İstem Bilgin… Müziğin eğitiminden gelen ve İzmir’de sahnelerin sevilen isimlerinden biri haline gelen Bilgin, kariyeri için önemli bir adım atarak ilk teklisi “Kolaysa”yı GR8 Yapım etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Halen müzik öğretmenliğine devam etmekte olan Bilgin ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle “Kolaysa”ya kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?
-Çok klişe bir cevap olacak ama çocukken saç fırçalarını elime alıp kendi kendime şarkılar söylerdim. Okul hayatım boyunca sınıfta, yıl sonu gösterilerinde sahnede her daim şarkı söyleyen o kişi bendim! (gülüyor) Lise öğrencisiyken katıldığım bir Pop müzik yarışmasında üçüncü, iki yıl sonra katıldığım bir TSM yarışmasında birinci oldum. Böylelikle Musiki Derneği adını verdiğimiz bir oluşumun içinde yer alarak TSM Eğitimi almaya, hem koroda hem de solist olarak konserlerde şarkı söylemeye başladım. Bu temelin üzerine, lisede aldığım Hemşirelik eğitimini devam ettirmek istemedim ve konservatuvarda eğitim almaya karar verdim.1996 yılında başladığım Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı TSM bölümünden 2001 yılında mezun oldum. Öğrencilik yıllarımda arkadaşlarımla kurduğumuz fasıl grupları ile sahne almaya başladım. Devamında yaz tatili dönemlerinde Bodrum’daki oteller ve tatil köylerinde sahne hayatım devam etti. Kesintisiz, ciddi ve profesyonel anlamda çalışma hayatım 2000 yılında İzmir Kordon’daki barlarda başladı ve günümüze dek devam etti. Aldığım eğitim; bilinçli bir biçimde yol almamı, sabrı öğretti bana. Şarkıların yapısını, özelliğini, bende nasıl duracağını, seslendirme tekniklerini ve sesi nasıl kullanacağıma dair pek çok detayı eğitimim sayesinde öğrendim ve kavradım.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve bu bağlamda “Kolaysa”nın sahipleri; sözleri üstlenen Ersin Kuşkanat, müziği üstlenen Sinan Özşeker ve düzenlemeyi üstlenen Ali Akakça ile yollarınız nasıl kesişti?
-Aranjörüm Ali Akaçça konservatuvardan sınıf arkadaşım. Mezun olduktan sonra bir dönem koptuk fakat müzik yapıyorsanız yollarınız bir şekilde yeniden kesişiyor. Bu dünya böyle bir dünya. Tekli yapma fikrini bana veren ve öneride bulunan Ali oldu. Devamında bir şarkı arayışına girdim ve kapısını çaldığım ilk kişi Sinan ağabey oldu. İzmir sahnelerinde 2000’li yılların başında sürekli, sonrasında da dönem dönem çalıştığım bir üstaddır kendisi. Sinan ağabey bana pek çok eserini dinletti ve “Kolaysa” beni en çok etkileyen oldu. Üzerinde çok düşünmeden “Evet, budur!” dediğim bir şarkıydı. Sevgili Ersin’le yüz yüze gelme fırsatım hiç olmasa da İzmir’in tanınmış solistlerindendir ve ismini sıkça duyuyordum. Şarkımız sayesinde yollarımız kesişti. Her birine yürekten teşekkür ediyorum.
GR8 Yapım ile yollarınız nasıl kesişti?
-GR8 ile aranjörüm Ali vasıtasıyla buluştuk. Süreci titizlikle ele alan, özveri ve samimiyeti ile destek veren Burak Özbilen’e ayrıca teşekkür ediyorum.
Kolaysa ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-“Kolaysa” benim için geç kalınmış ama olması gereken zamanda gerçekleşmiş bir projedir. 25 yılını sahnede geçirmiş biri için, çevremin sabırsızlıkla ve heyecanla beklediği bir şarkı oldu. Şarkım çok beğenildi çünkü zamansız bir şarkı. Belli bir dönemin etkin ya da spesifik özelliklerini taşımıyor. Her daim var olacak bir eser. Herkesin kendinden bir parça bulacağı, sözleri ve ezgisi ile hafızada kolayca yer bulacak bir şarkı.
Klibi yöneten Korhan Üstün ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Sevgili Korhan’la müzisyen bir dostum sayesinde tanıştım ve görüştüm. İş yoğunluğum sebebi ile -aynı zamanda müzik öğretmenliğine devam ediyorum- klip için ayıracak çok zamanım yoktu. 2 gün içerisinde çekip bitirmemiz gerekiyordu. Aslında üzerinde çok düşünmeden ve biraz anlık hareket ettiğimiz bir çekim oldu. Mekan seçimlerimiz çok beğenildi.
Öte yandan bir akustik versiyon da yapmaya nasıl karar verdiniz ve akustik versiyon ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Akustik versiyon fikri de sevgili Ali’ye ait. Şarkıya ayrı bir ruh kattı. İyi ki de yapmışız. Bir kitle var ki akustik versiyonu daha çok sevdi.
Kendi müzik tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
-Tarzım pop. Altta senfonik dokunuşları olan… Tarz demişken söylemek istiyorum ki ses rengimin kimseye benzetilmemesi çok hoşuma gidiyor. Yorumumda kendim oldum ki bu benim için çok önemliydi, kimse gibi olmamak! Çünkü ben İstem Bilgin’im! (gülüyor)
Kolaysa’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Böyle bir yola çıktığınızda sobeledim kaçtım gibi bir anlayış olmaz. Devam etmeli. Çalışmalarım olacak elbette ama ben minik ve sağlam adımlarla yol almayı severim. ”Kolaysa”yı biraz sindirmemiz gerekiyor. Sonrasında yine güzel projeler olacak. Kaliteli işlerde görüşmek üzere…
İstem Bilgin’e bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Kolaysa”yı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle