Röportajlar

İlk teklisi “Çiçek”i dinleyicilerle buluşturan Nil Ergun ile bir röportaj…

Nil Ergun… Zaman içinde eğitimi gereği Mimarlık alanında ilerlese de, içindeki müzik tutkusundan vazgeçmeyen ve orkestralarda yaşadığı sahne deneyimlerinin yanı sıra YouTube kanalında da yorumlarını paylaşan Ergun, eşi Güneş Ergun’un bir eseri “Çiçek”i ilk teklisi olarak GTR Müzik etiketiyle geçtiğimiz günlerde dinleyicilerle buluşturdu.  Ergun Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle Çiçek’e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda Hakan Başar Orkestrası ile yollarınız nasıl kesişti ve orkestra sizin için müziksel anlamda nasıl bir deneyim oldu?

-Kendimi bildim bileli müzik yolculuğundayım diyebilirim. Hatırlayamasam da ailem 4-5 yaşlarında bile bir yerde sahne varsa mutlaka atladığımı söylerler. Ama hatırladığım kısım, 7 yaşında ilkokula başladığım seneye tekabül eder. Müzik derslerinde sınıfça org çalardık. Sevgili öğretmenim Beyhan Bakırcı benim bu konuda yetenekli olduğumu ve piyano dersi almamı önerdi aileme… Derslere başladım ve yaklaşık 7 sene kadar aralıksız devam ettim. Resitallerde çaldım. Lise sınavları, yoğun ders programları derken dersler seyrekleşti ve ne yazık ki sonlandı. Lisedeki müzik derslerinde de sevgili öğretmenim Levent Aytı sesimi fark etti ve ben artık okul orkestrasında şarkı söylemeye başladım. Okulumuzu temsilen birçok etkinlikte sahneye çıkıyordum. Üniversite sınavları yine beni müzikten bir süreliğine ayırdı. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde birlikte okuduğum yakın bir arkadaşım Hakan Başar Orkestrası’nda solistti. Onun aracılığıyla ben de orkestraya dahil oldum ve onlarla uzun bir süre sahne yaptım. Bu sayede hem sahne deneyimi hem de repertuvar anlamında kendimi fazlasıyla geliştirme şansı yakaladım. Eşimle tanıştıktan sonra da müzisyen arkadaşlarımızla pop caz tarzda müzik yapmaya başladık. Hamilelik sürecim ve pandemi yüzünden ara verdiğim müziğe, ilk teklim ‘’Çiçek’’ İle geri döndüm. Şarkımı sahnede söylemek için sağlıklı, güzel günlerin gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum! 

Profesyonel bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz, Çiçek’in oluşum süreci nasıl gelişti? Bu bağlamda Çiçek, eşiniz Güneş Ergun’a ait… Eşinizin bir eserini okumak sizin için nasıl bir duygu? Eşinizle çalışmak ortak müziksel kararlarda size özgür bir alan sağlıyor mu?

-Uzun zamandır aklımızda profesyonel bir tekli, çünkü uzun zamandır müzik yapıyoruz eşimle… ‘’Çiçek’’, Güneş’in biz tanıştıktan sonra yaptığı ilk beste. Onun bir bestesini seslendiriyor olmak tabii ki harika. Biz zaten müzik aracılığı ile tanıştık, müzisyen ortak bir arkadaşımız tesadüfen tanıştırdı bizi… Ayrıca müzikal zevklerimizin aynı olması da çok büyük bir avantaj. Bu konuda birbirimizi besliyor ve tamamlıyoruz. 

Düzenlemeyi üstlenen Genco Arı ile yollarınız nasıl kesişti?

-Eşim Güneş’in kız kardeşi ve eşi müzisyen, ayrıca ikisi de müzik öğretmeni… Onların tanıdığı bir başka müzisyen dostumuz sayesinde Genco Arı’ya ulaştık. Zaten kendisini çok öncelerden beğenerek takip ederdik ve nihayet tanışma fırsatı bulduk. Çok güzel bir enerji yakaladık ve keyifle çalıştık.

GTR Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

-GTR Müzik ile Genco Bey sayesinde kesişti yollarımız. Çok da iyi oldu! (gülüyor)

Çiçek ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Uzun zamandır bu hamleyi benden bekleyen çok insan vardı aslında, ve nihayetinde çok güzel yorumlar aldım. İyi dilekler, ilgi ve paylaşımlar beni çok mutlu etti.

Teklinizde size başarılı bir müzisyen kadrosu eşlik etti. Bu kadronun bir araya gelmesi nasıl gelişti?

-Evet, çok şanslı hissediyorum. Herkesin tekrar emeğine sağlık, sağ olsunlar. Sevgili Genco buluşturdu bizi…

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Çok eskiden beri pop ağırlıklı müzik yapıyorum. Hakan Başar ile caz müziği sevdim. Güneş’in de caz müziğine olan tutkusuyla büyük oranda caza yöneldim diyebilirim. Ama dinleyiciye daha yakın olmak adına pop ağırlıklı şarkılar üretiyoruz. Bu yüzden kendi müziğim için pop caz diyebilirim.

Bununla birlikte çeşitli şarkıları yorumlayıp YouTube hesabınızda paylaşıyorsunuz. Bu tarz çalışmaları yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve sizce YouTube, yorumlarınızı duyurmada etkili mi?

-YouTube dinleyiciye daha kolay ulaşabilmek için en verimli platformlardan biri. Sahnelerde doğal olarak cover parçalara yoğun olarak yer veriyoruz. YouTube’dan da özellikle pandemi döneminde çoğu müzisyen faydalandı. Konserler ve müzik organizasyonlarının yapılamadığı günümüzde, bu kanallarda yapılan paylaşımları dinleyici daha çok görmek istiyor.

Çiçek’ten sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Elbette, beni heyecanlandıran çalışmalar var hazırda; yine Güneş’in besteleri… Sabırsızlıkla sıranın onlara gelmesini bekliyorum (gülüyor)

Nil Ergun’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Çiçek”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.