Son zamanlarda müzik endüstrisine merhaba diyen alternatif müzik gruplarından birisi de, temelleri Ankara’da atılan Avangart grubu oldu. İlk teklisi “Fanus”u geçtiğimiz günlerde Avrupa Müzik’in alt firması Süper Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturan Avangart grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve Avangart grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?
İlayda Erenler (vokal-beste): 1994’te Ankara’da doğdum. Babam müzisyen olduğu için hep müzikle iç içeydim. 7 yaşında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne bağlı olan Bilkent Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu’nun yetenek sınavına girdim. Tam burs kazanarak piyano departmanına kabul edildim. Ortaokul ve liseye de piyano bölümünde devam ettim. Lisede piyano bölümünden mezun olduktan sonra 2012 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Şan Bölümü’ne kabul aldım ve 2017’de bölümden fakülte birinciliğiyle mezun oldum. Eğitim hayatım boyunca birçok müzik grubunda ve çeşitli konserlerde yer aldım. Belli anlaşmazlıklardan dolayı ne yazık ki hiçbiri uzun soluklu olmadı. Üniversiteden mezun olduktan sonra kendi bestelerimi yapmaya başladım. R&B ve Deep House tarzlarında birkaç solo şarkı yayınladım. Küçüklüğümden beri hayalim, vokali olduğum bir rock grubu kurmaktı hep. Avangart tam hayalimdeki gibi bir grup. Şu anda müzik hayatıma hem solo çalışmalarımla, hem de grubum Avangart’ın vokali olarak devam ediyorum.
Melih Mustafa Uzeken (gitar): 2001 yılında Balıkesir’de dünyaya geldim ve çok küçük yaşta müzikle tanıştım. Ailemin desteği sayesinde henüz 8 yaşındayken gitar eğitimi almaya başladım. Daha sonra lise dönemlerimde temel müzik eğitimi ve şan dersleri almaya başladım. Aynı dönemlerden itibaren çeşitli müzik gruplarında ve konserlerde yer aldım. Üniversite eğitimim için 2020 yılında Ankara’ya geldim. Hali hazırda Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisiyim. Şu an aktif olarak Avangart grubunda gitar çalmaktayım.
Cavid Gayıblı (bas gitar): 1997 yılında Ankara’da müzisyen bir ailede doğdum. Küçükken temel piyano eğitimi aldım, fakat profesyonel olarak müzikle ilgilenmedim. Lisedeyken elektro gitar eğitimi almaya, daha sonra da bas gitar öğrenmeye başladım. Üniversite eğitimimi 2021 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım. Lisans eğitimim süresince bir çok farklı grup ile çalıştım ve konserlere çıktım. Şu an aktif olarak Avangart grubunda bas gitar çalmaktayım.
İsmet Enes Bozkır (klavye): 2000 yılında Balıkesir’de doğdum. Küçük yaşta babamın müzik yeteneğimi fark etmesiyle beraber özel piyano derslerine başladım ve birçok şenlikte solo piyano eserleri çaldım. Lise döneminde birkaç grupta klavye çalmama rağmen eğitimimi genellikle pozitif bilimlerle ilerlettim. Son sınıfta kariyerimi daha çok sevdiğim bir alanda ilerletmek istediğimi fark ettim ve 2019 yılında Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’ne başladım. Şu an aktif olarak Avangart grubunda klavye çalmaktayım.
Turgut Ertürk (bateri): Merhaba, ben Turgut. Grubun bateristiyim. 21 Ekim 1997 tarihinde Manisa’da doğdum. Üniversiteye kadar Manisa’da yaşadım. Şu an Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde okumaktayım. Müzikle tanışmam çok erken yaşta oldu. Asıl vurmalı çalgılar ile tanışmam orta okulda bando da trampet çalmam ile başladı. Liseye geçtiğimde de bateri eğitimi almaya başladım. Yaklaşık 10 senedir birçok sahne ve projede çaldım. Şu anda Avangart ile aktif olarak müzik hayatıma devam ediyorum.
İlayda Erenler: 2017 yılında basçımız Cavid ve benim başka bir grubumuz vardı. Daha sonra o grup ile yollarımızı ayırdık. 2018 yılında Cavid ve bateristimiz Turgut başka bir grupta bir araya geldiler. O grup ile de yolları ayırdılar. 2020 yılının sonlarına doğru Cavid ve Turgut yeni bir oluşum için tekrar bir araya geldiler. Bu yeni oluşuma önce ben dahil oldum. Daha sonra sosyal medya üzerinden klavyecimiz İsmet ile tanıştık ve o da gruba dahil oldu. Gitarist arayışlarımız sürerken, İsmet’in ev arkadaşı Melih de gitarist olarak aramıza katıldı. Böylece Avangart 2021 yılının Ocak ayında kuruldu.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Fanus”un oluşum süreci nasıl gelişti?
Melih Mustafa Uzeken: Grup kurulurken asıl amacımız besteler üzerine yoğunlaşmaktı. Zaten pandemi sebebiyle de sahne alma imkanımız yoktu. Bu nedenle beste çalışmalarına daha çok yoğunlaşabildik. İlayda’nın hali hazırda sözünü yazıp, piyano ile bestelediği “Fanus” adlı parçasını grup olarak aranje edip Ankara’da ÇSM Stüdyoları’nda şarkının kayıt, mix ve masteringi için İsmail Okan Özen ile çalıştık ve şarkımızı 5 Kasım’da Avrupa Müzik / Süper Müzik Yapım etiketiyle yayınladık.
Avrupa Müzik / Süper Müzik Yapım ile yollarınız nasıl kesişti?
Turgut Ertürk: Avrupa Müzik ile yollarımız şöyle kesişti; şarkımızı tamamladıktan sonra hemen yayınlamak istemedik. Bazı müzik yapım şirketlerine gönderdik. Aldığımız dönüşler sonucunda, Avrupa Müzik bize en makul gelen şirketti. Daha sonra Avrupa Müzik ile görüşmelere başladık ve karşılıklı olarak çalışmaya karar verdik.
Fanus ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
Cavid Gayıblı: Fanus yayınlanmadan önce yakın çevremize dinlettiğimiz zaman çok güzel tepkiler ile karşılaşmıştık. Yayınlanınca da aynı şekilde çok güzel geri dönüşler aldık. Bu durum bizi çok mutlu etti. Hatta yeni çalışmalarımız için bize büyük motivasyon oldu.
Klibi yöneten Primattography ekibiyle yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
İlayda Erenler: Ben klip yönetmenimiz ile 10 yılı aşkın süredir tanışıyorum. Kendisiyle eski müzik çalışmalarım ile bağlantılı olarak sürekli gittiğimiz bir kayıt stüdyosunda tanışmıştık. O zamanlardan beri iletişim halindeydik. Güvenilir bir isimle çalışmak istedik. Bu sebeple benim önerim üzerine Primattography ile iletişime geçtik. Kısa sürede çekim tarihi ve yeri ayarlandı. Kreamark Stüdyoları’nda klip çekimimizi tamamladık. Yayınlandıktan sonra klibimiz hakkında güzel dönüşler aldık.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
İsmet Enes Bozkır: İsmimizden de anlaşılacağı gibi, Avangart olarak yeniliklere açığız ve müziğimize de olabildiğince bunu yansıtmaya çalışıyoruz. Farklı müzik tarzlarını harmanlayarak daha yenilikçi bir müzik elde etmeyi hedefliyoruz. Bu sebeple, müziğimizin geniş bir kitleye hitap ettiğine inanıyoruz.
Fanus’tan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
Avangart: Var tabii ki. Grupça aktif olarak besteler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Hatta yakında yeni bir tekli daha yayınlamayı planlıyoruz.
Avangart grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Fanus”u tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle