Kars’ın Selim köyünde doğan ve Ankara’da yetişen bir isim Semra Polat… İçindeki edebiyat ve müzik aşkıyla hem bir şiir kitabı “Rüyasız Uyku” yayınladı, hem de Kom Müzik etiketiyle Lütfü Gültekin’in Şah Hatayi dizelerine bestelediği unutulmaz “Yola Girme Sen”i ilk teklisi olarak dinleyicilerle buluşturdu. Polat ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Yola Girme Sen’e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?
-Müzik yolculuğunun temel noktası beslendiğin kaynaklardır. Benim de ilk kaynağım halk müziği oldu. Çocukken evimizde hep türkü dinlenirdi. Ezgi olarak ilk bu seslerle harmanlanmak müzikteki eğilimime yön verdi. Tabii bir de bunun genetik yanı var. Genetiğin gücü yadsınamaz, senin eğilimlerini belirleyen çok kuvvetli bir unsur. Bu yatkınlık kökenlerimde var. Profesyonel anlamda olmasa da aile içinde hep türküler söylenirdi, dinlenirdi. Bu anlamda yıllarca iyi bir dinleyen oldum. Zaman içinde dinlediğim türler genişledi, farklılaştı. Ağırlıklı olarak türküler ve deyişler dinlemekle beraber farkı tarzlarda müzik dinliyorum. Çünkü müzik sevinçte, üzüntüde ve birçok duyguda iyi bir yol arkadaşı. Sonsuz bir alana sahip. Zamanla kaynaklar çoğaldıkça sesime ve söyleme üslubuma da yansıdı. Bazı dillerdeki müziklere karşı ayrı bir ilgim de oldu. Farsça mesela. Belki ilerde deneyebilirim. Bütün bu beslenme sürecinden sonra da üretim sürecine girmek istedim. “Yola Girme Sen” en sevdiğim deyiş ve sözlerindeki anlam kıymetinden dolayı ilk tekli olmasını istedim.
Profesyonel bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve bu bağlamda Yola Girme Sen’i yorumlama süreci nasıl gelişti? Kom Müzik ve düzenlemenizi üstlenen ile Kemal Yıldırım ile yollarınız nasıl kesişti?
-Müziğin tanımını sorsalar, “Aynı yere, ayrı yerden bakmak” derim. Aynı perspektifi yakalayabilmek çok kıymetli. Bu anlamda Sevgili Kemal Yıldırım’la da yollarımız bu şekilde kesişti. İstanbul’da müzik üzerine yaptığımız sohbetler ve çalışmalar sonucunda beraber bir çalışma yapmaya karar verdik.Öncesinde başka eserler üzerine de çalıştık. Bir tekli yapmaya karar verdik. İlk teklinin “Yola Girme Sen” olması beni çok motive etti. Bilgiye, sabra ve emeğe verilen kıymetle güzel bir ekip çalışması yaptık.Szin aracığınızla en başta Kemal Yıldırım, İstanbul Strings, Şeyhmus Fidan, Ömer Aslan, Göksel Gündoğdu, Ömer Avcı ve Kom Müzik ailesine çok teşekkür ederim.
Yola Girme Sen ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? Besteci Lütfü Gültekin’den ayrıca bir geri dönüş aldınız mı?
-Yola Girme Sen ile ilgili çok güzel geri dönüşler aldım. Başka bir eserde sesimin duygusu merak edildi. Özellikle “İkinci olarak ne söyleyeceksin?” gibi geri dönüşler aldım. Eseri seslendirmeden önce Lütfü Gültekin ile konuşmuştum, eseri seslendirmek istediğimi söyledim. Sağ olsun çok naif bir insan; eseri seslendirmeden önce de sonra da çok iyi yorumlar aldım kendisinden. Lütfü Gültekin çok sayıda besteye imza atmış, çok mütevazi bir insan. Kendisine burdan da çok teşekkür ederim.
Bununla birlikte Rüyasız Uyku isimli şiir kitabını yayınladınız. Bir şiir kitabı yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve şiirlerin oluşumu süreci nasıl gelişti? Kitabınız ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Kelimeler ve sesler içimdeki nehirleri, dağları besliyor. Kelimeler ekmekse sesler de su benim için. Şiir ve müzik hep vardı. Çünkü hayatın kabalığını bir şekilde inceltmek gerekiyor. Her zaman çantamda bir defterim bir kalemim vardır. Hatta ceplerimde kağıtlarım! (gülüyor) Bazen çıkartır otobüste yazarım. Yazarken en büyük ilham kaynağım müzik ve yolculuk. İkinci kitap için şöyle bir fikrim var, yazdığım şiirleri hangi müzikle yazmışsam müzik ismlerini de şiirin altına ekleyeceğim. Yazardım hep ama bir şiir kitabına ulaşması amacıyla değildi. Müzik birikimi gibi oldu bende… “Rüyasız Uyku” ile yazdıklarımı kitaplaştırmaya ani bir şekilde karar verdim. Kitap yayınlandıktan sonra sanki herkes içimi gördü gibi tedirgin bir duygu da yaşadım. Çünkü çok ön planda olmak isteyen biri değilim. Şiir ve müzik yolculuğu uzun bir birikimin ardından ani kararlarla üretim sonucuna dönüştü. İki alanda da aldığım olumlu geri dönüşler beni çok iyi motive etti. Şiirde kullandığım imgelerle ilgili kalemine çok kıymet verdiğim şairlerden olumlu yorumlar aldım. Bu, beni çok besliyor ve motive ediyor. Müzik ve şiiri birleştirmişken ikinci kitapta yayınlanacak bir şiirimi paylaşmak isterim.
Yola Girme Sen’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Müzikle ilgili çalışmalar devam ediyor, kayıtlar için hazırlık yapıyoruz.Bu uzun bir yol, eğitim ve üretim süreci beraber ilerliyor. Bununla birlikte şarkı sözü yazıyorum, yazma süreci de devam ediyor. Birlikte çalışmak istediğim isimler var, onlarla bağlantılar kurmaya çalışıyorum. Güzel ilerliyor şimdilik…
Semra Polat’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Yola Girme Sen”in Semra Polat yorumunu tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle