Yeşim Ayan’ı en son Bazen isimli teklisiyle dinlemiştik. 1 yıl içinde 5 teklisini dinleyicilerle buluşturan, eserlerinde kendine özgü bir müziksellik yakalayan ve geçtiğimiz günlerde yeni teklisi Adını Sen Koy’u Garaj Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturan Ayan ile Bi’Kuble için yeni teklisini ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
İlk tekliniz Zaman Durmaz çıkalı 1 yıl oldu. Bu 1 yılda pek çok tekliyi dinleyicilerle buluşturdunuz ve bu 1 yılda teklileriniz ile ilgili dinleyicilerden nasıl geri dönüşler aldınız? Sizce hangileri daha çok dinleyici ile buluşabildi?
-İlk başta mesleğim avukatlık olmasına rağmen hep müziğin içinde bir şekilde olmaya çalışan, merak eden, öğrenmeye hevesli biri olarak 1 yıl içinde kendi yazdığım ve bestelediğim 5 tekliyi dinleyicilerle buluşturdum. İnsan bir şeye gönül verdiğinde yorulmadan o iş için elinden gelenin en iyisini çalışıyor. Ben de bütün şarkıların aranjelerinde hep stüdyoda olmaya çalıştım. Zaten beste yaparken şarkının bitmiş halini kafamda canlandırabiliyorum ve aranjelerde de o yönüm çok işe yarıyor. Son dönemde piyano öğrenmeye çalışıyorum ve beste yaparken de piyanodan çok faydalanıyorum. Ben müzikte üretim aşamasını ve işin mutfağını çok seviyorum. Bu sebeple söz yazarlığı ve besteciliğimin, yorumculuğumdan hep bir adım önde olmasını istiyorum. Bu 1 yıl içinde yapamadığım şey ise bir sahne tecrübesi yaşayamamak oldu. İnşallah bunu da önümüzdeki günlerde projelendireceğiz.

Bütün teklilerim beğenilmesine rağmen en çok Anla ve Zaman Durmaz’dan geri dönüş aldım. İlk teklim Zaman Durmaz’ı daha çok genç dinleyici beğendi. Anla hakkında ise özellikle müzisyen ve sanatçılardan pek çok geri dönüş aldım. Aynı şekilde Bazen de akustik ve duygusal bir deneme olduğu için çok beğeni aldı. Ayrıca Bir Avuç Gökyüzü de aynı duygusallıkta olduğu için beğenildi. Ben kendi imkanlarım ve çabalarımla büyük bir aşkla müzik yapmaya çalışıyorum ve imkanlarım fazlalaştıkça daha kısa periyotlarla daha farklı deneme ve türlerin peşinde koşup değişik müzikler üretmek istiyorum.

Yeni tekliniz Adını Sen Koy’u geçtiğimiz günlerde dinleyicilerle buluşturdunuz. Başarılı eserlerinizden biri olmuş ve altyapıda ney ve kabak kemane kullanımı da dikkat çekiyor. Şarkının oluşum süreci nasıl gelişti?
-Bu şarkıyı 2016’da yazdım ve akustik bir şekilde kaydetmiştik. O dönem bir başka sanatçı için düşündük ve okuyacaktı, düzenlemesi de yapılmıştı. Ancak sonra o proje gerçekleşmediğinden dolayı aradan yıllar geçtikçe bu şarkıyı kendim okumak istedim. O dönemki düzenlemeyi üstlenen Hüseyin Cebişçi ile üzerine biraz daha çalıştık ve yeni bir solukla yeniden aranje ettik, dinleyicilerle buluştu. Dinleyicilerden kısa sürede güzel geri dönüşler aldı. Söylemiş olduğunuz gibi altyapıda değişik enstrümanlar denemeyi seviyorum. Adını Sen Koy’da da yine ney ve kabak kemane kullanalım istedik. Neyde yine daha birlikte çalışma imkanı elde ettiğim büyük üstad Eyüp Hamiş eşlik etti. İlerleyen zamanlarda şarkı için de bir akustik versiyon düşünüyoruz.

Adını Sen Koy’un da farklı bir klibi var, oluşum süreci nasıl gelişti?
-Yönetmen Yiğit Küçükkibar ile iki klip öncesinde tanışmıştık, ancak çalışma imkanımız olmamıştı. Bu şarkının klibi söz konusu olunca Yiğit bey aklıma geldi, Ankara’da yaşıyordu. Kendisi de kabul edince ve ekibiyle gelince üzerinde çalıştık. Yazlık ve güzel bir klip oldu sanıyorum. Klibimiz Şile ve Ağva yolu arasında çekildi. Şarkının sözlerindeki durumu klipte de aynen yaşatmaya çalıştık. Klip esnasında beni en çok yoran ve zorlayan, klipte kullandığım 1969 model Volkswagen araba oldu. Klipte ise, bir süre önce birlikte çalışmaya başladığım müzisyen arkadaşım Yasir Damar bana eşlik etti.
Teklileriniz ilerleyen zamanlarda bir albüm olarak dinleyicilerle buluşacak mı?
-Müzik şirketim Garaj Müzik ile yaptığımız görüşmeler neticesinde teklilerim belli bir sayıya ulaşınca bir çıkış teklisi ile bir yıla kadar bir albüm olarak projelendirilecek.
Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde sözünü yazdığınız bir şarkı; Sedat Yeğin’den Eyvah teklisi dinleyicilerle buluştu. Bu şarkı hakkında ne söylemek istersiniz?
-Düzenlemelerimi üstlenen Hüseyin Cebişçi vasıtasıyla şarkının müziği bana geldi, müzik için söz yazıp yazamayacağımı sordular. Ben de kabul edip üzerine çalıştım ve Sedat Yeğin’in kendi bestelediği ve okuyacağı eserin sözlerini yazdım. Birlikte üzerine çalışıldı ve güzel bir şarkı olduğunu düşünmekteyim. İnşallah daha çok dinleyici ile buluşur, yolu açık olsun.
Adını Sen Koy’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Evet, şu an altıncı teklim üzerine çalışmaktayız. Şarkı, rock altyapılı ve protest bir bakış açısına sahip. Bu şarkıda biraz daha değişik bir sound denemeye karar verdik. Ancak tam olarak içime sinmeden, aceleye getirmeden dinleyicinin karşısına çıkarmayacağım. O yüzden yayınlanması da Ekim ayını bulacak. Daha sonra da yeni tekliler iki-üç aylık periyotlarla dinleyicilerle buluşacak. Bununla birlikte yayınlanmış tüm bestelerimi akustik olarak da kaydedeceğiz. Ayrıca söz ve beste üretmeye devam ediyorum ve değişik sanatçılara ve söz ve beste vermeyi ve bu yönde de ilerlemeyi düşünüyorum.
Son olarak, müzik içinde kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
-Bu bir yolculuk… ve ben bu yolculukta her zaman öğrenmeye çalışan, müziğe aşık bir yolcuyum. Bu işte öğrenmenin sonu yok. Her zaman daha iyisini daha güzelini yapmayı hedefliyorum ve bu yolculukta da tüm gayretimle çalışmaya, ilerlemeye devam edeceğim. Söz yazarı ve besteci olarak da; yorumcu olarak da, kendimi daha ileriye taşımayı ve geliştirmeyi hedefliyorum.
Yeşim Ayan’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. Adını Sen Koy’u tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle