Salih Durmaz… Müziği yer aldığı gruplar ile deneyimleyen Durmaz, aynı zamanda Kadıköy’deki müzik stüdyolarından Studio Josephine’de çeşitli sanatçılarla çalışmaya devam ederken, kendi eseri “Burada Bir Yanlış Var”ı geçtiğimiz günlerde Arpej Yapım etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Durmaz ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Burada Bir Yanlış Var’a kadar müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?
-Müzik yolculuğuma ilkokul zamanlarımda gitar çalarak başladım. Doğduğum şehir olan Kütahya, nüfusu az ve küçük bir şehir. Dolayısıyla rock müzikle ilgilenen, enstrüman çalmaya çalışan kişilerin sayısı az olsa da birbirimizi bulup birlikte çalmak o kadar da zor olmadı. Birçok grup kurduk, ufak sahnelerde çaldık, stüdyoda bolca zaman geçirdik. 2013 yılında bir bestemizi kaydedip YouTube’da yayınlamıştık. Daha sonra internette gezinirken “Genç Orkestralar Yarışıyor” adlı bir beste yarışması gördüm. Jüride Fuat Güner, Özlem Tekin ve Ferman Akgül vardı, ben de hemen başvurdum tabii. Başvurumuz olumlu sonuçlanınca yarı final için İstanbul’a geldik. O zamanki grubumuzda ben bas gitar çalıyordum, şarkı söylemekle ilişkim sadece arada bir back vokal yapmaktı. Yarışmaya giderken vokalistimiz hastalandı, sesi neredeyse hiç çıkmayacak kadar kısılmıştı. Bana “Şarkıyı sen söyleceksin!” dediler. Kendimi jüri karşısında şarkı söylerken buldum. İnanın ne olup bittiğini hatılamıyorum, bir insan bayılırken ne hissediyorsa aynen öyle hissetmiştim! (gülüyor). Final aşamasına katılmaya hak kazandık fakat vokalistimizin hastalığı geçmediği için katılmama kararı almıştık. Bir süre sonra grup da dağıldı zaten. Devam eden süreçte Sofar İstanbul adlı bir oluşum kapsamında Emre Akbay ile beraber çalmaya başlayıp yaklaşık bir sene kadar müzik yaptık. Balcony Tv, Bip Akustik, Groovypedia gibi farklı video sessionlarında performanslar yaptık. 2016 yılında Sinema Televizyon bölümünü kazanmamla birlikte İstanbul’a yerleştim. Bir süredir karaladığım bestelerim üzerinde daha fazla kafa yormaya başladım. Ev stüdyomu kurdum, müzik teknolojilerini araştırdım, demolar kaydettim, müziğe çok daha fazla vakit ayırdım. Bir süre sonra müzik çalışmalarımı Studio Josephine çatısı altında yapmaya başlayınca iş daha profesyonel bir hal aldı. Stüdyoda görev ve sorumluluk almak, kayıt ve prova amaçlı stüdyoya gelen birçok müzisyenle vakit geçirmek bana birçok birikim kazandırdı. Burada Bir Yanlış Var’a kadar olan süreç genel olarak böyleydi.
Bununla birlikte Emre Akbay ile de çalışmalar yaptınız. Kendisiyle yollarınız nasıl kesişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?
-Emre Akbay ile tanışmamız yine bahsettiğim gibi küçük bir şehirde müzik yapıyor olmanın getirdiği bağlantılar üzerinden oldu. Bir arkadaşımız aracılığıyla tanıştık. Tanışır tanışmaz müzik yapmaya başladık zaten. Emre tanıştığım en üretken insanlardan biri diyebilirim, çok severim kendisini. Birlikte çaldığımız her şarkının hatırlattığı geçmişe ait izler, duygular var. Geri dönüşlerden bahsedecek olursak, birlikte çaldığımız zamanlarda yaptığımız video performansları kendisini oldukça seven ve sahip çıkan bir kitle oluşturdu. Daha sonra birçok single, EP ve albüm çalışması yaptı. Onun bu yolculuğunun bir parçası olmak çok keyifliydi.
Profesyonel bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve bu bağlamda Burada Bir Yanlış Var’ın oluşum süreci nasıl gelişti?
-Sürekli müzik hakkında düşününce ortaya somut bir çalışma çıkartma isteği bir süre sonra sadece bir istek olmaktan çıkıyor. Bu noktada artık bestelerimden birini profesyonel bir şekilde tamamlamak için bir çalışma sürecine girdim. Burada Bir Yanlış Var’ın sözü ve müziğini 2014 yılında yazmıştım. Bana hayatımın oldukça farklı hissettiğim bir dönemini hatırlatan, içimde bazı kararları ve istekleri uyandıran ve aynı zamanda bestelediğim ilk şarkı olmasından dolayı bu şarkıyı seçtim.
Arpej Yapım ile yollarınız nasıl kesişti?
-Arpej Yapım ile tanışmam 2018 yılında kurduğumuz bir grupla albüm anlaşması yapmamız sayesinde gerçekleşti. Grup halinde yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı bir buçuk sene boyunca herhangi bir sonuca varamadık, dolayısıyla grup sözleşmesini iptal ettikten sonra karşılıklı bir şekilde anlaşmamızı bireysel bir forma dönüştürdük.
Burada Bir Yanlış Var ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Aldığım tepkiler gayet güzeldi. Dinleyenler genel olarak şarkının enerjisini ve atmosferini çok beğendiklerini söylediler. Hem çok sevdiğim, hem de hiç tanımadığım insanlardan müziğim hakkında yorumlar duymak benim için oldukça motive edici bir süreçti. Çevrenizdeki insanlarla demo kayıtlar hakkında konuşmaktan ziyade bitmiş bir çalışmanın geri dönüşlerini almak, kritiğini yapmak benim için oldukça keyifli oldu.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-Müzik tanımlamayı iyi becerebilen biri değilim. Genelde sözlerimle ifade etmeye çalıştığım şeyi olduğu haline en yakın şekilde anlatmaya çalışıyorum. Açıkçası müziğe olan bakış açımın, ifade etme ihtiyacı duyduğum öğelerin hayatın doğal akışıyla birlikte bir değişim ve olgunlaşma sürecinden geçtiğine inanıyorum. 90’ların alternatif rock, grunge akımından tutun da dünya müziğine yön vermiş birçok akımın benim üzerimde bıraktığı etkileri olabildiğince kendi tavrımla aktarmaya çabasındayım. “Hemen bir şarkı yapıp, çabucak bir basmakalıp haline getirip bir an önce yayınlamalıyım!” gibi bir düşünceye hiçbir zaman kapılmadım.
Bununla birlikte düzenlemenizi de kendiniz üstlendiniz. Bu durum, size müziğinizde yapmak istedikleriniz ile ilgili özgür bir alan sağlıyor mu?
-Tabii ki özgür bir alan sağlıyor. Şarkının düzenleme, enstrüman-vokal kayıtları ve mix aşamasının %90’ında yalnızdım. Geçmişte başka insanlarla bu şekilde işler yapmaya çalışıp hiç sonuç alamadığım bir dönemim oldu. Tek başına yapmanın zor yanı, hem kontrol odasından kayıt tuşuna basmak, hem kayıt odasına koşturarak geçip düzgün bir kayıt almaya çalışmak gibi şeylerdi diyebilirim! (gülüyor). Hem bütünlük oluşturacak öğeler hem de detay sayılabilecek ufak şeyler üzerinde odak ve motivasyonu sürdürmek gerçekten zor oldu fakat oldukça öğreticiydi. Bu aşamada işin büyük çoğunluğunu yalnız yapmanın benim için daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Burada Bir Yanlış Var’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Bu sene “Burada Bir Yanlış Var” ile birlikte 6 adet tekli yayınlamak öncelikli planlarım arasında. 2021 senesi içindeki çalışmalarımı bir EP haline getirmek istiyorum. Canlı performans kayıtlarından oluşan bir video serisi yapmayı da çok isterim. Sonrasında bir albüm yapmayı düşünüyorum.
Salih Durmaz’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Burada Bir Yanlış Var”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle