanıdık. Bu bağlamda Ozan Kınasakal ile ortak çalışmanız “someone new”un oluşum süreci nasıl gelişti? Ozan Kınasakal ile yollarınız nasıl kesişti? Jealous ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Ozan’la yüksek lisans döneminde aynı bölümde okurken tanıştık. İlk tanışmamız, mix ve multitrack kayıt dersinde sıfırdan bir şarkı oluşturup aranje ve mix’ini gerçekleştirmemiz gereken bir ödevle başladı. Ozan, şarkı yazıp yazmadığımı merak edip “Birlikte çalışalım mı?” diye sorduğunda, benim de zaten “someone new” ile ilgili fikirlerim vardı. İşler çok kolay ilerledi ve şarkıyı derste sunduğumuzda olumlu tepkiler aldık. Şarkıyı tamamladıktan neredeyse bir sene sonra yayınladık. Yayınlandıktan sonra dinleyenlerden de olumlu tepkiler aldık.
Kınasakal ile ikinci projeniz “jealous”in oluşum süreci nasıl gelişti? jealous ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-“someone new” şarkısını çıkarmaya karar verdiğimizde, kafamda “jealous” fikri belirdi. Birkaç gün içinde şarkının tamamını yazdım. Ozan’a dinlettiğimde çok beğendi ve bir saat içinde demosunu hazırladık. Sonrasında, dersler ve okul yüzünden süreç biraz uzadı, ama yine de keyifle üzerinde çalıştık. Hatta şarkı için bir şarkı sözü videosu bile çektik. “jealous”ı dinleyenler oldukça sevdi. Tabii ki, şarkılar İngilizce olduğu için Türk Spotify listelerine giremediler, ancak TikTok aracılığıyla “jealous”ı dinleyen yeni bir kitleye ulaşma fırsatı buldum.
Bir solo tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda kendi eseriniz “bu gece”nin oluşum süreci nasıl gelişti? Düzenlemeyi üstlenen Arda Karaburçak ile yollarınız nasıl kesişti? BBI Music Co. İle yollarınız nasıl kesişti?
-Solo şarkı çıkarmak hep hayalimdi zaten. Bu yüzden Ozan’la beraber çalışmayı durdurduğumuzda artık bu hayalimi gerçekleştirebileceğimi anladım. Aslında “someone”, “bu gece”, “jealous” yaklaşık olarak hepsi yakın tarihlerde yazıldı. O yüzden mental olarak benzer bir durumdaydım. O zamanda İstanbul’da daha bir senedir yaşıyordum. Çok arkadaşım yoktu, pandemi de çok yalnız hissettirmişti. “bu gece” de öyle ortaya çıktı. Sonrasında Sofar İstanbul’da sahne alma hayalim oluştu. O düşünce ile Sofar için benimle çalışmak ister mi diye Arda’ya ulaştım. “bu gece”nin akustik kaydını yaptık, başvuru yaptık. Sonucunda Sofar Ankara’da sahne alma şansı nasip oldu ve iki sene sonra Arda ile “bu gece” için bu sefer prodüksiyon ve şarkı çıkarmak için anlaştık. Arkadaşlarımın tavsiyesi ile BBI’ya başvurdum ve olumlu dönüşle sonuçlandı. The rest is history!* (gülüyor)
*Geri kalanı tarihtir!
bu gece ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Çıkardığım ilk Türkçe şarkım olduğu için nasıl olacağı ile ilgili biraz endişeliydim. Ama şarkımız Spotify editöryal listelerine girdiğinde tabii ki çok mutlu oldum. Genellikle olumlu dönüşler aldık. Yabancı olmama rağmen “Ay bu kız ne yazmış?” diyenler olmadı. En azından yüzüme diyen olmadı! (gülüyor)
Kendi müzik tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
-Indie pop, bedroom pop, alternatif pop diyebilirim. Bir arkadaşım bir gün bana “Senin müzik tarzının ismi şeker kaplamalı hüzün olmalı.” demişti. O da güzel tanımlıyor bence.
bu gece’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Evet, hazırda altı şarkım var ve aranje için bekliyorlar. Ayrıca düzenli olarak Türkçe, İngilizce ve Kazakça şarkılar yazmaya devam ediyorum. Arda ile bir sonraki çıkaracağımız şarkı da Türkçe olacak ve ismi “Söylemesen de Biliyorum”. Ardından belki bir EP yayınlamayı düşünüyorum.
MAY’e bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “bu gece”yi tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle